Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα – Μαζική αποστολή sms από την κυβέρνηση

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας, εγκλωβισμένοι στην ενδοαστική αντιπαράθεση Τουρκίας – ΕΕ, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).  Την ίδια ώρα το τουρκικό υπ. Άμυνας ανακοινώνει την επιχείρηση Ασπίδα Άνοιξης στο Ιντλίμπ με στόχο τις δυνάμεις Άσαντ.

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους. «Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία, Λάντο Γκβιλάβα. «Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ μεγάλες αναντιστοιχίες υπάρχουν στους αριθμούς που ανακοινώνονται από Τούρκους αξιωματούχους, τη Διεθνή αμνηστία και τις αρχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε ότι ήδη έχουν περάσει τα τουρκικά σύνορα 18.000 πρόσφυγες ενώ σήμερα το πρωί ο υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Σοϊλού ανακοίνωσε με μεγάλη ακρίβεια ότι έχουν φύγει από την Τουρκία 76.838 πρόσφυγες. Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κλείσει τα σύνορα, κατηγορώντας την ΕΕ ότι δεν βοηθάει στο προσφυγικό την Τουρκία.

Με tweet στα αγγλικά το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί». Η βουλγαρική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως ούτε ένας μετανάστης δεν έχει περάσει παράνομα στο έδαφος της χώρας.

Από την ελληνική πλευρά των συνόρων, η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Χρήση προειδοποιητικών πυρών έκαναν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Έβρο, με σκοπό να απωθήσουν τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια και της νύχτας υπήρξε εκ νέου ένταση στην περιοχή του Παζάρκουλε, στο ύψος των Καστανιών του Έβρου, όπου πλέον δημιουργείται καταυλισμός με χιλιάδες ανθρώπους.

Μαζική αποστολή sms

Και με την αποστολή μηνυμάτων ώστε να ενημερωθούν όσοι φτάνουν στα ελληνικά σύνορα, εξαιτίας των fake news, προσπαθεί η κυβερνηση να αντιμετωπίσει την πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου συνεχώς καταφτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων.

Το μήνυμα που λαμβάνουν όσοι πλησιάζουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

sms

«Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα. Έχουν ήδη ληφθεί χιλιάδες».