Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο

Περισ­σό­τε­ρα από 15.000 παι­διά κάτω των 5 ετών πεθαί­νουν κάθε ημέ­ρα σε όλο τον κόσμο, με τερά­στιες δια­φο­ρές να παρα­τη­ρού­νται μετα­ξύ των χωρών και των περιο­χών, σύμ­φω­να με μεγά­λη έρευ­να που δημο­σιεύ­θη­κε χθες Τετάρτη.

Από το 2000 ως το 2017, 123 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά ηλι­κί­ας 0 έως 5 ετών πέθα­ναν σε 99 χώρες με χαμη­λό ή μέσο εισό­δη­μα. Αυτό αντι­στοι­χεί σε περισ­σό­τε­ρο από το 90% των θανά­των παι­διών αυτής της ηλια­κής ομά­δας παγκοσμίως.

Αν σε αυτά προ­στε­θούν οι προ­κα­ταρ­κτι­κές εκτι­μή­σεις για το 2018 καθώς και αυτές για τις χώρες που δεν συμ­με­τεί­χαν στην έρευ­να (όπως η Κίνα, το Μεξι­κό, η Βρα­ζι­λία και η Μαλαι­σία), το σύνο­λο των παι­διών κάτω των 5 ετών που πέθα­ναν αυτή την περί­ο­δο ξεπερ­νά τα 130 εκα­τομ­μύ­ρια, ανα­φέ­ρουν οι συντά­κτες της έρευ­νας που δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό Nature.

Οι βασι­κές αιτί­ες θανά­του δια­φέ­ρουν ανά ηλικία.

Για τα παι­διά κάτω του ενός έτους, συνή­θως ο θάνα­τός τους οφεί­λε­ται σε επι­πλο­κές του πρό­ω­ρου τοκετού.

Από την ηλι­κία των δύο ως τεσ­σά­ρων ετών τα περισ­σό­τε­ρα παι­διά πεθαί­νουν λόγω της ελο­νο­σί­ας, διαρ­ροϊ­κών ασθε­νειών ή πνευ­μο­νο­λο­γι­κών μολύν­σε­ων, όπως η πνευμονία.

Ο κίν­δυ­νος θανά­του για τα παι­διά κάτω των 5 ετών είναι δεκα­πλά­σιος σε κάποιες χώρες. Για παρά­δειγ­μα, το 2017 μόνο τέσ­σε­ρα παι­διά στα 1.000 κάτω των 5 ετών πέθαι­ναν στην περιο­χή Σάντα Κλά­ρα της Κού­βας. Όμως το ποσο­στό ανήλ­θε στα 195 στα 1.000 για την περιο­χή Γκάρ­κι της Νιγηρίας.

«Η εργα­σία μας θα πρέ­πει να χρη­σι­μεύ­σει ως βάση για τις υγειο­νο­μι­κές αρχές ώστε να βελ­τιώ­σουν με στο­χευ­μέ­νο τρό­πο τα συστή­μα­τα υγεί­ας», εκτι­μά ένας από τους συντά­κτες της έρευ­νας, ο Σάι­μον Χέι του Ινστι­τού­του Μετρο­λο­γί­ας και Εκτί­μη­σης Υγεί­ας του πανε­πι­στη­μί­ου της Ουάσινγκτον.

«Η πρό­σβα­ση σε ιατρι­κή περί­θαλ­ψη δεν είναι παρά μία παρά­με­τρος», εκτί­μη­σε η Ύπα­τη Αρμο­στής του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Οι παρά­γο­ντες που συμ­βάλ­λουν στους θανά­τους συν­δέ­ο­νται με πιο ευρεία προ­βλή­μα­τα: τη φτώ­χεια, τις δια­κρί­σεις και την αδι­κία», τόνισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο