Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Δραπετσώνα: Σήμερα η κορύφωση με ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στις 20.30 και πλούσιο πρόγραμμα

Χιλιάδες νέοι και νέες γέμισαν χθες Παρασκευή τον χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, στην πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά και των Κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ.

Πήραν μέρος στις συζητήσεις, περιηγήθηκαν στις εκθέσεις και τους πολυχώρους του Φεστιβάλ γέλασαν και τραγούδησαν στις συναυλίες και το stand up comedy, δημιούργησαν όμορφες, μαχητικές εικόνες.

Το Φεστιβάλ κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 20.30 με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η χθεσινή μέρα

«Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο… Με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που άνοιξε τις εκδηλώσεις στον χώρο του Φεστιβάλ με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών.

Η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφετηρία τα λόγια από το σύνθημα των επιτυχημένων μαθητικών φεστιβάλ «Είμαστε κάθε φορά το μέλλον», αναφέρθηκε σε όσα προβληματίζουν τους μαθητές, στους νέους που βλέπουν πως αυτός ο κόσμος «δεν μας κάνει, δεν μας αξίζει» με αφορμή όσα συμβαίνουν τριγύρω σε κάθε πλευρά της ζωής.

Οπως τόνισε, αναφερόμενη στις θέσεις και τη δράση της Οργάνωσης, «η ΚΝΕ μαθαίνει στους νέους και τις νέες τα ιδανικά ενός διαφορετικού κόσμου που μπορεί να γεννηθεί». «Μόνο με ψηλά το κεφάλι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη ζωή που ταιριάζει στους νέους τον 21ο αιώνα. Οι αγώνες που δώσαμε όλον αυτόν τον καιρό μας διδάσκουν πως μπορούμε να το τολμήσουμε μαζί», τόνισε.

Αφού η σκηνή του Φεστιβάλ… «ζεστάθηκε» από μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα, στα οποία η ΚΝΕ πάντα δίνει βήμα, ακολούθησε η συζήτηση με θέμα «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Αναδείχθηκε ο σημαντικός αναντικατάστατος πρωτοπόρος ρόλος των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και πώς επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη των αγώνων που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους της χώρας αλλά και εκτός συνόρων, με την μεγάλη αλληλεγγύη που εκφράστηκε, όπως στην COSCO, την «e-food», στους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ρόλος που αναδεικνύεται και τώρα, με τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με το απεργιακό θερμόμετρο να ανεβαίνει καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερα σωματεία μπαίνουν στην μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, βάζοντας μπροστά τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Το κυρίως καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε με Hip hop συναυλία με τους Retro και Afaza, με τον Πειραιά να… μυρίζει λίγο πιο έντονα γιασεμί.

Τη σκυτάλη πήραν οι «Κοινοί Θνητοί», οι οποίοι καλωσόρισαν την Μάγδα Φύσσα, αφιερώνοντας το τραγούδι «του Εθνους Πατριώτη» στην μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, και σε όλα τα θύματα του φασισμού.

Τη σκηνή «πήρε» ο Χριστόφορος Ζαραλίκος που δεν άφησε ασχολίαστο ούτε το… σύνθημα του Φεστιβάλ.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα στη μεγάλη συναυλία της Ιουλίας Καραπατάκη.

Το σημερινό πρόγραμμα

— Στις 8.30 μ.μ. μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

— Στις 9.30 μ.μ. μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τίτλο «ΤΡΑΒΕΡΣΟ», εμπνευσμένο από το Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ με την Πολυξένη Καράκογλου.

— Στις 10.30 μ.μ. συναυλία με τον Βασίλη Παπακωσταντίνου.

— Στις 12.30 π.μ., λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι με τους Rebeti.

Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν:

Μαθητικό στέκι και έκθεση: «Μια σωστή πλευρά έχει η ιστορία».

Εργατικό στέκι και έκθεση.

Στέκι της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης της ΚΝΕ.

Εκθεση «Μια αναδρομή στις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ».

Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Χώρος του «ΤΡΑΒΕΡΣΟ»: Θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκάκι, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες.

Χώρος κατά των Ναρκωτικών.

Χώρος του Ελληνοκουβανικού συνδέσμου.

Γωνιά του «Κόκκινου Αερόστατου».

Η πρόσβαση στον χώρο

Για την είσοδο στην πύλη Ε1 (Κράκαρη): Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: 703 – τερματική στάση «Ακτή Βασιλειάδη», 859 – στάση «ΥΕΝ», 420 – τερματική στάση.

Για την είσοδο στην πύλη του υδατόπυργου: Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: Τρόλεϊ 20 – στάση «Δραπετσώνα». Από το Μετρό Νίκαιας: 820 – στάση «ΙΚΑ» (μέσω πλατείας Κύπρου, Ταμπούρια).

902.gr

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας