Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

30 Ιουλίου: Μια ματιά στην ιστορία του τόπου μας και του κόσμου

Σαν σήμερα  30 Ιουλίου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

336 π.Χ. δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών, βασιλιάς της Μακεδονίας, από έναν από τους πιο έμπιστους σωματοφύλακές του

762 Ιδρύεται η Βαγδάτη.

1419 Πρώτη Εκπαραθύρωση της Πράγας: ένα πλήθος Χουσιτών σκοτώνει επτά μέλη του δημοτικού συμβουλίου της. Πρόκειται για βιαιοπραγία που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της εξέγερσης των Βοημών ευγενών εναντίον της μοναρχίας των Αψβούργων, η οποία  κυριαρχούσε στο βασίλειο της Βοημίας. Η 2η “Εκπαραθύρωση της Πράγας” διαπράχθηκε στις 23 Μαΐου 1618 στο κάστρο. Συνέπεια των θρησκευτικών, οικονομικών και πολιτικών ανταγωνισμών που ξέσπασαν στην Κεντρική Ευρώπη στις αρχές του 17ου αιώνα, αυτό το γεγονός ήταν η αρχή και η αφορμή του Τριακονταετούς Πολέμου.

Η Εκπαραθύρωση της Πράγας σε πίνακα του Κάρελ Σβόμποντα (1844)

1729 Ιδρύεται η Βαλτιμόρη.

1733 Συστήνεται στη Μασαχουσέτη η πρώτη Μασονική Μεγάλη Στοά των (μελλοντικών) Η.Π.Α.

1797 Επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

1818 Γεννήθηκε η βρετανίδα συγγραφέας Έμιλυ Μπροντέ (“Ανεμοδαρμένα ύψη”)

1824 Στο πλαίσιο της δεύτερης απόπειρας των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο, έρχονται από την Ικαρία τα Υδραίικα [20 πολεμικά και 4 πυρπολικά] με το ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη για να ενισχύσουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσρέφ, που περιμένει ενισχύσεις από το Τσεσμέ για να τις ρίξει στο Καρλόβασι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και τα αποβιβασθέντα τμήματά του και να καταφύγει στο νότιο, μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών παραλίων. Ο Σαχτούρης αγκυροβολεί ανοιχτά του Κοκκαρίου.

1863 Γεννήθηκε ο Αμερικανός Χένρι Φορντ, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ

1898 Γεννήθηκε ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.

mur

1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Ότο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντι-σοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή του μαστιγίου – καρότου αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αστικές κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό-σοσιαλιστικό κίνημα (902.gr).

1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο έβαλε τις βάσεις για το κόμμα των μπολσεβίκων, το κόμμα της επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Στην ιστορία του ΚΚΣΕ (μπ.), που εκδόθηκε στην ΕΣΣΔ το 1938 (ελληνική έκδοση «Τα νέα βιβλία ΑΕ» Αθήνα 1945), διαβάζουμε σχετικά:
«1) Το συνέδριο επισφράγισε τη νίκη του μαρξισμού ενάντια στον οικονομισμό, ενάντια στον ανοιχτό οπορτουνισμό.
2) Το συνέδριο ψήφισε το πρόγραμμα και το καταστατικό, δημιούργησε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και καθόρισε έτσι τα πλαίσια για ένα ενιαίο κόμμα.
3) Το συνέδριο φανέρωσε πως υπάρχουν σοβαρές οργανωτικές διαφωνίες, που δίχασαν το κόμμα σε μπολσεβίκους και μενσεβίκους. Οι πρώτοι υπερασπίζουν τις οργανωτικές αρχές της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ οι δεύτεροι κυλάνε στο βούρκο της πλαδαρότητας και του οπορτουνισμού.
4) Το συνέδριο έδειξε πως τους παλιούς οπορτουνιστές, που είχαν κιόλας νικηθεί από το κόμμα, τους “οικονομιστές”, αρχίζουν να τους αντικαθιστούν σιγά σιγά μέσα στο κόμμα καινούριοι οπορτουνιστές, οι μενσεβίκοι.
5) Το συνέδριο δε στάθηκε στο ύψος του πάνω στα οργανωτικά προβλήματα, δίστασε, έδωσε κάπου – κάπου την υπεροχή στους μενσεβίκους. Μ’ όλο που στο τέλος ξαναβρήκε τον εαυτό του, δεν κατόρθωσε, όχι μονάχα να ξεσκεπάσει τον οπορτουνισμό των μενσεβίκων στα οργανωτικά ζητήματα και να τους απομονώσει μέσα στο κόμμα, μα ούτε και να θέσει μπροστά στο κόμμα τέτοιο καθήκον. Το τελευταίο αυτό ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες, που ο αγώνας ανάμεσα στους μπολσεβίκους και τους μενσεβίκους, όχι μόνο δεν εκόπασε μετά το συνέδριο, μα αντίθετα οξύνθηκε ακόμα παραπάνω» (902.gr).
Το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ ήταν και θα παραμένει ιστορικό, γιατί εδραίωσε το μπολσεβικισμό σαν το συνεπές επαναστατικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα. Ήταν ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

1905 Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.

1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και ναύτες στην Κροστάνδη και το Σβεαμπόργκ (Ρωσία).

1919 Γεννήθηκε η Αλέκα Παΐζη, η κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου

1920 Τα Ιουλιανά: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Ενώ βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.

1929 Στις 30 και 31 Ιουλίου διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και συνδικαλιστικών στελεχών των ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του Ριζοσπάστη, συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.

1930 Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1.

1930 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Καλλιβωκάς.

1931 Γεννήθηκε ο  Bruno Mattei‎‎ (Μπρούνο Ματέι– πέθανε το 2007) Ιταλός σκηνοθέτης, μοντέρ, δημιουργός κόμικς και σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών. Συχνά εργάστηκε με το ψευδώνυμο Vincent Dawn

1932 Αρχίζουν οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.

1936  Γεννήθηκε ο Buddy Guy, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας

1938 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης.

1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Indianapolis» βυθίζεται από ιαπωνική τορπίλη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννιακόσιοι άνθρωποι επιβιώνουν της επίθεσης, πηδώντας στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά, οι 580 από αυτούς θα γίνουν τροφή των καρχαριών που σπεύδουν στην περιοχή, μυρίζοντας ανθρώπινο αίμα.

1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη Διοίκηση από τους νομίμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο ένα χρόνο περίπου πριν). Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και των Εργατικών Κέντρων.

1947  Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, τα Αμάραντα, τα Λάβαρα και τις Φέρες της Θράκης.

1947 Γεννήθηκε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου.

1947 Γεννήθηκε ο  Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Αυστριακός ηθοποιός και πολιτικός

1948 Γεννήθηκε ο Ζαν Ρενό , Γάλλος ηθοποιός

1948  Το πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

1962 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έλληνες εφοπλιστές πλουτίζουν μεταφέροντας πετρέλαιο από τη Ρωσία στη Δύση

1967 Γεννήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας

1970 Γεννήθηκε ο  Σερ Κρίστοφερ Έντουαρντ Νόλαν (Sir Christopher Edward Nolan),  Άγγλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος.

1973 Λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών.

1974 Γεννήθηκε η  Χίλαρι Σουάνκ, Hilary Ann Swank), αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός, βραβευμένη με δύο Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού.

1982 Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1996 Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

1998 Ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα.

2000 Πέθανε ο σκηνοθέτης ποιητής και συγγραφέας Ερρίκος Θαλασσινός. Στο έργο του περιλαμβάνονται 44 ελληνικές ταινίες (εκ των οποίων στις 17 είχε ο ίδιος γράψει το σενάριο) καθώς και ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και εορταστικά προγράμματα για την κρατική τηλεόραση. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες κι έχουν γίνει επιτυχίες, ενώ έγραψε 9 ποιητικές συλλογές.

2002 Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

2003 Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο “Σκαθάρι” της Volkswagen.

2007 Πεθαίνει ο Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Michelangelo Antonioni (Μικελάντζελο Αντονιόνι) Οι ταινίες του διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική τους προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στους χαρακτήρες

antonioni

Σαν σήμερα 30 Ιουλίου Ατέχνως

2007 Πέθανε ο Σουηδός σκηνοθέτης, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν_ Ingmar Bergman(1918-2007)

ingmar

2013 Πέθανε η σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου

Alida


Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (30 Ιουλίου) καθορίστηκε από τη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών το 2011, στα πλαίσια του Προγράμματος Δράσης για έναν Πολιτισμό της Ειρήνης και «κουλτούρα μη βίας  προς όφελος των παιδιών του κόσμου»

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter