Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη, με τον κρατικό μηχανισμό να «τρέχει» κατόπιν εορτής

Μάχη με τις φλό­γες συνε­χί­ζουν να δίνουν οι πυρο­σβέ­στες για να θέσουν υπό έλεγ­χο την πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε χθες στη Μελία Αλεξανδρούπολης.

Συνο­λι­κά επι­χει­ρούν 176 πυρο­σβέ­στες με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 48 οχή­μα­τα. Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας, κινη­το­ποι­ή­θη­καν επτά αερο­σκά­φη και τέσ­σε­ρα ελι­κό­πτε­ρα εκ των οποί­ων ένα έχει ρόλο συντονιστικό.

Χθες, εκκε­νώ­θη­καν οικι­σμοί, κάη­καν σπί­τια, αυτο­κί­νη­τα και καλ­λιέρ­γειες στα χωριά Αετο­χώ­ρι και Πεύκα.

Οι δυνα­τοί άνε­μοι που πνέ­ουν στην περιο­χή, δυσχε­ραί­νουν το έργο της Πυρόσβεσης.

Στο έργο της κατά­σβε­σης συμ­με­τέ­χουν 176 πυρο­σβέ­στες με 48 οχή­μα­τα ενώ από νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πραγ­μα­το­ποιούν 4 κανα­ντέρ και τρία ελικόπτερα.

Μιλώ­ντας σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό, νωρί­τε­ρα, ο εκπρό­σω­πος Τύπου Πυρο­σβε­στι­κής Γιάν­νης Αρτο­ποιός έκα­νε λόγο για μια πυρ­κα­γιά «τρο­φο­δο­τού­με­νη από τον αέρα» που δύσκο­λα θα σβή­σει σήμε­ρα. Όπως είπε, το ενερ­γό μέτω­πο είναι ανά­με­σα στον οικι­σμό Λου­τρό και τον οικι­σμό Λου­τρά Τραϊανούπολης.

Στο μετα­ξύ, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το ΓΕΕΘΑ, στην επι­χεί­ρη­ση πυρό­σβε­σης της πυρ­κα­γιάς συν­δρά­μουν και Ενο­πλες δυνά­μεις, προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψουν τα τρα­γι­κά κενά κι ελλεί­ψεις της Πυροσβεστικής.

Για άλλη μια φορά, απο­κα­λύ­πτε­ται η τρα­γι­κή έλλει­ψη επαρ­κών ενα­έ­ριων μέσων τις πρώ­τες κρί­σι­μες ώρες, αλλά και στη συνέ­χεια καθώς και η έλλει­ψη συντο­νι­σμού των δια­φό­ρων δυνά­με­ων που κινητοποιήθηκαν.

Οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν

Σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες κατοί­κων, αρκε­τοί πυρο­σβε­στι­κοί κρου­νοί δεν λει­τουρ­γού­σαν κοντά στα σημεία της φωτιάς, γεγο­νός που ανά­γκα­ζε τα πυρο­σβε­στι­κά να κάνουν μεγα­λύ­τε­ρες απο­στά­σεις ώστε να γεμί­σουν τις δεξα­με­νές τους και να χάνε­ται έτσι πολύ­τι­μος χρόνος.

Η φωτιά ξέσπα­σε το πρωί του Σαβ­βά­του στην περιο­χή Μελία και γρή­γο­ρα έλα­βε μεγά­λες δια­στά­σεις λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων. Συνο­λι­κά, εκκε­νώ­θη­καν 8 οικι­σμοί, στους κατοί­κους της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης έγι­νε σύστα­ση να κλεί­σουν πόρ­τες και παρά­θυ­ρα λόγω των πυκνών καπνών, ενώ κλει­στή για ώρες έμει­νε από χθες το μεση­μέ­ρι, η Εγνα­τία οδός, στο τμή­μα από το ύψος του κόμ­βου Αρδα­νί­ου έως το ύψος του κόμ­βου Βιο­μη­χα­νι­κής Περιο­χής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των εκτρέ­πε­ται μέσω της Εθνι­κής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης,

Πολί­τες ανα­φέ­ρουν πως οι καπνοί ήταν ορα­τοί στην Ξάν­θη και την Κομο­τη­νή. Μάλι­στα, χρειά­στη­κε να δια­κο­μι­στούν στο νοσο­κο­μείο τρεις ηλι­κιω­μέ­νοι με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, με την κατά­στα­ση της υγεί­ας τους να χαρα­κτη­ρί­ζε­ται σταθερή.

Καμία μέριμνα για τους πυροσβέστες

Τρό­φι­μα και νερά συγκε­ντρώ­νουν οι κάτοι­κοι των χωριών της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και τα προ­σφέ­ρουν στους πυρο­σβέ­στες που δίνουν τη μάχη με τις φλό­γες, καλύ­πτο­ντας έτσι, το κενό του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού που δεν φρο­ντί­ζει και δεν παρέ­χει καμία μέρι­μνα στους άνδρες της πυροσβεστικής.

Με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα μετα­φέρ­θη­κε στο νοσο­κο­μείο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και ο Διοι­κη­τής Πυρο­σβε­στι­κών Υπη­ρε­σιών Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Έβρου, Σπύ­ρος Κούτρας.

Από την πρώ­τη στιγ­μή, κλι­μά­κια του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τους Μιχαη­λί­δη Σιδέ­ρη, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος και τον Γιώρ­γο Πυρ­γε­λή γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Έβρου βρέ­θη­καν στα σημεία της πυρ­κα­γιάς συμ­βάλ­λο­ντας στο έργο της κατάσβεσης.

Στο μέτω­πο της φωτιάς βρέ­θη­κε χθες, κλι­μά­κιο της Επι­τρο­πής Περιο­χής Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας Θρά­κης του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γραμ­μα­τέα της, Διο­νύ­ση Κλά­δη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιο Περι­φε­ρειάρ­χη με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση». Ο Διο­νύ­σης Κλά­δης με δήλω­σή του ζήτη­σε ενί­σχυ­ση των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων «ώστε να ελεγ­χθεί άμε­σα το μέτω­πο της φωτιάς για­τί είναι πάρα πολύ επι­κίν­δυ­νη η κατά­στα­ση. Υπάρ­χει φόβος για ατύ­χη­μα μεγά­λης έκτασης».

Τηλε­φω­νι­κή παρέμ­βα­ση στον Υπουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Β. Κικί­λια έκα­νε νωρί­τε­ρα ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφίλης.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο