Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στον «ανεπιθύμητο» και πολέμιο του ΝΑΤΟ Πέτερ Χάντκε, το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019

Στον Αυστριακό θεατρικό συγγραφέας Πέτερ Χάντκε, ο πρώτος- και ο μόνος εκτός του ομοτέχνου του Αγγλου Χάρολντ Πίντερ– Ευρωπαίος διανοούμενος που, κατ’ επανάληψη στη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ύψωσε φωνή καταγγελίας κατά του ΝΑΤΟ και διαμαρτυρίας για τη δολοφονική ιμπεριαλιστική επίθεση.

Τα βιβλία «Ρωτώντας με δάκρυα στα μάτια» και «Χειμωνιάτικο Ταξίδι στους ποταμούς του Δούναβη και του Μοράβα», καθώς και το θεατρικό έργο «Το ταξίδι με το μονόξυλο» είναι εμπνευσμένα από το δράμα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Εναντίωση την οποία «πλήρωσε» με ματαίωση της παρουσίασης έργου του στην «Κομεντί Φρανσέζ», κηρύχτηκε ανεπιθύμητος διανοούμενος στη Γαλλία και στη χώρα του εν επέτρεψαν την υλοποίηση απόφασης για την απόδοση βραβείου.

Έχει προταθεί πολλές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και φέτος ήταν η χρονιά του.

Ο Πέτερ Χάντκε, νόθος γιος πλύστρας, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στην Καρινθία της Αυστρίας. Η μητέρα του ήταν σλοβενικής καταγωγής, ο πατέρας του Γερμανός στρατιώτης. Σπούδασε νομικά στο Γκρατς, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Σφήκες”. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στη Φρανκφούρτη σε σκηνοθεσία Κλάους Πάιμαν το θρυλικό θεατρικό του “Βρίζοντας το κοινό”. Χαλκέντερος συγγραφέας, ο Χάντκε δημοσίευσε έκτοτε δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα.

To γνωστότερο μυθιστόρημά του με τίτλο «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» («Die Angst des Tormanns beim Elfmeter», 1970), μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Βιμ Βέντερς το 1972 και στην Ελλάδα το πρωτογνωρίσαμε με τον τίτλο «Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι». Πρόκειται για ένα κοινωνικό ψυχόδραμα με ήρωα έναν πρώην ποδοσφαιριστή ο οποίος διαπράττει χωρίς λόγο έναν φόνο και κατόπιν περιμένει την αστυνομία να τον συλλάβει.

Ο Χάντκε έχει δημοσιεύσει δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα, ενώ μετέφρασε ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, μεταξύ άλλων τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

atexnos banner 753x200