Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Kοροναϊός: Στους 213 οι νεκροί στην Κίνα – Παγκόσμιος συναγερμός

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αργά την Πέμπτη, ο ΠΟΥ αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κινεζικού ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους.

Παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό κήρυξε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χτες ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, κηρύσσοντας παγκόσμιο συναγερμό.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού».

«Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ. Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας. «Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», λέει ο Τζ. Κόντε μετά τα 2 κρούσματα κοροναϊού στη Ρώμη

Σε συνέντευξή Tύπου που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στα δυο κρούσματα κοροναϊού τα οποία μόλις επιβεβαιώθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα και υπογράμμισε: «Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης στο οποίο μεταφέρθηκαν οι δυο Κινέζοι τουρίστες, στον τομέα του αποτελεί πραγματική Βίβλο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργηθεί πανικός και τεράστια κοινωνική ανησυχία». Ο Κόντε πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστωθεί με ποιά άτομα μπορεί να ήρθαν σε επαφή, κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, οι δυο τουρίστες που νοσούν, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος μετάδοσης.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. «Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Το ότι διαγνώσθηκαν τα δυο αυτά περιστατικά είναι αρκετά φυσικό, από την στιγμή που στην Ευρώπη, συνολικά, έχουμε ήδη δέκα κρούσματα» δήλωσε, από την μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο διευθυντής, τέλος, του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, Τζουζέπε Ιπόλιτο, πρόσθεσε ότι «οι δυο Κινέζοι τουρίστες στους οποίους διαγνώστηκε ο κοροναϊός έχουν τεθεί σε απομόνωση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή».

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της από και προς Κίνα

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας. Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines με ανάρτηση στο twitter, τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα – Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν – αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το Πακιστάν αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς και από κινεζικές πόλεις

Aναστέλλονται άμεσα οι πτήσεις προς και από την Κίνα, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν, καθώς ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει πλέον φθάσει τους 213 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Αναστέλλουμε τις πτήσεις προς την Κίνα ως τη 2α Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Άμπντουλ Σάταρ Χοχάρ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου την Κυριακή. Απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways, ανέστειλαν τις πτήσεις προς την Κίνα λόγω της επιδημίας.

ΔΝΤ για κοροναϊό: Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. «Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ», του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί». Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο».

Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις». Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος. «Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.