Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά — Παντελής η έλλειψη μέτρων πρόληψης

Μαί­νε­ται η μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, με τον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό να «τρέ­χει» κατό­πιν εορ­τής ν’ αντι­με­τω­πί­σει την φωτιά, καθώς τα μέτρα πρό­λη­ψης είναι ανύ­παρ­κτα, η Πυρο­σβε­στι­κή στε­νά­ζει κάτω από σοβα­ρές ελλεί­ψεις και η κυβέρ­νη­ση με τα μηνύ­μα­τα του 112, μετα­φέ­ρει την ευθύ­νη στους κατοί­κους και στην ουσία τούς αφή­νει στο έλε­ος της καταστροφής.

  • Η φωτιά βρί­σκε­ται κοντά στους οικι­σμούς Λου­τρό και Αγνάντια.

Χθες, εκκε­νώ­θη­καν οικι­σμοί, κάη­καν σπί­τια, αυτο­κί­νη­τα και καλ­λιέρ­γειες στα χωριά Αετο­χώ­ρι και Πεύκα.

Οι δυνα­τοί άνε­μοι που πνέ­ουν στην περιο­χή, δυσχε­ραί­νουν το έργο της Πυρόσβεσης.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 176 πυροσβέστες με 48 οχήματα ενώ από νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 καναντέρ και τρία ελικόπτερα. 

Η φωτιά ξέσπα­σε το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του στην περιο­χή Μελία και γρή­γο­ρα έλα­βε μεγά­λες δια­στά­σεις λόγω των ισχυ­ρών ανέμων.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός από χθες το μεσημέρι. 

Πολί­τες ανα­φέ­ρουν πως οι καπνοί ήταν ορα­τοί στην Ξάν­θη και την Κομο­τη­νή. Μάλι­στα, χρειά­στη­κε να δια­κο­μι­στούν στο νοσο­κο­μείο τρεις ηλι­κιω­μέ­νοι με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, με την κατά­στα­ση της υγεί­ας τους να χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σταθερή.

Με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα μετα­φέρ­θη­κε στο νοσο­κο­μείο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και ο Διοι­κη­τής Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Έβρου, Σπύ­ρος Κούτρας.

Ο κίν­δυ­νος για ατύ­χη­μα μεγά­λης έκτα­σης, με ανυ­πο­λό­γι­στες δια­στά­σεις, θεω­ρεί­ται υπαρ­κτός καθώς στην περιο­χή Αγνά­ντια, όπου μαί­νε­ται η φωτιά, υπάρ­χει μια βιο­τε­χνία παρα­σκευ­ής φυσιγ­γί­ων, ενώ στα δύο χιλιό­με­τρα Δυτι­κά βρί­σκε­ται το βαλ­βι­δο­στά­σιο του ΤΑΠ.

Στο μέτω­πο της φωτιάς βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο της Επι­τρο­πής Περιο­χής Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας Θρά­κης του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γραμ­μα­τέα της, Διο­νύ­ση Κλά­δη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιο Περι­φε­ρειάρ­χη με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση». Ο Διο­νύ­σης Κλά­δης με δήλω­σή του ζήτη­σε ενί­σχυ­ση των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων «ώστε να ελεγ­χθεί άμε­σα το μέτω­πο της φωτιάς για­τί είναι πάρα πολύ επι­κίν­δυ­νη η κατά­στα­ση. Υπάρ­χει φόβος για ατύ­χη­μα μεγά­λης έκτασης».

Τηλε­φω­νι­κή παρέμ­βα­ση στον Υπουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Β. Κικί­λια έκα­νε νωρί­τε­ρα ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο