Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φοιτητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ: Σε λίγη ξεκινάει στην Αθήνα η 2η ημέρα των εκδηλώσεων

Φοιτητικά φεστιβάλ ΚΝΕΜε σύνθημα «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός!», άνοιξε τις πύλες του το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββάτου:

  • 7 μ.μ. Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα: «Ποτ Πουρί», «Echo», «Ζύμος και οι Κεραμιδόγατες».
  • 8.30 μ.μ. Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • 9.30 μ.μ. Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.
  • 11.30 μ.μ. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο (σε επιμέλεια Πάνου Τσίτσικα).

Στο Φεστιβάλ πραγματοποιούνται τουρνουά σκακιού και κουίζ ερωτήσεων που επιμελήθηκε η ΠΟ Σπουδάζουσας.
Στο χώρο υπάρχουν επίσης: Μπαρ, έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση που επιμελήθηκε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών.
Χθες, Παρασκευή πλήθος νεολαίων κατέκλυσε τον χώρο για να παρακολουθήσει τις διάφορες δραστηριότητες, αλλά και τη συζήτηση που διοργανώθηκε με θέμα: «Το φοιτητικό κίνημα και η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων».Φοιτητικό φεστιβάλ ΚΝΕ Αθήνα Μη σταματάς Να ζεις να τολμάς να προχωράς

«Το φοιτητικό κίνημα και η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων», στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν οι επισκέπτες του Φοιτητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα της Παρασκευής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, την εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώθηκε με θέμα: «Το φοιτητικό κίνημα και η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων».

Η δράση των μελών της ΚΝΕ μέσα στους συλλόγους, για τον προσανατολισμό του αγώνα, για να ζωντανέψουν οι σχολές, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη τη χώρα για τις σπουδές και το μέλλον τους κόντρα στο κλίμα καταστολής και μοιρολατρίας, μαζί με την καθημερινή προσπάθεια να μην παρατήσουν τις σπουδές παρά την αθλιότητα της τηλεκπαίδευσης και τις δυσκολίες του εγκλεισμού, τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η συλλογική απάντηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο.

«Κοιτώντας πίσω, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι όσα καταφέραμε οι φοιτητές το προηγούμενο διάστημα σίγουρα δεν είναι και λίγα. Καταφέραμε να οργανώσουμε τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, να οργανωθεί σε κάθε Σύλλογο η ενημέρωση, η πολύμορφη δραστηριότητα, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση, τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ (δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του). 

«Για την ανάπτυξη αυτών των αγώνων ήταν καθοριστική η συμβολή της ΚΝΕ, του καθενός από εμάς στο έτος του, ιδιαίτερα των πρωτοετών συναδέλφων και των συντρόφων μας, των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Αποδείχτηκε τελικά, και μέσα από την τελευταία χρονιά, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν οι αγωνίες, τα άγχη, η αγανάκτηση αλλά και η ελπίδα της νέας γενιάς συναντιούνται με την πρωτοπόρα, οργανωμένη παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Κάλεσε στο πλαίσιο της συζήτησης τους φοιτητές να προβληματιστούν «για την ανάγκη ο αγώνας μας να στοχεύει σωστά, να αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των αντιλαϊκών μέτρων και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να μην περιορίζεται στην πάλη για να αποκρούσουμε “τα χειρότερα”, αλλά “να βλέπει μακριά”, στην πάλη για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, στη μόρφωση και τις σπουδές που μας αξίζουν στην εποχή του 5G, των BigData και της ρομποτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση στόχευε και στοχεύει η παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ στις σχολές μας, για αυτό και η ΚΝΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά ώστε ο αγώνας μας να τους φοβίζει, να έχει πραγματικά επιθετικό περιεχόμενο, να πετυχαίνουμε μικρές και μεγάλες νίκες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Έσπασε ο φόβος και η μοιρολατρία

Ξεκινώντας από τη συμπλήρωση, σήμερα, ενός χρόνου και 100 ημερών που τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά, ο Θ. Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, στις σημαντικές μάχες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική της, τους αγώνες των φοιτητών (δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του). 

«Όταν η κυβέρνηση εμφάνιζε τις κλειστές σχολές σαν αυτονόητη εξέλιξη ήταν τα μέλη της ΚΝΕ στους Φοιτητικούς Συλλόγους που έριχναν το σύνθημα «φοιτητές ξανά» και αποδείκνυαν ότι υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις για το ασφαλές άνοιγμα, αλλά η υλοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με τη λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων. Σχολές και campus ζωντάνεψαν με δια ζώσεις διαλέξεις και πολύμορφες δράσεις», είπε.

«Και όταν η ΝΔ ανακοίνωσε το νόμο-έκτρωμα για τις σχολές ήταν ξανά τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μέσα στους Φοιτητικούς Συλλόγους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα και στο συντονισμό των συλλόγων σε κάθε πόλη και πανελλαδικά για να δοθεί μαχητική απάντηση! Είμαστε περήφανοι γιατί οι δυνάμεις μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαπάλη, την οργάνωση, τη μαζικοποίηση της πάλης, άνοιξαν δρόμο στην πολιτικοποίηση της σκέψης ακόμα περισσότερων φοιτητών», τόνισε, προσθέτοντας πως «η παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ μέσα στους ΦΣ απέδειξε ότι στους δρόμους του αγώνα μπορούμε να συναντηθούμε με κάθε φοιτητή, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, για να σπάσουμε το φόβο και τη μοιρολατρία».

Η αξία της συλλογικής οργάνωσης

«Για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουμε όσα έρχονται» -σημείωσε μεταξύ άλλων ο Θ. Κωτσαντής- «δεν χωράει καμία υποτίμηση στη συζήτηση για την αξία του αγώνα και της συλλογικής οργάνωσης, για την ανάγκη να υπάρχει φοιτητικός σύλλογος, με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών, που είναι όπλο στην πάλη για τα δικαιώματά τους, ξεχωρίζοντας την ευθύνη μας πρώτα και κύρια εκεί όπου οι δυνάμεις μας είναι πλειοψηφία στα ΔΣ. Η ενασχόληση με το σύνολο της ζωής των φοιτητών, των όρων σπουδών, μόρφωσης, πτυχίου, επαγγελματικής προοπτικής, για ζητήματα επιστήμης – έρευνας, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού βοηθά να δραστηριοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις, βοηθά να αναδειχτούν και να διεκδικηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για μαζικοποίηση των συλλόγων, για αλλαγή συσχετισμών εκεί όπου είμαστε μειοψηφία, για τη δημιουργία μορφών οργάνωσης στο έτος και το τμήμα, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει πλήρης απουσία συλλογικής διεκδίκησης λόγω και της διαλυτικής κατάστασης σε συλλόγους, για να προχωρήσει η διαδικασία διαμόρφωσης των νέων συλλόγων στα πρώην ΤΕΙ.

Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που μας απασχολούν και τα θέτουμε προς συζήτηση στο 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 – 27 Ιούνη στην Αθήνα. Μας απασχολεί το πώς τα μέλη της ΚΝΕ θα δουλέψουν πρωτοπόρα στους ΦΣ για να ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης των φοιτητών και να κερδίζει έδαφος η γραμμή πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας, φωτίζοντας τα εμπόδια που θέτει το καπιταλιστικό κέρδος και τους όρους ικανοποίησής των αναγκών αυτών. Μελετάμε την πείρα από την ανάπτυξη των αγώνων, την πορεία υιοθέτησης από ακόμα περισσότερους φοιτητές του πλαισίου πάλης του ΜΑΣ, την ικανότητά μας διεξάγουμε τη διαπάλη μέσα στο κίνημα με αποδεικτικό και εύστοχο τρόπο, παίρνοντας υπόψη τις διαθέσεις των νέων και το γεγονός ότι ξεκινάνε από διαφορετική πολιτική αφετηρία, ότι διατηρούν επιφυλάξεις ή προκαταλήψεις που θα αντιμετωπίζονται μέσα από την κοινή δράση στο κίνημα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θ. Κωτσαντής σημείωσε: «Η περίοδος της πανδημίας απέδειξε περίτρανα ότι ο λαός και η νεολαία θα σωθούν μόνοι τους, ότι η ελπίδα βρίσκεται στο δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα.

Σήμερα είναι πιο ώριμο από ποτέ να ενισχυθούν η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, σύγχρονο και ανοιχτό στις κοινωνικές ανάγκες. Ένα Πανεπιστήμιο που η επιστήμη και η έρευνα θα αποτελούν κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις γύρω από την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, το τι σημαίνει το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα για έναν εργαζόμενο φοιτητή, το πραγματικό αντίκρισμα των κυβερνητικών υποσχέσεων για θέσεις εργασίας στο πλαίσιο και της «πράσινης ανάπτυξης», τους σχεδιασμούς για «ενιαία ψηφοδέλτια» στις σχολές κ.ά.

Πολύμορφες δραστηριότητες

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με επίδειξη μαχητικών αθλημάτων και σεμινάριο γυναικείας αυτοάμυνας, ενώ εκ μέρους της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας και της ΤΟ ΠΑΔΑ δόθηκε αναμνηστικό προς τον αθλητικό σύλλογο «Εξέλιξη» για τη συμμετοχή του στο Φοιτητικό Φεστιβάλ.

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες όπως τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρων συγκεντρώνει η έκθεση που επιμελήθηκε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα την συμβολή της Οργάνωσης στην ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών.

Ξεχωριστή θέση στην είσοδο του Φοιτητικού Φεστιβάλ έχει ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τους πρωτοετείς φοιτητές. Οι φοιτητές απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε, την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης, τη γνώμη τους για τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπως αυτό για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την επαφή τους με τον Φοιτητικό τους Σύλλογο κ.ά.

Επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών του φεστιβάλ συγκεντρώνει το Quiz ερωτήσεων που έχει επιμεληθεί η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας.

Οι «Υπεραστικοί»Οι «Υπεραστικοί»

Ως προς το μουσικό σκέλος, το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει το συγκρότημα «Υπεραστικοί», Stand up με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, Hip hop live με Το Σφάλμα, Rhyme Riot, Raibo, «ΕΝΟΠΛΕΣ ΧΑRΕΣ» και τέλος αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.