Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Aνιστόρητος αντικομμουνισμός και πάλι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ… — του Νίκου Μόττα

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προβαίνει σε απροκάλυπτο, χυδαίο αντικομμουνισμό. Το έχει πράξει στο παρελθόν και είμαστε βέβαιοι πως θα το ξανακάνει στο μέλλον.

Πριν ένα χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2022, σε άρθρο του με θέμα την βασανισμένη Μαριούπολη, το – υπαγόμενο απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο – κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δεν απέφυγε τις κλασσικές αντικομμουνιστικές, αντισοβιετικές αναφορές περί «σταλινικών εκκαθαρίσεων» και «μεγάλου τρόμου». Φιλοξενούσε δε δηλώσεις μιας δηλωμένης αντεπαναστάτριας που στα χρόνια της περεστρόικα πρωτοστάτησε στην αποκομμουνιστικοποίηση της Μαριούπολης.

Ακόμη παλαιότερα, το 2013, ανήμερα της 70ης επετείου από το θρίαμβο του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων στο Στάλινγκραντ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε ξαναβουτήξει βαθιά στα λασπόνερα της αντικομμουνιστικής παραφιλολογίας, αναδημοσιεύοντας από την εφημερίδα «The Times» κείμενο με τον πιασάρικο τίτλο «Ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Μουσολίνι, το ζοφερό τρίδυμο της τυραννίας του 20ού αιώνα».

Επιστημονικοφανής αντικομμουνισμός με γαρνιτούρα την κατάπτυστη θεωρία των δύο άκρων, της εξίσωσης κομμουνισμού-ναζισμού δηλαδή. Αυτή είναι η «συνταγή» για τους υπηρετούντες την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τους πλαστογράφους της ιστορικής αλήθειας.

Στάλινγκραντ Сталинградская битва 25 Первое мая 1945 года в Берлине

Να ποιο ήταν το «σοβιετικό έγκλημα»: Το τσάκισμα του ναζισμού…

Μόλις προχθές (18/8) το ΑΠΕ-ΜΠΕ επανήλθε δριμύτερο στην αντικομμουνιστική του αποστολή, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο του «Κέντρου Ζαχάροφ» στη Ρωσία. Ο/η συντάκτης του ΑΠΕ, αφού μας ενημέρωσε για «πογκρόμ» των ρωσικών αρχών ενάντια κάθε «κριτικής φωνής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε ότι στο Κέντρο Ζαχάροφ λειτουργούσε «μουσείο για τα εγκλήματα της σοβιετικής περιόδου». Ενώ στο τέλος του άρθρου, κάνει λόγο για την οργάνωση «Memorial», χαρακτηρίζοντας την «πυλώνα διατήρησης της μνήμης των θυμάτων των σοβιετικών εγκλημάτων».

Δύο φορές αναφορά σε «σοβιετικά εγκλήματα» (ποια είναι αυτά άραγε, δεν μας λέει) μέσα σε λίγες αράδες. Φυσικά, το ΑΠΕ δεν γράφει κουβέντα για τον αποδεδειγμένο ρόλο των κέντρων «Ζαχάροφ» και «Memorial» ως χρηματοδοτούμενα από ΗΠΑ και ΕΕ ινστιτούτα κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ. Μη ζητάμε πολλά…

Για άλλη μια φορά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως αστικό μέσο ενημέρωσης υπαγόμενο στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, δίνει εξετάσεις στο σύστημα, «αριστεύοντας» στο μάθημα της αντικομμουνιστικής παραχάραξης της ιστορίας. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη…

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα