Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέντε στα έξι βρέφη υποσιτίζονται στον τρίτο κόσμο

Τι γίνεται όταν η καπιταλιστική ανάπτυξη (για λίγους κι εκλεκτούς) έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την οργανική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, που δεν έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην; Έχουμε φαινόμενα μαζικού υποσιτισμού, που απειλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών παιδιών, μέχρι δύο ετών, με μόνιμες, μη αναστρέψιμες διανοητικές και σωματικές βλάβες.
Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση της Unicef, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας επισιτισμού, στις 16 Οκτώβρη. Η οποία μπορεί να αναφέρει τις φτωχότερες χώρες ως αναπτυσσόμενες, αλλά ο ευφημισμός δεν αλλάζει και την πραγματικότητα. Ούτε προφανώς οι διαπιστώσεις που δεν αγγίζουν καν τα αίτια του φαινομένου.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία, που προκύπτουν από την Έκθεση της Unicef (το παράρτημα των Ηνωμένων Εθνών, που ασχολείται με θέματα παιδιών).

Πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετές από τις σωστές τροφές, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη.

Τα μισά από τα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών, ιδιαίτερα, δεν λαμβάνουν τροφή αρκετά συχνά. Η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στα συστατικά των τροφών στερούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής από βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που εξελίσσονται τα χρειάζονται περισσότερο, τόνισε ο οργανισμός.

Ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες, «πάρα πολλά» βρέφη και μικρά παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις.

Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές το χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.

Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στέρεες τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών, ανέφερε ο οργανισμός. Το 2000, αυτό επηρέαζε τα μισά παιδιά της ηλικίας αυτής.

Τροφές άχρηστες από διατροφική άποψη, με υψηλό δείκτη λίπους, ζάχαρης και αλατιού αλλά χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη διατροφή των παιδιών, και σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες ομοίως.

Έρευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, τη Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθυγιεινά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές, Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται έντονα από εταιρείες σε πολλές χώρες, και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι ζημιώνουν την υγεία των παιδιών τους.