Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Eurovision – Eric Saade: “Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την παρουσία μου“

Εξαπλώνονται σε όλους τους χώρους οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και καταδίκης του κράτους δολοφόνου Ισραήλ παρά την καταστολή (πανεπιστήμια), λογοκρισία (στη Γερμανία απαγορεύεται σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων να μιλήσουν για όσα είδαν στη Γάζα) και απαγορεύσεις.

Η διοργανώτρια της Eurovision (EBU) -που αρνήθηκε να αποκλήσει το Ισραήλ όπως πολλοί καλλιτέχνες απαιτούσαν- έχει απαγορεύσει να υπάρχει οτιδήποτε παραπέμπει σε πολιτικό περιερχόμενο και έχει αποκλείσει σημαίες της Παλαιστίνης (και μόνο).

Ο Σουηδός καλλιτέχνης, Eric Saade, ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους για το opening act στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Ο τραγουδιστής είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό το 2011 με το τραγούδι «Popular» με το οποίο είχε κατακτήσει την 3η θέση.

Ο Eric, του οποίου ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος από τον Λίβανο, είχε τυλιγμένο το ασπρόμαυρο παλαιστινιακό σάλι (keffiyeh), που πολλοί χρησιμοποιούν για να δείξουν την στήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό, γύρω από τον αριστερό του καρπό, ενώ τραγουδούσε το τραγούδι «Popular» της Eurovision 2011. Ο Eric κρατούσε το μικρόφωνο με το αριστερό του χέρι, οπότε το σάλι ήταν ορατό καθ’ όλη τη διάρκεια της ερμηνείας του, ως ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης.

Σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή που το Ισραήλ μακελεύει το λαό της Παλαιστίνης, η κίνηση του Saade προκάλεσε αντιδράσεις καθώς εκατομμύρια μάτια Ευρωπαίων παρακολούθησαν τον διαγωνισμό, είδα το μήνυμα αλληλεγγύης του τραγουδιστή.

Οι επίσημοι λογαριασμοί της Eurovision στο social media δε δημοσίευσαν την εμφάνιση του σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα performances.

Η EBU (στα ελληνικά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) προχώρησε μάλιστα σε σχετική δήλωση με το ζήτημα, η οποία είχε ως εξής: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή. Όλοι οι ερμηνευτές γνωρίζουν τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη μη πολιτική φύση της εκδήλωσης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συζητήσουμε μαζί σας μετά τη ζωντανή μετάδοση, εάν χρειαστεί».

Η επιλογή του Saade, έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίδρασή του προς τους διοργανωτές της Eurovision περί απαγόρευσης σημαιών και συμβόλων οποιουδήποτε έθνους που δεν συμμετέχει στον Διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, μία πολιτική που ισχύει εδώ και χρόνια. Έκανε λόγο μάλιστα για “επαίσχυντο χειρισμό” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης την οποία κατηγόρησε ότι διαδίδει “ισραηλινή προπαγάνδα”.

Όσο για το σύνθημα της Eurovision, “United by Music“, που αναφέρεται στον οικουμενικό τρόπο που μας συνδέει η μουσική, ο Saade το χαρακτήρισε “ανέκδοτο“, αφού προϋποθέτει, όπως έγραψε, να μην είσαι Παλαιστίνιος.

“Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την παρουσία μου“, κατέληξε ο ίδιος.

Οι διοργανωτές της Eurovision είναι σε εγρήγορση για εκδηλώσεις αλληλεγγύης αυτή την εβδομάδα, καθώς ο διαγωνισμός έχει επισκιαστεί από μεγάλες συγκεντρώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ. Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σημαντικά στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσής της από τη Δανία και τη Νορβηγία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκκενωθεί κελιά φυλακών για την περίπτωση μαζικών συλλήψεων!!!

Οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες αναμένονται την Πέμπτη, όταν η Ισραηλινή Eden Golan θα εμφανιστεί στον δεύτερο ημιτελικό του διαγωνισμού με το τραγούδι της «Hurricane». Η αστυνομία είπε ότι δεν θα επιτραπούν διαμαρτυρίες στην περιοχή γύρω από το χώρο.