Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥπΕξ Κούβας: Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι επείγουσα αναγκαιότητα _με αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού και δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους

Ανακοίνωση _Δελτίο Τύπου

Το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας επα­να­λαμ­βά­νει τη βαθιά του ανη­συ­χία για την κλι­μά­κω­ση της βίας μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Παλαι­στί­νης, συνέ­πεια δεκα­ε­τιών ισραη­λι­νών πρα­κτι­κών παρά­νο­μης κατο­χής και αποι­κι­σμού, κατά κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση των ανα­φαί­ρε­των δικαιω­μά­των του παλαι­στι­νια­κού λαού, καθώς επί­σης και για την μακρο­χρό­νια ασέ­βεια προς τους Σκο­πούς και τις Αρχές του Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών και το Διε­θνές Δίκαιο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πολ­λών σχε­τι­κών ψηφι­σμά­των του ΟΗΕ.

Το Υπουρ­γείο απορ­ρί­πτει _και πάντα απέρ­ρι­πτε, το θάνα­το αμά­χων και αθώ­ων ανθρώ­πων από κάθε  εμπλε­κό­με­νη πλευ­ρά σε αυτή τη σύγκρου­ση, χωρίς να δια­φο­ρο­ποιεί κατα­γω­γή, εθνι­κό­τη­τα ή  θρη­σκευ­τι­κή πίστη και κατα­δι­κά­ζει με τον πιο έντο­νο τρό­πο τις δολο­φο­νί­ες αμά­χων, ιδί­ως γυναι­κών, παι­διών και εργαζομένων·
Καθώς επί­σης οι αδιά­κρι­τοι βομ­βαρ­δι­σμοί κατά του πλη­θυ­σμού στη Γάζα με την κατα­στρο­φή κατοι­κιών, νοσο­κο­μεί­ων και αστι­κών υπο­δο­μών, επί­σης στέ­ρη­ση υπη­ρε­σιών νερού, ηλε­κτρι­σμού και καυ­σί­μων στον πλη­θυ­σμό της Γάζας, απο­τε­λούν ενέρ­γειες που συνι­στούν σοβα­ρές παρα­βιά­σεις του Διε­θνούς Ανθρω­πι­στι­κού Δικαίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά επειγόντως κατάπαυση του πυρός και άμεση διευκόλυνση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Κού­βα απαι­τεί παύ­ση της πολε­μι­κής ρητο­ρι­κής επι­βε­βαιώ­νο­ντας την υπο­στή­ρι­ξή της για μια ευρεία, δίκαιη και διαρ­κή λύση της ισραη­λι­νο-παλαι­στι­νια­κής σύγκρου­σης, με βάση τη δημιουρ­γία δύο κρα­τών, που θα επι­τρέ­πουν την άσκη­ση του δικαιώ­μα­τος αυτο­διά­θε­σης του παλαι­στι­νια­κού λαού σε ένα  ανε­ξάρ­τη­το και κυρί­αρ­χο Παλαι­στι­νια­κό Κρά­τος στα προ του 1967 σύνο­ρα, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, που επί­σης θα εγγυά­ται το δικαί­ω­μα επι­στρο­φής των προ­σφύ­γων.

Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ πρέ­πει να εκπλη­ρώ­σει την εντο­λή του και να τερ­μα­τί­σει την ατι­μω­ρη­σία του Ισρα­ήλ, της Κατο­χι­κής Δύνα­μης, με την οποία οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ήταν ιστο­ρι­κά συνέ­νο­χοι παρε­μπο­δί­ζο­ντας και ασκώ­ντας επα­νει­λημ­μέ­να βέτο στη δρά­ση του σώμα­τος, υπο­νο­μεύ­ο­ντας έτσι την ειρή­νη, την ασφά­λεια και την περι­φε­ρεια­κή σταθερότητα.
Το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ζητά την ανα­ζή­τη­ση άμε­σης λύσης μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για να στα­μα­τή­σει αυτή η κλι­μά­κω­ση της βίας και οι πολύ σοβα­ρές ανθρω­πι­στι­κές συνέ­πειές της.
_                 Αβά­να, 14 Οκτω­βρί­ου 2023

Νωρί­τε­ρα η granma όργα­νο του ΚΚ Κού­βας, σε σει­ρά άρθρων της σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στην  Παλαι­στί­νη αναφέρει:

🆘  Από το διάλειμμα  πράξεων
καθημερινής βίας στον ολοκληρωτικό πόλεμο

Ο καθημερινός σφετερισμός των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ πυροδότησε μια ένοπλη αντίδραση που αξιοποιούν οι Σιωνιστές  προσπαθώντας να διαγράψουν την Παλαιστίνη από τον χάρτη.

Η παλαι­στι­νια­κή αντί­δρα­ση στη διε­θνή αδια­φο­ρία και στα εγκλή­μα­τα που δια­πράτ­τει καθη­με­ρι­νά το Ισρα­ήλ κατά του πλη­θυ­σμού του πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει προει­δο­ποί­η­ση ώστε, ορι­στι­κά, να στα­μα­τή­σει αυτή η γενο­κτο­νία και να ανα­γνω­ρι­στεί ένα ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος της Παλαι­στί­νης με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ.

Αυτό που συνέ­βη, σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Παλαι­στι­νια­κής Εθνι­κής Αρχής, Μαχ­μούντ Αμπάς, είναι η έκφρα­ση «δικαιώ­μα­τος του παλαι­στι­νια­κού λαού να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία των Εβραί­ων εποί­κων και των δυνά­με­ων κατο­χής του Τελ Αβίβ».

