Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Aνιστόρητος αντικομμουνισμός και πάλι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ… — του Νίκου Μόττα

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που το Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων προ­βαί­νει σε απρο­κά­λυ­πτο, χυδαίο αντι­κομ­μου­νι­σμό. Το έχει πρά­ξει στο παρελ­θόν και είμα­στε βέβαιοι πως θα το ξανα­κά­νει στο μέλλον.

Πριν ένα χρό­νο, τον Σεπτέμ­βρη του 2022, σε άρθρο του με θέμα την βασα­νι­σμέ­νη Μαριού­πο­λη, το – υπα­γό­με­νο απευ­θεί­ας στο πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο – κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων δεν απέ­φυ­γε τις κλασ­σι­κές αντι­κομ­μου­νι­στι­κές, αντι­σο­βιε­τι­κές ανα­φο­ρές περί «στα­λι­νι­κών εκκα­θα­ρί­σε­ων» και «μεγά­λου τρό­μου». Φιλο­ξε­νού­σε δε δηλώ­σεις μιας δηλω­μέ­νης αντε­πα­να­στά­τριας που στα χρό­νια της περε­στρόι­κα πρω­το­στά­τη­σε στην απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­ση της Μαριούπολης.

Ακό­μη παλαιό­τε­ρα, το 2013, ανή­με­ρα της 70ης επε­τεί­ου από το θρί­αμ­βο του Κόκ­κι­νου Στρα­τού επί των ναζι­στι­κών στρα­τευ­μά­των στο Στά­λιν­γκραντ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε ξανα­βου­τή­ξει βαθιά στα λασπό­νε­ρα της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής παρα­φι­λο­λο­γί­ας, ανα­δη­μο­σιεύ­ο­ντας από την εφη­με­ρί­δα «The Times» κεί­με­νο με τον πια­σά­ρι­κο τίτλο «Ο Χίτλερ, ο Στά­λιν και ο Μου­σο­λί­νι, το ζοφε­ρό τρί­δυ­μο της τυραν­νί­ας του 20ού αιώνα».

Επι­στη­μο­νι­κο­φα­νής αντι­κομ­μου­νι­σμός με γαρ­νι­τού­ρα την κατά­πτυ­στη θεω­ρία των δύο άκρων, της εξί­σω­σης κομ­μου­νι­σμού-ναζι­σμού δηλα­δή. Αυτή είναι η «συντα­γή» για τους υπη­ρε­τού­ντες την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα και τους πλα­στο­γρά­φους της ιστο­ρι­κής αλήθειας.

Στάλινγκραντ Сталинградская битва 25 Первое мая 1945 года в Берлине

Να ποιο ήταν το «σοβιε­τι­κό έγκλη­μα»: Το τσά­κι­σμα του ναζισμού…

Μόλις προ­χθές (18/8) το ΑΠΕ-ΜΠΕ επα­νήλ­θε δρι­μύ­τε­ρο στην αντι­κομ­μου­νι­στι­κή του απο­στο­λή, με αφορ­μή το επι­κεί­με­νο κλεί­σι­μο του «Κέντρου Ζαχά­ροφ» στη Ρωσία. Ο/η συντά­κτης του ΑΠΕ, αφού μας ενη­μέ­ρω­σε για «πογκρόμ» των ρωσι­κών αρχών ενά­ντια κάθε «κρι­τι­κής φωνής μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία», υπο­γράμ­μι­σε ότι στο Κέντρο Ζαχά­ροφ λει­τουρ­γού­σε «μου­σείο για τα εγκλή­μα­τα της σοβιε­τι­κής περιό­δου». Ενώ στο τέλος του άρθρου, κάνει λόγο για την οργά­νω­ση «Memorial», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την «πυλώ­να δια­τή­ρη­σης της μνή­μης των θυμά­των των σοβιε­τι­κών εγκλημάτων».

Δύο φορές ανα­φο­ρά σε «σοβιε­τι­κά εγκλή­μα­τα» (ποια είναι αυτά άρα­γε, δεν μας λέει) μέσα σε λίγες αρά­δες. Φυσι­κά, το ΑΠΕ δεν γρά­φει κου­βέ­ντα για τον απο­δε­δειγ­μέ­νο ρόλο των κέντρων «Ζαχά­ροφ» και «Memorial» ως χρη­μα­το­δο­τού­με­να από ΗΠΑ και ΕΕ ινστι­τού­τα κατα­συ­κο­φά­ντη­σης του σοσια­λι­σμού και της ΕΣΣΔ. Μη ζητά­με πολλά…

Για άλλη μια φορά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως αστι­κό μέσο ενη­μέ­ρω­σης υπα­γό­με­νο στο γρα­φείο του Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γού, δίνει εξε­τά­σεις στο σύστη­μα, «αρι­στεύ­ο­ντας» στο μάθη­μα της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής παρα­χά­ρα­ξης της ιστο­ρί­ας. Έκα­στος εφ’ ω ετάχθη…

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο