Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στρατιωτικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF): Δεν ξέρουμε ποιον να εμπιστευτούμε 

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

Ο στρατιωτικός αρχηγός των Κούρδων Mazloum Abdi εξηγεί γιατί οι δυνάμεις του είναι τελικά έτοιμες να συνεργαστούν με τον Άσαντ και τον Πούτιν, ενώ παραδέχεται την στενή σχέση που είχαν με τις ΗΠΑ. Το ακόλουθο άρθρο παρέχει ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την δράση και το ρόλο των κούρδων μαχητών του SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) στην πολεμική σύγκρουση που μαίνεται στην Συρία. Πρόκειται για κείμενο που, για να κατανοηθεί καλύτερα, πρέπει να διαβαστεί μέσα από το πρίσμα των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ενδείκνυται η ανάγνωση του άρθρου “Η «μεγάλη εικόνα» πίσω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή” του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον «Ριζοσπάστη».

Άρθρο του MAZLOUM ABDI στην ιστοσελίδα Foreign Policy.

-Αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμού και γενοκτονίας, θα επιλέξουμε τον λαό μας. 

Ο κόσμος για πρώτη φορά άκουσε για εμάς, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), εν μέσω του χάους του εμφυλίου πολέμου της χώρας μας. Τις υπηρετώ σαν επικεφαλής διοικητής. Το SDF έχει 70.000 στρατιώτες που έχουν αγωνιστεί κατά του εξτρεμισμού των τζιχάντ, του εθνικού μίσους και της καταπίεσης των γυναικών από το 2015.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν γίνει μια πολύ πειθαρχημένη, επαγγελματική δύναμη μάχης. Ποτέ δεν έριξαν ούτε μια σφαίρα προς την Τουρκία. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των Η.Π.Α. μας γνωρίζουν καλά και πάντα επαινούν  την αποτελεσματικότητα και την επιδεξιότητά μας.

Πάντα έλεγα στις δυνάμεις μας πως αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας! Οι τζιχαντιστές τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους της ήρθαν στη Συρία από όλο τον κόσμο. Είμαστε αυτοί που έπρεπε να τους πολεμήσουν, γιατί έχουν καταλάβει τα εδάφη μας, λεηλατούσαν τα χωριά μας, σκότωσαν τα παιδιά μας και υποδούλωναν τις γυναίκες μας.

Έχουμε χάσει 11.000 στρατιώτες, μερικούς από τους καλύτερους μαχητές και διοικητές μας, για να διασώσουμε τους ανθρώπους μας από αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο. Επίσης πάντοτε εξηγούσαμε  στις δυνάμεις μας ότι οι Αμερικάνοι και οι άλλες συμμαχικές δυνάμεις είναι οι συνεργάτες μας και πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τους.

Μέσα στην ανομία του πολέμου, εμείς πάντα λειτουργήσαμε με την ηθική και την πειθαρχία μας, σε αντίθεση με πολλούς άλλους μη κρατικούς φορείς. Καταφέραμε να νικήσουμε την Αλ Κάιντα, εξαλείψαμε το Ισλαμικό Κράτος και, ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε ένα σύστημα χρηστής διακυβέρνησης που βασίζεται στην αποκέντρωση, τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία. 

Παρέχουμε υπηρεσίες μέσω των τοπικών διοικητικών αρχών για τους Άραβες, τους Κούρδους και τους Σύριους Χριστιανούς. Ζητήσαμε μια πλουραλιστική εθνική ταυτότητα της Συρίας που θα τους περιλαμβάνει όλους. Αυτό είναι το όραμά μας για το πολιτικό μέλλον της Συρίας: αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με θρησκευτική ελευθερία και σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Οι δυνάμεις που διοικώ τώρα είναι αφιερωμένες στην προστασία του ενός τρίτου της Συρίας από την εισβολή της Τουρκίας και των μισθοφόρων τζιχαντιστών. Η περιοχή της Συρίας την οποία υπερασπιζόμαστε υπήρξε ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που επέζησαν τις γενοκτονίες και τις εθνικές εκκαθαρίσεις που διέπραξε η Τουρκία κατά των Κούρδων, των Σύριων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων κατά τους τελευταίους δύο αιώνες.

Φροντίζουμε περισσότερους από 12.000 φυλακισμένους του Ισλαμικού Κράτους και φέρουμε την ευθύνη  των ριζοσπαστών συζύγων και των παιδιών τους. Προστατεύουμε επίσης αυτό το τμήμα της Συρίας από τις Ιρανικές πολιτοφυλακές.

Όταν όλος ο κόσμος δεν κατάφερε να μας στηρίξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας έδωσαν το χέρι. Δώσαμε τα χέρια και εκτιμούμε τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους.

 Κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, συμφωνήσαμε να αποσύρουμε τα βαριά όπλα μας από τη συνοριακή περιοχή με την Τουρκία, να καταστρέψουμε τις αμυντικές οχυρώσεις μας και να αποσύρουμε τους πιο έμπειρους μαχητές μας. 

Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να μας επιτεθεί ποτέ, εφ ‘όσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρατούσε τον λόγο της.

Τώρα στέκουμε με τα στήθη μας γυμνά για να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά μαχαίρια.

Ο Πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε εδώ και πολύ καιρό να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ. Το καταλαβαίνουμε και δείχνουμε συμπάθεια. Οι πατέρες θέλουν να δουν τα παιδιά τους να γελούν κοντά τους,  οι ερωτευμένοι θέλουν να ακούσουν τις φωνές του ζευγαριού τους να τους ψιθυρίζει, όλοι θέλουν να πάνε πίσω στα σπίτια τους.

Εμείς, ωστόσο, δεν ζητούμε να υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες στη μάχη. Γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η παγκόσμια αστυνομία. Θέλουμε όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για την επίτευξη πολιτικής λύσης για τη Συρία. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ουάσιγκτον έχει επαρκή επιρροή για τη διαμεσολάβηση μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ μας και της Τουρκίας

Πιστεύουμε στη δημοκρατία ως βασική ιδέα, αλλά υπό το πρίσμα της εισβολής της Τουρκίας και της υπαρξιακής απειλής που θέτει η επίθεσή της για τον λαό μας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις συμμαχίες μας. Οι Ρώσοι και το καθεστώς της Συρίας έχουν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν υπό την προστασία μας. Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε. 

MAZLOUM ABDI