Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Προχωράμε στη νέα φάση με μεγαλύτερη εγρήγορση για ιδεολογική — πολιτική αντεπίθεση»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε άρθρο του στον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου» υπό τον τίτλο «Προ­χω­ρά­με στη νέα φάση με μεγα­λύ­τε­ρη εγρή­γορ­ση, αξιο­ποιώ­ντας την πεί­ρα και τις δυνα­τό­τη­τες για ιδε­ο­λο­γι­κή — πολι­τι­κή αντε­πί­θε­ση και συσπεί­ρω­ση λαϊ­κών δυνά­με­ων γύρω από το Κόμ­μα» επι­ση­μαί­νει καταρ­χήν τα όσα θετι­κά κατά­φε­ρε συλ­λο­γι­κά το ΚΚΕ, στην κατά­στα­ση που δημιουρ­γή­θη­κε λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού η οποία επέ­βα­λε την άμε­ση ανα­γκαία προ­σαρ­μο­γή της λει­τουρ­γί­ας και δρά­σης όλου του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ.

«Προ­σαρ­μο­γή με το στό­χο που έβα­ζε το κεντρι­κό σύν­θη­μά μας από την πρώ­τη στιγ­μή: «Μένου­με δυνα­τοί, δεν μένου­με σιω­πη­λοί». Ήταν η δική μας απά­ντη­ση στο ανε­παρ­κές «Μένου­με σπί­τι» της κυβερ­νη­τι­κής προ­πα­γάν­δας» προσθέτει.

Σημειώ­νει, επί­σης, ότι «συνο­λι­κά, μαζί με τις γνω­στές δυσκο­λί­ες και τις ελλεί­ψεις, τις αδυ­να­μί­ες που εκφρά­στη­καν, το βασι­κό και κύριο που θεω­ρού­με ότι πρέ­πει να μας απα­σχο­λή­σει, να αξιο­λο­γη­θεί σωστά και φυσι­κά να αντι­με­τω­πι­στεί, είναι ότι τελι­κά φτά­νου­με ακό­μα σε ένα πολύ μικρό κομ­μά­τι της εργα­τι­κής τάξης, του λαού, σε σχέ­ση με τις ίδιες τις ανά­γκες των κλά­δων, του πλη­θυ­σμού και την έκτα­ση που έχουν μεγά­λα αστι­κά κέντρα. Όπου είχα­με οργα­νω­μέ­νες δυνά­μεις ήταν καλύ­τε­ρη η κατάσταση».

Τονί­ζο­ντας ότι «όσο περ­νούν οι μέρες, η συζή­τη­ση και το ενδια­φέ­ρον μέσα στον λαϊ­κό κόσμο για τις εξε­λί­ξεις είναι πιο ανε­βα­σμέ­νο» και ότι «ο φόβος πλέ­ον μοι­ρά­ζε­ται ανά­με­σα στον κορο­νο­ϊό και το ότι θα ζήσει μια νέα κρί­ση που θα χει­ρο­τε­ρέ­ψει συνο­λι­κά τη ζωή του» ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέ­ρει ότι «δημιουρ­γού­νται δυνα­τό­τη­τες να περά­σει το Κόμ­μα σε ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή αντε­πί­θε­ση, να δυνα­μώ­σει το κύρος και το εύρος των δυνά­με­ων που συσπει­ρώ­νο­νται στο κίνη­μα, επί­σης γύρω από το ΚΚΕ».

Ανα­φέ­ρε­ται στη συνύ­παρ­ξη σε φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα και συντη­ρη­τι­κών, αντι­δρα­στι­κών αντι­λή­ψε­ων, μετα­φυ­σι­κών δοξα­σιών, θεω­ριών συνω­μο­σιο­λο­γί­ας καθώς και στην επα­νεμ­φά­νι­ση λαθε­μέ­νων αντι­λή­ψε­ων που συγκα­λύ­πτουν το ρόλο του καπι­τα­λι­σμού στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό του στά­διο και τονί­ζει πως πρω­ταρ­χι­κό καθή­κον και επεί­γου­σα ανά­γκη είναι «να δώσου­με πιο απο­φα­σι­στι­κά τη μάχη για την προ­βο­λή της στρα­τη­γι­κής διε­ξό­δου του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, η οποία δεν αλλά­ζει, όποια κι αν είναι η εκδο­χή δημιουρ­γί­ας του ιού και εξά­πλω­σης της παν­δη­μί­ας, όποια και όσα κι αν είναι τα αντα­γω­νι­ζό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα. Ακρι­βώς για­τί ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο αθε­ρά­πευ­τος ιός και ο σοσια­λι­σμός η μόνη επί­και­ρη και ρεα­λι­στι­κή λύση σε όλη αυτήν τη βαρβαρότητα».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τονί­ζει τη σημα­σία της κατα­νό­η­σης του γεγο­νό­τος ότι «έχου­με περά­σει ήδη σε μια νέα φάση, ότι βρι­σκό­μα­στε σε οικο­νο­μι­κή καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση» προ­σθέ­το­ντας «αυτή η νέα φάση, με τα συγκε­κρι­μέ­να χαρα­κτη­ρι­στι­κά, επι­βάλ­λει να προ­σαρ­μό­σου­με πολύ συγκε­κρι­μέ­να την πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση και δρά­ση μας, για την οργά­νω­ση της πάλης, έτσι ώστε, όσο εξαρ­τά­ται από εμάς, να μην περά­σει η αστι­κή προ­σπά­θεια συσπεί­ρω­σης λαϊ­κών δυνά­με­ων γύρω από το κρά­τος, τους αστι­κούς θεσμούς και την κυβέρνηση».

«Συνο­λι­κά, πρέ­πει να συνει­δη­το­ποι­η­θεί ότι είμα­στε σε μια περί­ο­δο κατά την οποία οι μετα­βο­λές μπο­ρεί να είναι πιο γρή­γο­ρες και αντί­στοι­χα οι συνει­δή­σεις να μετα­βάλ­λο­νται γρή­γο­ρα, είτε σε θετι­κή, προ­ο­δευ­τι­κή, ανα­τρε­πτι­κή κατεύ­θυν­ση, είτε σε πιο αντι­δρα­στι­κή» προσθέτει.

Ανα­φέ­ρει ότι βασι­κή επι­δί­ω­ξη του ΚΚΕ είναι η ισχυ­ρο­ποί­η­ση, η συστη­μα­το­ποί­η­ση και η μονι­μο­ποί­η­ση της πολι­τι­κής δρά­σης, παρου­σί­ας και παρέμ­βα­σής του παντού ώστε το Κόμ­μα να ανα­δει­χθεί δια­φω­τι­στής και οργα­νω­τής της λαϊ­κής-εργα­τι­κής πάλης, επι­ση­μαί­νο­ντας «βρι­σκό­μα­στε σε συνε­χή ετοι­μό­τη­τα, αφού θα παίρ­νο­νται συνε­χώς όλο και περισ­σό­τε­ρα αντερ­γα­τι­κά μέτρα, ενώ η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία έχει βρει ευκαι­ρία να ξεσα­λώ­νει μειώ­νο­ντας μισθούς, εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, προ­ω­θώ­ντας ευέ­λι­κτες εργα­σια­κές σχέ­σεις, ενώ δυνα­μώ­νουν η απλη­ρω­σιά και οι απολύσεις».

«Επι­διώ­κου­με οι πρω­το­βου­λί­ες των κομ­μου­νι­στών σε κάθε χώρο να πατή­σουν πάνω σε υπαρ­κτές δυνα­τό­τη­τες, να συσπει­ρω­θούν και να κινη­το­ποι­η­θούν πολ­λοί φορείς πάνω σε αιτή­μα­τα που θα ανοί­γουν δρό­μους, επι­διώ­κο­ντας να συσπει­ρώ­νο­νται και να δρουν όλο και πιο πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι» σημειώ­νει, σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο Δ. Κου­τσού­μπας, ανα­φέ­ρο­ντας στη συνέ­χεια ζητή­μα­τα αιχ­μής που απα­σχο­λούν τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και προ­σθέ­το­ντας «όλα αυτά δεν τα θέτου­με απο­σπα­σμα­τι­κά, αλλά ενταγ­μέ­να στον αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό — αντι­μο­νο­πω­λια­κό αγώ­να, σε άμε­σο συν­δυα­σμό με διεκ­δί­κη­ση μέτρων για να πλη­ρώ­σει τα σπα­σμέ­να το μεγά­λο κεφά­λαιο και όχι ο λαός».

Τονί­ζει την εμπι­στο­σύ­νη και την εκτί­μη­ση με την οποία ο ελλη­νι­κός λαός περι­βάλ­λει το ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να την ανα­γκαιό­τη­τα περά­σμα­τος «της δρά­σης της πρω­το­πο­ρί­ας σε ανώ­τε­ρα επί­πε­δα» έτσι ώστε να μην υπάρ­ξει «ρου­τί­να, χαλά­ρω­ση των γρή­γο­ρων αντα­να­κλα­στι­κών και ανα­στο­λή ή επι­βρά­δυν­ση της δρά­σης των πρω­το­πό­ρων εργα­τών, δια­νοη­τών και επι­στη­μό­νων, των γυναι­κών και των νέων των λαϊ­κών στρω­μά­των, των στε­λε­χών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

«Ο καθέ­νας μας και η καθε­μιά, όλοι μας, δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με αυτό να συμ­βεί. Ακό­μα πιο δυνα­τά και πρω­το­πό­ρα πρέ­πει να βρε­θού­με στο δρό­μο του καθή­κο­ντος, για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας, της ζωής, των δικαιω­μά­των του ελλη­νι­κού λαού, της ελλη­νι­κής νεο­λαί­ας» κατα­λή­γει στο άρθρο του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο