Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΕΚ — Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Με απίστευτη ανατροπή η ΑΕΚ στα play off!

Μέχρι το 92ο λεπτό του αγώ­να με τη Ντι­να­μό Ζάγκρεμπ στην OPAP Arena, η ΑΕΚ ήταν πίσω στο σκορ με 2–0 και απο­κλει­σμέ­νη από τη συνέ­χεια. Όμως, με ανα­τρο­πή που ανά­γε­ται στη σφαί­ρα του… εξω­πραγ­μα­τι­κού, ισο­φά­ρι­σε 2–2 και πήρε την πρό­κρι­ση στα play off του Champions League καθώς στο πρώ­το ματς είχε επι­κρα­τή­σει 2–1. Ο Αρα­ού­χο στο 92΄ και ο Ντο­μα­γκόι Βίντα στο 10ο λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων υπέ­γρα­ψαν τη μεγά­λη ανα­τρο­πή. Η Ντι­να­μό είχε «αγγί­ξει» την πρό­κρι­ση με τέρ­μα­τα των Σού­τα­λο (45+1΄), Λιού­μπι­τσιτς (65΄). Επό­με­νος αντί­πα­λος της Ένω­σης η Άντβερπ.

Με δύο αλλα­γές παρα­τά­χθη­κε η ΑΕΚ σε σχέ­ση με το ματς του Ζάγκρεμπ, καθώς ο Αλμέι­δα δια­φο­ρο­ποί­η­σε τη δεξιά πτέ­ρυ­γα. Έτσι, ξεκί­νη­σαν οι Ρότα, ‘Αμρα­μπατ (αντί των Σιντι­μπέ, Ελί­α­σον). Αντί­θε­τα, οι Κρο­ά­τες εμπι­στεύ­τη­καν ακρι­βώς τους ίδιους 11.

Η Ένω­ση πλη­σί­α­σε στον από­λυ­το αιφ­νι­δια­σμό, αλλά ο Πινέ­δα αστό­χη­σε από κοντά μετά τη σέντρα του Χατζι­σα­φί, ενώ το ηλε­κτρο­νι­κό χρο­νό­με­τρο έδει­χνε το 49ο δευ­τε­ρό­λε­πτο! Παρό­τι το ματς στο πρώ­το ημί­χρο­νο ήταν μοι­ρα­σμέ­νο σε κατο­χή, δύνα­μη, μονο­μα­χί­ες, η ελλη­νι­κή ομά­δα ήταν εκεί­νη που δημιούρ­γη­σε τις σημα­ντι­κό­τε­ρες ευκαι­ρί­ες με προ­βο­λή-άουτ του Λιβάι στο 16΄ και τετ-α-τετ του Τσού­μπερ στο 17΄ που εξου­δε­τέ­ρω­σε ο Λιβά­κο­βιτς. Οι πρω­τα­θλη­τές Κρο­α­τί­ας, όμως, κρα­τού­σαν το… καλό για το τέλος του ημι­χρό­νου. Στο 44΄ έχα­σαν πολύ μεγά­λη ευκαι­ρία όταν ο Σού­τα­λο έβγα­λε εντε­λώς μόνο απέ­να­ντι στον Στάν­κο­βιτς τον Μπού­λατ, ο οποί­ος αστό­χη­σε. Στις καθυ­στε­ρή­σεις (45+1΄) σε φάση διαρ­κεί­ας με κεφα­λιές των Πέτ­κο­βιτς, Μιχαϊ­λι­τσέν­κο, ο Σού­τα­λο άδρα­ξε την ευκαι­ρία και από πολύ κοντά «έσπρω­ξε» τη μπά­λα στα δίχτυα, 0–1…

Το προ­βά­δι­σμα ήλθε για τη Ντι­να­μό στο καλύ­τε­ρο δυνα­τό σημείο. Όχι απλώς κατά­φε­ρε στα­δια­κά να «κατευ­νά­σει» το ορμη­τι­κό κύμα της «Αγιάς Σοφιάς», αλλά πήγε στα απο­δυ­τή­ρια έχο­ντας φέρει το ματς στα ίσια. Θα έπαι­ζε 45 λεπτά στην έδρα της ΑΕΚ με τα πάντα να ξεκι­νούν από το «μηδέν». Το ελλη­νι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα του Ζάγκρεμπ είχε διαγραφεί.

Στο επι­θε­τι­κό κρε­σέ­ντο της ΑΕΚ στο διά­στη­μα 50΄-60΄ η Ντι­να­μό βρή­κε την αντί­δρα­ση στο πρό­σω­πο του Λιβά­κο­βιτς, που απέ­κρου­σε τις προ­σπά­θειες του Γιόν­σον (55΄) και ‘Αμρα­μπατ (58΄). Στο σημείο εκεί­νο η ΑΕΚ έχα­σε τη συγκέ­ντρω­σή της με απο­τέ­λε­σμα να δεχθεί δεύ­τε­ρο γκολ και να βρε­θεί με την πλά­τη στον τοί­χο. Από εξαι­ρε­τι­κή ασίστ του Πέτ­κο­βιτς, ο Λιού­μπι­τσιτς βγή­κε πρώ­τος στη μπά­λα και πλά­σα­ρε τον Στάν­κο­βιτς για το 0–2 στο 65΄.

Ο Αλμέι­δα βλέ­πο­ντας τα πράγ­μα­τα να δυσκο­λεύ­ουν επι­κίν­δυ­να, έρι­ξε αμέ­σως στο ματς τους Γκα­τσί­νο­βιτς, Αρα­ού­χο, Ελί­α­σον στην συνη­θι­σμέ­νη «τρι­πλή» αλλα­γή του. Ειδι­κά ο «Γκά­τσι» έκα­νε αμέ­σως αισθη­τή την παρου­σία του, δίνο­ντας ώθη­ση στην ΑΕΚ και ανε­βά­ζο­ντας τον παλ­μό της κερ­κί­δας σε ένα κομ­βι­κό σημείο. Όμως στην… απέ­να­ντι πλευ­ρά του γηπέ­δου, οι Κρο­ά­τες έβρι­σκαν συνε­χώς περισ­σό­τε­ρους χώρους για δράση.

Από το γκολ και μετά, οι γηπε­δού­χοι έχα­σαν τη συνο­χή ενώ ήταν φυσιο­λο­γι­κό να μειω­θεί η αυτο­πε­ποί­θη­σή τους. Ενέρ­γειες τις οποί­ες οι «κιτρι­νό­μαυ­ροι» έβγα­ζαν… για πλά­κα στην περ­σι­νή σεζόν, έμοια­ζαν πλέ­ον εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λες. Κι όσο το ματς πλη­σί­α­ζε στο τέλος, όλα έδει­χναν ότι θα χρεια­στεί ένα μικρό θαύ­μα για να αλλά­ξουν τα δεδο­μέ­να. Και το θαύ­μα έγι­νε! Στο δεύ­τε­ρο λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων από κόρ­νερ του Ελί­α­σον και κακή απο­μά­κρυν­ση των Κρο­α­τών, η μπά­λα στρώ­θη­κε στο δεξί του Σέρ­χιο Αρα­ού­χο ο οποί­ος μεί­ω­σε σε 1–2. Όμως το «θαύ­μα» είχε κι άλλο ένα μεγά­λο κεφά­λαιο. Στο 8ο λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων η ΑΕΚ κέρ­δι­σε πέναλ­τι σε χέρι μέσα στην περιο­χή. Την εκτέ­λε­ση ανέ­λα­βε ο Γκαρ­σία, απέ­κρου­σε ο Λιβά­κο­βιτς, όπως πρώ­τος στο «ριμπά­ουντ» πήγε ο Βίντα ο οποί­ος «τελεί­ω­σε» την παλιά του ομά­δα στο 90+10΄!

Διαι­τη­τής: Εσπέν Εσκάς (Νορ­βη­γία)

Κίτρι­νες: Ιβά­νου­σετς, Μίσιτς, Μιχαϊ­λι­τσέν­κο, Σού­τα­λο, Μάριν

Οι συν­θέ­σεις:

ΑΕΚ (Ματί­ας Αλμέι­δα): Στάν­κο­βιτς, Ρότα, Βίντα, Μου­κου­ντί, Χατζι­σα­φί, Σιμάν­σκι (67΄ Γκα­τσί­νο­βιτς), Γιόν­σον (76΄ Μάντα­λος), Πινέ­δα (76΄ Γαλα­νό­που­λος), ‘Αμπρα­μπατ (67΄ Ελί­α­σον), Τσού­μπερ (67΄ Αρα­ου­χο), Γκαρσία

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ιγκόρ Μπί­στσαν): Λιβά­κο­βιτς, Μοχα­ρα­μί, Ριστόφ­σκι, Σού­τα­λο, Λιού­μι­πι­σιτς, Μιχαϊ­λι­τσέν­κο, Μπού­λατ, Μίσιτς, Σπί­κιτς (86΄ Μάριν), Ιβά­νου­σετς, Πέτκοβιτς

* Η φωτο­γρα­φία του αδι­κο­χα­μέ­νου Μιχά­λη δέσπο­ζε στο κέντρο του πέτα­λου όπου βρί­σκο­νται οι οργα­νω­μέ­νοι της ΑΕΚ. «Μακά­ρι και οι άλλοι να σου έμοια­ζαν Μιχά­λη» ανέ­φε­ρε το πανό της Original Ελευ­σί­νας, όπου διέ­με­νε ο 29χρονος οπα­δός της Ένωσης.

* Μετά την επί­τευ­ξη του γκολ της «λύτρω­σης» ο Αρα­ού­χο πήρε μία φανέ­λα της ΑΕΚ με το όνο­μα «Μιχά­λης» στην πλά­τη και τη φίλησε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο