Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥπΕξ Κούβας: με την καρδιά μας στο πλευρό της Παλαιστίνης

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας, Bruno Rodríguez Parrilla, έδωσε χτες 19 Οκτώβρη συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η δήλωση του μεταδόθηκε ζωντανά στα Cubavisión Internacional, Canal Caribe, Radio Habana Cuba και μέσω streaming στο κανάλι του Υπουργείου Εξωτερικών στο YouTube.

Μπροστά στα κουβανικά και ξένα ΜΜΕ, ο Parrilla Rodríguez κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιστορικά συνένοχοι στην ατιμωρησία του Ισραήλ, παρεμποδίζοντας επανειλημμένα τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την Παλαιστίνη, υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

🇨🇺 Η Κούβα καλεί τους διαφορετικούς μηχανισμούς
διεθνούς πολιτικού συντονισμού να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο
στην αναχαίτιση της κλιμάκωσης της βίας,
επαναλαμβάνοντας επίσης ότι θα στηρίξει και θα συμβάλει
στις νόμιμες διεθνείς προσπάθειες
για τον τερματισμό της τρέχουσας τραγικής κατάστασης.

ΥπΕξ Κούβας: Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι επείγουσα αναγκαιότητα _με αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού και δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών
της Δημοκρατίας της Κούβας, Bruno Rodríguez Parrilla _
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Χθες δέχτηκα τους διαπιστευμένους στην Κούβα Πρέσβεις των χωρών-μελών του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, με τους οποίους αντάλλαξα γνώμη για την ανάγκη εξεύρεσης επείγουσας λύσης. Επιβεβαίωσα την αμετάβλητη αλληλεγγύη μας με την παλαιστινιακή και αραβική υπόθεση.

Η Κούβα καταδικάζει σθεναρά
τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατά του πληθυσμού της Γάζας
και την καταστροφή
κατοικιών, νοσοκομείων και αστικών υποδομών.

  • Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες ενέργειες, που συνιστούν συλλογική τιμωρία, σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  • Καταδικάζουμε σθεναρά τις δολοφονίες αμάχων και αθώων ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κλιμάκωσης, χωρίς να διαφοροποιούμε την εθνικότητα, την καταγωγή, την υπηκοότητα ή τη θρησκευτική τους πίστη.
  • Μοιραζόμαστε τον ανθρώπινο πόνο της αραβικής και εβραϊκής κοινότητας εδώ στην Κούβα.

Στην παρούσα πολύ σοβαρή κατάσταση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι υπόλογο γιατί δεν μπόρεσε καν να ζητήσει να σταματήσει η συνεχιζόμενη σφαγή.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε χθες βέτο σε αυτό το όργανο σε μια πρόταση που απλώς ζητούσε μια ανθρωπιστική παύση στην αντιπαράθεση για να επιτραπεί η πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων. Χρησιμοποίησε το πρόσχημα ότι ήταν πρόωρη. Θυμίζω πως αποτελούσε απλά ένα ψήφισμα που δεν ζητούσε καν κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο μια ανθρωπιστική παύση που θα επέτρεπε την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας υπό αδιάκριτη και εγκληματική επίθεση.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι μόνο λυπηρή, αλλά και επικίνδυνη. Η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δυναμιτίζει το σταμάτημα της γενοκτονικής κλιμάκωσης και την αναζήτηση μονοπατιών προς την ειρήνη.

Ωστόσο, δεν εκπλήσσει κανέναν. Η αμερικάνικη κυβέρνηση ήταν και είναι ιστορικά συνένοχη και υπεύθυνη για την ατιμωρησία του Ισραήλ για τα ιστορικά διαπραττόμενα εγκλήματά του,  παρεμποδίζοντας συστηματικά τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την Παλαιστίνη και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει βέτο σε 46 ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που σχετίζονται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος.

  • Σε αυτές τις περισσότερες από 10 ημέρες παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία, απογοήτευση και σοκ τα σοβαρά γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
  • Μια ανθρωπιστική καταστροφή ακραίων διαστάσεων συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και επίσης, σε μικρότερο βαθμό, στη Δυτική Όχθη.
  • Μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.
  • Η σημερινή κατάσταση είναι συνέπεια της 75χρονης παράνομης κατοχής, της παραβίασης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού στην ίδια του την πατρίδα.
  • Η ατιμωρησία με την οποία ενεργεί η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη σιγουριά της ότι δεν θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τις ενέργειές της και ότι έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
  • Το Ισραήλ παραβιάζει κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις υποχρεώσεις του ως Δύναμη Κατοχής βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.
  • Μια συνολική, δίκαιη και διαρκής λύση της σύγκρουσης απαιτεί αναπόφευκτα την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση ώστε να οικοδομήσει το δικό του κράτος, ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος, εντός των προ του 1967 συνόρων, με πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και με εγγυήσεις για την επιστροφή των προσφύγων.

Αυτή ήταν η σταθερή ιστορική θέση του Κινήματος των Αδεσμεύτων και της Ομάδας των 77καθώς και   της Κίνας. Το τελευταίο, το επαναλήφθηκε στην εγκριμένη υπουργική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κάθε στιγμή ατιμωρησίας για δράση, παθητικότητα, “διπλά” μέτρα και σιωπή θα κοστίσει περισσότερες αθώες ζωές. Πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας:

  1. Κάνει επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
  2. Απαιτεί να σταματήσει η πολεμική ρητορική.
  3. Απαιτεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην συνεχίσει να παραλύει το Συμβούλιο Ασφαλείας χρησιμοποιώντας το αντιδημοκρατικό και απαρχαιωμένο δικαίωμα βέτο για να προστατεύσει τις δολοφονικές ακρότητες της ισραηλινής κυβέρνησης.
  4. Ζητεί την άμεση επανέναρξη της δέκατης έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
    1. Η υψηλότερη προτεραιότητα της Συνέλευσης πρέπει να είναι η επίτευξη παύσης της βίας,
    2. κατάπαυσης του πυρός και
    3. η παροχή επείγουσας και επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό.
  5. Ζητεί να κινητοποιηθεί επειγόντως, υπό τον ΟΗΕ, επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή αυτής της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.
  6. Ζητεί από τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν τη διεθνή προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού.
  7. Καλεί τους διάφορους μηχανισμούς πολιτικού συντονισμού και διεθνούς ολοκλήρωσης, όπως το Κίνημα των Αδεσμεύτων (MNOAL), την Ομάδα των 77, την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), μεταξύ άλλων, να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας.

Η Κούβα θα υποστηρίξει και θα συμβάλει με ό,τι περνάει από το χέρι της στη νομιμοποίηση των διεθνών προσπαθειών προκειμένου να τεθεί τέλος στην τρέχουσα κατάσταση.

___🇨🇺 Cubaminrex_Κυβέρνηση Κούβας