Στον αντί­πο­δα, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, ο πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών –υπο­στη­ρι­κτής της στρα­τιω­τι­κής και όχι μόνο βίας του Ισρα­ήλ – Τζο Μπάι­ντεν, ο οποί­ος δια­βε­βαί­ω­σε ότι “η Ουά­σιγ­κτον θα παρά­σχει όλη την απα­ραί­τη­τη βοή­θεια στο Ισρα­ήλ για να αντι­με­τω­πί­σει τις επι­θέ­σεις της Χαμάς”.
Σήμε­ρα ο λαός του Ισρα­ήλ δέχε­ται επί­θε­ση που ενορ­χη­στρώ­θη­κε από μια τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση, τη Χαμάς. Σε αυτή τη στιγ­μή της τρα­γω­δί­ας, θέλω να τους πω, στον κόσμο και στους τρο­μο­κρά­τες σε όλο τον κόσμο ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες υπο­στη­ρί­ζουν το Ισρα­ήλ”, δήλω­σε ο πρόεδρος.
“Δεν θα στα­μα­τή­σου­με ποτέ να τους υπο­στη­ρί­ζου­με, θα δια­σφα­λί­σου­με ότι θα λάβουν τη βοή­θεια που χρειά­ζο­νται οι πολί­τες τους και ότι θα μπο­ρούν να συνε­χί­σουν να αμύ­νο­νται”, ανέ­φε­ρε.

Η ρητο­ρι­κή ίδια δια­χρο­νι­κά: οι Παλαι­στί­νιοι είναιτρο­μο­κρά­τεςκαι η κατο­χι­κή κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλδέχε­ται επί­θε­ση”. Αυτή είναι μια πολι­τι­κή συνε­νο­χής στο έγκλη­μα, την οποία εφαρ­μό­ζουν όλες οι αμε­ρι­κα­νι­κές κυβερ­νή­σεις, οι οποί­ες επί­σης ασκούν βέτο σε οποιο­δή­πο­τε ψήφι­σμα του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας που δεν συνά­δει με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους και το οποίο παρέ­χει περισ­σό­τε­ρα από 4 δις$ ετη­σί­ως σε σύγ­χρο­να όπλα στο Τελ Αβίβ και έχει πρε­σβεία στην Ιερου­σα­λήμ, κατα­πα­τώ­ντας _μεταξύ άλλων, όλα τα ψηφί­σμα­τα του ΟΗΕ.

Αυτή τη φορά εκα­το­ντά­δες Παλαι­στί­νιοι και Ισραη­λι­νοί χρειά­στη­κε να πεθά­νουν, χιλιά­δες τραυ­μα­τί­στη­καν και η υλι­κή κατα­στρο­φή στα κατε­χό­με­να μπο­ρεί να συνο­ψι­στεί σε αυτό που υπο­σχέ­θη­κε ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου: να μετα­τρέ­ψει τη Γάζα σε μια πόλη — ερείπιο.

Παρε­μπι­πτό­ντως, αυτή η προει­δο­ποί­η­ση από τον επι­κε­φα­λής της σιω­νι­στι­κής κυβέρ­νη­σης δεν είναι η πρώ­τη φορά που γίνε­ται πρά­ξη. Χιλιά­δες Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί από τους μαζι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς κατά της Γάζας και άλλων πόλε­ων στις οποί­ες, επι­πλέ­ον, έχουν κατα­στρα­φεί αστι­κές εγκα­τα­στά­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων νοσο­κο­μεί­ων, κατοι­κιών και άλλων.

Μια πτυ­χή που πρέ­πει να ληφθεί υπό­ψη στην παρού­σα κατά­στα­ση είναι η πιθα­νό­τη­τα αυτό που συμ­βαί­νει σήμε­ρα μετα­ξύ Γάζας και Ισρα­ήλ να περά­σει τα σύνο­ρα και να εξα­πλω­θεί σαν σπί­θα και φυτί­λι στον Λίβα­νο, τη Συρία και άλλα μέρη της περιο­χής, όπου η υπο­στή­ρι­ξη προς τον παλαι­στι­νια­κό πλη­θυ­σμό είναι ομό­φω­νη (ανά­με­σα στους αρα­βι­κούς λαούς).

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ήδη βομβάρδισαν λιβανικό έδαφος με πυροβολικό.

Η αντί­δρα­ση στις χώρες της Μέσης Ανα­το­λής και σε άλλες, εκτός από την έκκλη­ση για ειρή­νη, καθι­στά πολύ σαφές ότι η κατά­στα­ση που έχει δημιουρ­γη­θεί είναι συνέ­πεια της ισραη­λι­νής πολι­τι­κής σκλη­ρό­τη­τας και υπο­τα­γής κατά του παλαι­στι­νια­κού πληθυσμού

Ακό­μη και το Κατάρ, για παρά­δειγ­μα, θεώ­ρη­σε το Τελ Αβίβ υπεύ­θυ­νο για την αύξη­ση των εντά­σε­ων, “λόγω των συνε­χι­ζό­με­νων παρα­βιά­σε­ων των δικαιω­μά­των του παλαι­στι­νια­κού λαού” και η Σαου­δι­κή Αρα­βία υπεν­θύ­μι­σε ότι “έχει προει­δο­ποι­ή­σει επα­νει­λημ­μέ­να για τις απει­λές της κατά­στα­σης που θα εκρα­γεί ως απο­τέ­λε­σμα” της ισραη­λι­νής κατοχής.

Το υπΕξ του Ιράν, εν τω μετα­ξύ, προει­δο­ποί­η­σε ότι οι επι­θέ­σεις της Χαμάς ήταν μια πρά­ξη αυτο­ά­μυ­νας των Παλαι­στι­νί­ων και ζήτη­σε τη στή­ρι­ξή τους από τις μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες.

Δεί­τε σχετικά

 

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο