Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χανιά – Πληρότητα συν 100% στο πλοίο της γραμμής και τοπικό lock down

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης //

Ο ένας πάνω στον άλλο χθες στο πλοίο από Χανιά για Αθήνα. (Οι περισσότεροι επέστρεφαν στα σπίτια τους από τις διακοπές μετά τον Δεκαπενταύγουστο συνεπώς η ίδια εικόνα, ίσως και χειρότερη, ίσχυε όταν κατέβαιναν). Ποιο 85% των επιβατών επιτρέπεται να ανεβαίνει στο πλοίο; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σε αυτό το ταξίδι. Η πληρότητα δεν είχε καμία διαφορά από μια συνηθισμένη τουριστική μέρα στα τέλη Αυγούστου, όπως ήταν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο κατάστρωμα, στο σαλόνι και στους κοινόχρηστους χώρους παντού, υπήρχαν επιβάτες. Μάσκες, ναι, φορούσαμε και όπως οφείλαμε σχεδόν όλοι αλλά οι αποστάσεις ήταν αδύνατο να κρατηθούν. Άρα η μάσκα, τυπικά, έχανε την ελάχιστη δυνατότητα της για προστασία. Υπήρχαν και λιμενικοί μέσα στο πλοίο που επιτηρούσαν την τήρηση του μέτρου ενώ πέτυχα και μέλος του πληρώματος να κάνεις συστάσεις στους επιβάτες στο κατάστρωμα. Η λίστα αναμονής ήταν επίσης πολύ μεγάλη. Όμως μέσα σε διάστημα 1 ώρας και 30 λεπτών από την αναχώρηση είχαν καλέσει μόνο 9 άτομα από τη ρεσεψιόν. Και με διάστημα μισής ώρας αναμονή οι τέσσερις πρώτοι από τους υπόλοιπους. Μιλάμε για πληρότητα συν 100% σε κατάστρωμα, σαλόνια, αεροπορικά καθίσματα, καμπίνες. Άρα το “μέτρο” έχει καταργηθεί στην πράξη από τους πλοιοκτήτες, εννοείται με τη σιωπηρή συμφωνία της κυβέρνησης.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι συχνές συστάσεις από τα μεγάφωνα του πλοίου για την τήρηση των μέτρων (!)

Σήμερα, μαθαίνω για τοπικό lock down στα Χανιά μέχρι τις 1/9. Με μέτρα επιεικώς άχρηστα για την περίσταση π.χ. με κλειστές τις λαϊκές αγορές αλλά ανοιχτά τα super market και την εστίαση, με όριο 9 ατόμων στις συναθροίσεις το οποίο αποτελεί μια ευθεία επίθεση στις παρέες και στις πολιτικές εκδηλώσεις, με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι αλλά με 6 εάν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού κτλ Έτσι και αλλιώς, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα προστατεύουν συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας και όχι την προσπάθεια μη διασποράς του κορονοϊού. Προσωπικά, περίμενα το lock down. Κι εσείς το ίδιο νομίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένω να κρατήσει περισσότερο.

Φυσικά, άγνωστος μέχρι σήμερα είναι για την πόλη και το νόμο τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων από κορονοϊό.

Κατά τα άλλα, ατομική ευθύνη.