Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ψήφος αποδήμων: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικά παιχνίδια από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, την απροκάλυπτη, αποκρουστική ψηφοθηρία αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες των αποδήμων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας μέλος ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών με τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από δηλώσεις της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη περί άρσης των περιορισμών με προφανή στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Περιλαμβάνει ένα μόνο άρθρο, με το οποίο καταργούνται τα κριτήρια που θέτει ο ισχύων νόμος του 2019 για την ψήφο των αποδήμων, όπως: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση – αξιοποιώντας τις απαράδεκτες δηλώσεις της Θ. Τζάκρη, φέρνει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των όρων εγγραφής των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να παίξει στις πλάτες τους πολιτικά παιχνίδια, να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό σόου και να αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα.

Υποκρισία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για τους απόδημους

Κατήγγειλε πως τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζουν τους αποδήμους ως «κουκιά» και το δήθεν ενδιαφέρον που επικαλούνται μόνο υποκριτικό είναι, καθώς ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά, ως κυβέρνηση με τα πραγματικά, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες όπου ζουν. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ σχετικά με το κλείσιμο τμημάτων ελληνικής γλώσσας σε Μελβούρνη, Βερολίνο, Σίδνευ, Βουδαπέστη και αλλού, τα προβλήματα σχετικά με τις λίστες αναμονής στα προξενεία της Αυστραλίας, για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.

Κατήγγειλε ακόμα την υποκρισία τους σχετικά με τους απόδημους Έλληνες, όταν η μετανάστευση των χιλιάδων οικογενειών που ξεριζώθηκαν εδώ και χρόνια, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων αλλά και του βάρβαρου απάνθρωπου συστήματος που ζούμε. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο η μετανάστευση και η προσφυγιά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη στάση του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι εμφανίζεται σαν να ήρθε με παρθενογένεση ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έφεραν ποτέ σχετικό νομοσχέδιο αλλά δεν έκαναν ούτε καν καταμέτρηση των Ελλήνων ομογενών, όπως και καμία άλλη κυβέρνηση.

Αλλοίωση του εκλογικού σώματος με την κατάργηση των κριτηρίων

Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης που θέλει να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο, πρόταση με την οποία συμφωνούν το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, σε ορισμένα σημεία το «Μέρα25», ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι οδηγεί στη διαμόρφωση ενός τεράστιου εκλογικού σώματος που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά δεν θα υφίσταται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής επιλογής.

Επισήμανε το σοβαρό κίνδυνο να διαμορφωθεί ένα απροσδιόριστο εκλογικό σώμα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έχουν κανένα κοινωνικό ή οικονομικό δεσμό με την Ελλάδα, μπορεί να μην έχουν καν επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά θα έχουν το δικαίωμα ψήφου. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, εξήγησε, γιατί στο δίκαιο της ιθαγένειας στην Ελλάδα, κυριαρχεί ακόμα το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος για το οποίο κανένα κόμμα -εκτός του ΚΚΕ- δεν θέτει ζήτημα αλλαγής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι έχουν ακόμα κι έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής να μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί στην Ελλάδα δεν μεσολαβεί κάποιο άλλο στάδιο, όπως σε άλλες χώρες.

Έτσι, δικαίωμα ψήφου θα αποκτήσουν άνθρωποι που ζουν εκτός Ελλάδας, ενδεχομένως να έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και διαμορφώνουν συνείδηση και κριτήριο ψήφου με βάση τη χώρα που ζουν και όχι τη χώρα μας.

Ο Γ. Γκιόκας κάλεσε την κυβέρνηση επίσης, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τί θα σημάνουν αυτές οι αλλαγές. Θα πρέπει να εξηγήσει δηλαδή ότι αν δεν υπάρχουν κριτήρια, με την ψήφο τους οι ομογενείς θα συνδιαμορφώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ δεν θα υφίστανται τις συνέπειες των επιλογών τους αλλά θα επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους, για το αν θα δουλεύουν στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι 8 ή 10 ώρες, για το ύψος των συντάξεων, για την κατάσταση στα σχολεία και τα νοσοκομεία, για το ύψος των φόρων και τη φορολογική πολιτική για την εξωτερική πολιτική.

Κατήγγειλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει πως η Θ. Τζάκρη αναφερόταν στην αρχική πρόταση του κόμματος, η οποία προέβλεπε να ψηφίζουν όλοι, ενιαίο ψηφοδέλτιο και χωρίς να αποκλείεται η επιστολική ψήφος.

Οι άξονες του ΚΚΕ βρίσκουν αποδοχή εντός κι εκτός Ελλάδας

Ο Γ. Γκιόκας επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ που στέκεται στο πλευρό των ομογενών και παλεύει για τα δικαιώματά τους, θέτοντας τους τρεις άξονες που από τη μία διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και από την άλλη διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εξωτερικό. Ο πρώτος είναι η ύπαρξη πραγματικών κοινωνικών και οικονομικών δεσμών, ο δεύτερος η διαπίστωση ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια και ο τρίτος άξονας η αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Με τα συγκεκριμένα κριτήρια δεν χάνεται το εκλογικό δικαίωμα, αντίθετα διευκολύνεται για την άσκησή του. Αυτό άλλωστε κάνουν και άλλες χώρες, σημείωσε, όπως η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία για τους δικούς τους ομογενείς.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

902.gr