Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Δραματική η κατάσταση σε χώρες της Λατινικης Αμερικής και της Ασίας

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε χθες Σάββατο τους 800.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, την ώρα που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης και πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 808.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 23 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιφέρεια του πλανήτη που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα (τουλάχιστον 255.000 νεκροί). Οι μισοί θάνατοι και πλέον εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες, τις ΗΠΑ (176.332, +1.087 σε 24 ώρες κατά το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς), τη Βραζιλία (114.250), το Μεξικό (59.610) και την Ινδία (55.794).

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 892 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 50.032 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 114.250 νεκρούς επί συνόλου 3.582.362 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα. Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 644 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.482 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ως αυτό το στάδιο έφθασε πλέον τους 60.254 νεκρούς επί συνόλου 556.216 μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε από την 6η Ιουνίου. Υπέκυψαν στην COVID-19 πάνω από 100.000 άνθρωποι μέσα σε 17 ημέρες, από την 5η Αυγούστου.

Πέρασαν 147 ημέρες αφότου ανακοινώθηκε επίσημα ο πρώτος θάνατος στην Κίνα ωσότου να καταγραφούν 400.000 νεκροί σε παγκόσμια κλίμακα. 77 ημέρες αργότερα, ξεπεράστηκε το φράγμα των 800.000 νεκρών παγκοσμίως.

Με αυτό το φόντο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνέστησε τη χρήση μάσκας για «τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και πάνω» στις ίδιες περιπτώσεις και υπό τις ίδιες συνθήκες που είναι υποχρεωτική για τους ενήλικους. Συνέστησε επίσης να τηρείται «απόσταση ενός μέτρου» του ενός από το άλλο σε περίπτωση που είναι ευρεία η διάδοση στις περιοχές όπου εφαρμόζονται οι προφυλάξεις.

Ο ΠΟΫ εξάλλου εξέφρασε την ελπίδα, διά στόματος του επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, πως η πανδημία θα έχει εξαλειφθεί, ότι «θα έχουμε τελειώσει» με αυτήν μέσα «σε λιγότερο από δύο χρόνια».

«Πάνω απ’ όλα, αν μπορέσουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας (…) και χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα εργαλεία μας κι ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως είναι τα εμβόλια, πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος σε χρονικό διάστημα βραχύτερο από εκείνο της (ισπανικής) γρίπης του 2018», είπε ο Γκεμπρεέσους.

«Στην τρέχουσα κατάσταση (…) ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί», σημείωσε ωστόσο ο επικεφαλής του ΠΟΫ. «Ωστόσο, έχουμε το πλεονέκτημα πως διαθέτουμε καλύτερες τεχνολογίες. Και ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε», συμπλήρωσε.

Αλλά στο μεταξύ, οι αριθμοί των νεκρών και των ασθενών συνεχίζουν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Η Γερμανία, κατέγραψε πάνω από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες χθες. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας, σύμφωνα με τις αρχές, της μαζικής επιστροφής γερμανών τουριστών που έκαναν τις διακοπές τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό.  Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα φθάνει τις 9.269 νεκρούς επί συνόλου 232.864 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ωστόσο αλλού στην Ευρώπη τα κρούσματα ήταν ακόμη περισσότερα (3.602 στη Γαλλία, 8.000+ στην Ισπανία μέσα σε μια μέρα…), γεγονός που υποδεικνύει πως η πανδημία αναζωπυρώνεται στη Γηραιά Ήπειρο. Στην Ιταλία, ανακοινώθηκαν χθες 1.071 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες. Ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 1.000 μολύνσεις από τη 12η Μαΐου.

Η χρήση μάσκας, απλή σύσταση ως εδώ, έγινε υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Δανία.

Κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 οφειλόμενο σε εντόπια μετάδοση δεν εντοπίστηκε χθες Σάββατο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Εντοπίστηκαν ωστόσο 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην χώρα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό, πρόσθεσε το υπουργείο στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση. Το υπουργείο χρησιμοποιεί τον όρο «εισαγόμενα» για τα κρούσματα αυτά. Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.Ακόμη 44 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 422 ασθενείς, οι 16 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, ως χθες είχαν ιαθεί 79.895 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.951 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Στην Ασία, η Νότια Κορέα, που ως τώρα είχε καταφέρει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας χάρη στη στρατηγική των μαζικών τεστ και της ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατέγραψε πάνω από 300 κρούσματα τα τελευταία τρία συναπτά εικοσιτετράωρα και τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων επί μία εβδομάδα, καθώς οι εστίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με την αρχική να εντοπίζεται σε εκκλησία στη Σεούλ και συγκεντρώσεις στις οποίες είχε πάρει μέρος το πολιτικά συντηρητικό ποίμνιό της. Από σήμερα, η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα κοινωνικής απόστασης, απαγορεύει τη λειτουργίες εκκλησιών με φυσική παρουσία πιστών, κλείνει νυχτερινά κλαμπ, καφετέριες και άλλα καταστήματα πέραν της Σεούλ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν σε όλη την επικράτεια από σήμερα την εφαρμογή των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ.

Η Ινδία από την πλευρά της επέβαλε αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Γκανές, μιας από τις σημαντικότερες στη χώρα.

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε χθες το όριο των 200.000 μολύνσεων, ενώ το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν. Παρά την απότομη αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, αποφάσισε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν επισήμως κλειστά για τους ταξιδιώτες, πάντως όχι για τα αγαθά. Στην ιερή πόλη Καρμπάλα (νότια), άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του μήνα πένθους, του Μουχάραμ, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις πιστών, γεγονός που εγείρει φόβους για έξαρση της πανδημίας. Η κατάσταση ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας του Ιράκ, που είναι ήδη αντιμέτωπο με χρόνια έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και νοσοκομειακών κλινών, εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράκ γειτονεύει με το Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με 20.200 θανάτους καταγεγραμμένους επισήμως.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 89 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που είναι ο χαμηλότερος από την 4η Απριλίου. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα έφθασε έτσι τους 97.237. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό από την 4η Απριλίου, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν το ίδιο διάστημα στην COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 5.243, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, ακόμη 800 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να αυξάνεται στους 65.118, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 10 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.217 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 819 νεκρούς επί συνόλου 101.933 διαγνωσμένων μολύνσεων. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από τους 390 στους 398. Στα νοσοκομεία έχουν εισαχθεί συνολικά 824 άνθρωποι. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 22.463. Στον αντίποδα, 866 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 78.651.