Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από Επιτροπή της Γερουσίας το νομοσχέδιο μεγαλύτερης πρόσδεσης της Ελλάδας

Με τις ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, το νέο νομοσχέδιο μεγαλύτερης πρόσδεσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ. Πλέον το νομοσχέδιο περνάει στο επόμενο στάδιο που αφορά την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», αποτελεί τη συνέχεια του «East Med Act» και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «αναβάθμιση» της «αμυντικής» συνεργασίας, αλλά και για τον περαιτέρω εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να προχωρήσει η αλληλοσύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των επιθετικών αεροσκαφών «F-35» στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.East Med

Παράταση 5 ετών για τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA)

Το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της πρόσδεσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ αποτελεί το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο στη Γερουσία των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», αποτελεί τη συνέχεια του «East Med Act» και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «αναβάθμιση» της «αμυντικής» συνεργασίας, αλλά και για τον περαιτέρω εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να προχωρήσει η αλληλοσύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου, βρίσκεται η «απεξάρτηση» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο «European Recapitalization Incentive Program», μαζί με την Πολωνία, την Τσεχία, τη Λετονία, την Εσθονία τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των επιθετικών αεροσκαφών «F-35» στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και «να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα». Τα επόμενα βήματα στην «Αμυντική Συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Την ενίσχυση του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε «να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του». Επίσης, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον Κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας», αλλά και ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ».

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης, θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Με πληροφορίες από 902.gr