Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebook: Λογόκρινε δημοσίευμα του «In Defense of Communism» για τους 92 γυμνούς πρόσφυγες στον Έβρο

Την άκρως επικίνδυνη για την ελευθερία της έκφρασης πολιτική του Facebook, του Twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Σε μια πρόσφατη επίδειξη λογοκρισίας, το Facebook απαγόρευσε την κοινοποίηση ανάρτησης για τους 92 γυμνούς πρόσφυγες στον Έβρο με το απαράδεκτο πρόσχημα ότι η φωτογραφία «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας» περί «γυμνού περιεχομένου».

Πιο συγκεκριμένα, το Facebook λογόκρινε άρθρο της αγγλόφωνης ιστοσελίδας «In Defense of Communism» στην οποία παρουσιάζονταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο.

Η ανάρτηση με τίτλο «KKE: The images of naked refugees on Greek-Turkish border expose capitalist barbarity» (ΚΚΕ: Οι εικόνες των γυμνών προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποκαλύπτουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα) κατέβηκε από το Facebook, ενώ επιβλήθηκε ποινή σε όποιον την αναπαρήγαγε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το μήνυμα του Facebook για την κοινοποίηση της δημοσίευσης…

Το ίδιο συνέβη και πριν δυο μέρες σε δημοσίευμα του 902.gr για το ίδιο θέμα, με το ίδιο ακριβώς σαθρό πρόσχημα, δηλαδή την παραβίαση των όρων περί «γυμνού-σεξιστικού περιεχομένου».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Είναι άραγε η φωτογραφία των γυμνών προσφύγων που ενόχλησε τους σερίφηδες του Facebook ή μήπως οι αναφορές στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά και αναπαράγει την προσφυγιά και τους ξεριζωμένους ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων;

Υπενθυμίζεται ότι το «Ατέχνως» ήταν από τα πρώτα διαδικτυακά μέσα που, πριν λίγα χρόνια, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους σερίφηδες των «Ellinika Hoaxes» και την προσπάθεια να σιγήσουν οι φωνές που ξεσκεπάζουν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα