Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και ενώ το μακελειό συνεχίζεται κλιμακώνονται οι διπλωματικές κινήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ-Ρωσίας — Στην Άγκυρα Πενς, Πομπέο

Και ενώ στη Βόρεια Συρία συνε­χί­ζε­ται το μακε­λειό με την ανο­χή των ΗΠΑ, ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος Μάικ Πενς και ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Μάικ Πομπέο θα έχουν κρί­σι­μες συνα­ντή­σεις σήμε­ρα στην Αγκυ­ρα με τον Ερντο­γάν, ελπί­ζο­ντας να εξα­σφα­λί­σουν ότι η Τουρ­κία θα ανα­στεί­λει την επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σε πριν από μία εβδο­μά­δα ενα­ντί­ον των Κούρ­δων της Συρίας.

«Απο­στο­λή μας είναι να δια­πι­στώ­σου­με εάν μπο­ρού­με να εξα­σφα­λί­σου­με μια κατά­παυ­ση του πυρός, να δού­με εάν μπο­ρού­με να δια­πραγ­μα­τευ­θού­με», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ πριν επι­βι­βα­στεί στο αερο­σκά­φος του — αν και ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος έχει δια­μυ­νή­σει ότι δεν υπο­χω­ρεί, δεν δέχε­ται εκε­χει­ρία και δεν δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με τους «τρο­μο­κρά­τες».

Στην Άγκυ­ρα βρί­σκε­ται από χθες και ο Σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας την συνά­ντη­ση Πενς — Ερντογάν.

Η κυβέρ­νη­ση Τραμπ προ­σπα­θεί να περιο­ρί­σει τις επι­πτώ­σεις από την από­φα­ση του Ερντο­γάν να στεί­λει στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα κατά των Κούρ­δων στην Συρία, οι οποί­οι έχουν πολε­μή­σει στο πλευ­ρό των ΗΠΑ κατά του Ισλα­μι­κού Κράτους.

Στο επι­χει­ρη­σια­κό επί­πε­δο των πολε­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, η προ­ώ­θη­ση των τουρ­κι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στα βόρεια της Συρί­ας και η ανά­γκη ευέ­λι­κτης απο­χώ­ρη­σης των Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τών από τις περιο­χές που είχαν ανα­πτυ­χθεί στην Συρία, έφε­ραν τις ΗΠΑ και την Τουρ­κία πολύ κοντά στο ενδε­χό­με­νο μιας άμε­σης πολε­μι­κής σύγκρου­σης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουά­σινγ­κτον έχει εκφρά­σει παρά­πο­να για πυρά του τουρ­κι­κού πυρο­βο­λι­κού κοντά στις στρα­τιω­τι­κές της δυνά­μεις, ενώ ενδει­κτι­κή του κλί­μα­τος έντα­σης που δια­μορ­φώ­θη­κε ήταν και η πτή­ση αμε­ρι­κα­νι­κού μαχη­τι­κού αερο­σκά­φους πάνω από την συνο­ρια­κή πόλη Κομπά­νι και καθώς αντάρ­τες που έχουν την υπο­στή­ρι­ξη της Τουρ­κί­ας είχαν βρε­θεί κοντά σε μία αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή βάση.

Από την πλευ­ρά του, ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος Μάικ Πενς έχει δηλώ­σει ότι ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν έχει υπο­σχε­θεί τηλε­φω­νι­κά στον πρό­ε­δρο Τραμπ ότι η Τουρ­κία δεν θα επι­τε­θεί στο Κομπάνι.

«Η δήλω­ση του προ­έ­δρου Τραμπ για το Κομπά­νι ήταν “Μην βομ­βαρ­δί­σε­τε εκεί”. Είπα­με ότι πραγ­μα­το­ποιού­σα­με μία επι­χεί­ρη­ση περι­κύ­κλω­σης της πόλης. Δεν μας ενδια­φέ­ρει το εσω­τε­ρι­κό του Κομπά­νι, αλλά είπα­με ότι “αν υπάρ­ξει κάποια δια­φο­ρε­τι­κή εξέ­λι­ξη είναι ενδε­χό­με­νο να εμπλα­κού­με”» είχε δηλώ­σει ο Ερντογάν.

Ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Στί­βεν Μνού­τσιν διε­μή­νυ­σε ότι θα επι­βλη­θούν περαι­τέ­ρω αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώ­σεις σε βάρος της Τουρ­κί­ας εάν η Άγκυ­ρα συνε­χί­σει να αρνεί­ται να κηρύ­ξει κατά­παυ­ση του πυρός.

Στην Ουά­σιγ­κτον πάντως χτες ο Πρό­ε­δρος Τραμπ, μετά από τη συνά­ντη­ση που είχε με τον Ιτα­λό ομό­λο­γό του Σέρ­τζιο Ματα­ρέ­λα, είπε κυνι­κά στους δημο­σιο­γρά­φους ότι «αν η Συρία θέλει να πάρει πίσω τα εδά­φη της, τότε επα­φί­ε­ται σε αυτήν και την Τουρ­κία». «…Υπάρ­χει πολ­λή άμμος εκεί για να παί­ξουν», πρό­σθε­σε, τονί­ζο­ντας ότι οι Κούρ­δοι ξέρουν να υπε­ρα­σπί­ζο­νται τους εαυ­τούς τους «και στο κάτω — κάτω δεν είναι άγγε­λοι». Πρό­σθε­σε, επί­σης, ότι αντί­θε­τα με τη ΒΑ Συρία, όπου απο­χώ­ρη­σαν «οι περισ­σό­τε­ροι» Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιω­τι­κοί, στη Σαου­δι­κή Αρα­βία θα ανα­πτυ­χθούν «κανο­νι­κά» επι­πλέ­ον 3.000 Αμε­ρι­κα­νοί, καθώς και κινη­τές συστοι­χί­ες ραντάρ και πυραύ­λων, «για­τί αυτοί πληρώνουν»…

Στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις από την Ρωσία

Ταυ­τό­χρο­να, η Ρωσία εντεί­νει τις κινή­σεις και σε διπλω­μα­τι­κό και στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο. Σε διπλω­μα­τι­κό επί­πε­δο, ο Πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, μετά την τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε αργά προ­χτές βρά­δυ με τον Ρ. Τ. Ερντο­γάν με πρω­το­βου­λία της Αγκυ­ρας, τον προ­σκά­λε­σε στη Μόσχα στα τέλη τρέ­χο­ντος μηνός. Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση από το Κρεμ­λί­νο, ο Πρό­ε­δρος Πού­τιν επι­σή­μα­νε στον Τούρ­κο ομό­λο­γό του, μετα­ξύ άλλων, τη «βαριά ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση» εξαι­τί­ας της τουρ­κι­κής επί­θε­σης στην περιο­χή και ότι «είναι ανε­πί­τρε­πτο» να δια­φεύ­γουν από τις φυλα­κές των Κούρ­δων ένο­πλοι τζι­χα­ντι­στές. Τόνι­σε ότι θα κατα­βά­λει προ­σπά­θειες για να απο­τρα­πούν οι συγκρού­σεις μετα­ξύ συρια­κών και τουρ­κι­κών στρα­τευ­μά­των. Συζή­τη­σαν επί­σης και τη σύγκλη­ση της Συρια­κής Δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής Επι­τρο­πής που έχει ορι­στεί για τις 30 Οκτώ­βρη στη Γενεύη.

Αργό­τε­ρα, πάντως, χτες το από­γευ­μα, η πολι­τι­κή σύμ­βου­λος του Σύρου Προ­έ­δρου Μπα­σάρ Ασαντ, Μπου­τάι­να Σαα­μπάν, απο­κά­λυ­ψε πως η Μόσχα σχε­διά­ζει μία «συνά­ντη­ση αξιω­μα­τού­χων ασφα­λεί­ας Συρί­ας και Τουρ­κί­ας στο Σότσι» προς το τέλος του μήνα, ώστε να συζη­τη­θεί η κατά­στα­ση στη συρο-τουρ­κι­κή μεθό­ριο με σκο­πό την εκτό­νω­ση των συγκρού­σε­ων. Η πρω­το­βου­λία αυτή ανα­πτύσ­σε­ται με φόντο τη ρωσι­κή «υπεν­θύ­μι­ση», κυρί­ως προς τη μεριά της Αγκυ­ρας, ότι οι «ανη­συ­χί­ες ασφα­λεί­ας» για τα νότια σύνο­ρά της θα μπο­ρού­σαν να είχαν διευ­θε­τη­θεί όχι βάσει της σημε­ρι­νής εισβο­λής, αλλά βάσει της συρο-τουρ­κι­κής συμ­φω­νί­ας του 1998 στα Αδα­να, που δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στον τουρ­κι­κό στρα­τό να εισέλ­θει σε βάθος 5 χλμ. εντός του συρια­κού εδά­φους για να απο­τρέ­ψει πιθα­νές «τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις» ενα­ντί­ον της.

Αγώνας δρόμου για πόλεις — κλειδιά

Πέρα από τις ρωσι­κές διπλω­μα­τι­κές διερ­γα­σί­ες, έντο­νη κινη­τι­κό­τη­τα ανα­πτύσ­σουν τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, όπου τα τελευ­ταία 24ωρα κατα­γρά­φε­ται «αγώ­νας δρό­μου» ανά­με­σα στα συρια­κά και τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα προ­κει­μέ­νου να κατα­λά­βουν στρα­τη­γι­κές πόλεις — κλει­διά, ώστε να μπο­ρούν να αλλά­ξουν τους όρους της ανα­μέ­τρη­σης. Μετά την ανα­κα­τά­λη­ψη που πέτυ­χε ο συρια­κός στρα­τός σε σημα­ντι­κούς κουρ­δι­κούς θύλα­κες και πόλεις, όπως η Τάμ­κα και το Μάν­μπιτζ (έπει­τα από συμ­φω­νία με την ηγε­σία των Κούρ­δων από τις «Συρια­κές Δημο­κρα­τι­κές Δυνά­μεις» SDF), χτες κατά­φε­ρε και μπή­κε και στο Κομπα­νί (που απέ­χει περί­που 150 χλμ. από το Χαλέ­πι), προ­λα­βαί­νο­ντας τον τουρ­κι­κό στρα­τό και τους Σύρους μισθο­φό­ρους που επι­δί­ω­καν το ίδιο. Στο Κομπα­νί μπή­καν επί­σης χτες το από­γευ­μα και ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα, αφού διέ­σχι­σαν τον Ευφρά­τη ποτα­μό στη Βόρεια Συρία. Επι­πλέ­ον δυνά­μεις του συρια­κού στρα­τού ανα­πτύ­χθη­καν και στην πόλη Ράκα με ενα­έ­ρια κάλυ­ψη. Επί­σης, πέρα από την προ­χτε­σι­νο­βρα­δι­νή ανα­χαί­τι­ση τουρ­κι­κού «F‑16» από ρωσι­κό μαχη­τι­κό «Σου­κόι» στη ΒΑ Συρία, στρα­τιω­τι­κός ανα­λυ­τής του αμε­ρι­κα­νι­κού δικτύ­ου «Fox News» μετέ­δω­σε ότι, το ίδιο διά­στη­μα, αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά και ελι­κό­πτε­ρα Απά­τσι έκα­ναν «επί­δει­ξη δύνα­μης» ένα­ντι φιλό­τουρ­κων μισθο­φό­ρων που είχαν πλη­σιά­σει «πολύ» αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα δυτι­κά της πόλης Αϊν Ισσα.

Τέλος, χτες το συρια­κό πρα­κτο­ρείο «SANA» μετέ­δω­σε πλη­ρο­φο­ρί­ες γύρω από τις προ­σπά­θειες του τουρ­κι­κού στρα­τού να κατα­λά­βει χωριά στα περί­χω­ρα της πόλης Ρας αλ Αϊν της ΒΑ Συρί­ας, ενώ ορδές φιλό­τουρ­κων μισθο­φό­ρων εντεί­νουν τις φονι­κές επι­θέ­σεις σε βάρος αμά­χων, τις λεη­λα­σί­ες και τους εμπρη­σμούς σπιτιών.

Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων

Η στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση, την οποία έχει εξα­πο­λύ­σει η Τουρ­κία ενα­ντί­ον κουρ­δι­κής πολι­το­φυ­λα­κής στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία, έχει προ­κα­λέ­σει μέσα σε οκτώ ημέ­ρες τον εκτο­πι­σμό 300.000 ανθρώ­πων, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρώ­πι­νων Δικαιωμάτων.

«Περισ­σό­τε­ροι από 300.000 άμα­χοι έχουν εκτο­πι­σθεί από την έναρ­ξη της επί­θε­σης» στις 9 Οκτω­βρί­ου, δήλω­σε ο Ράμι Αμπ­ντελ Ραχ­μάν, διευ­θυ­ντής αυτής της μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης η οποία δια­θέ­τει ένα εκτε­τα­μέ­νο δίκτυο πηγών στην εμπό­λε­μη χώρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο