Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει!

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

«Φταίξιμο» είναι ο τίτλος των Εμπιστευτικών του Γιάννη Πρετεντέρη στη στήλη «Εμπιστευτικά» στα «ΝΕΑ» στις 19.2.2021. Αναζητά απάντηση στο «τι φταίει» που, στη διάρκεια της κακοκαιρίας, έκλεισε προληπτικά η Εθνική Οδός.

pretenteris 19.2.2021«Έκανε καλά ο Χρυσοχοΐδης που έκλεισε προληπτικά την Εθνική Οδό;» αναρωτιέται και απαντά: «Χίλιες φορές».

Και ακολουθεί η …τεκμηρίωση: «Προφανώς η Εθνική έκλεισε πρίν “πέσει το πρώτο χιόνι”, εφόσον ήξεραν ότι έρχεται χιόνι. Αυτό λέγεται πρόληψη. Διότι αν πέσει το πρώτο κι ύστερα το δεύτερο χιόνι, τότε δεν χρειάζεται να την κλείσει ο υπουργός. Κλείνει μόνη της εγκλωβίζοντας και οχήματα και οδηγούς».

Επιχειρηματολογία απολύτως εκλαϊκευμένη. Όχι όμως για την εγρήγορση της συνείδησης του κόσμου, αλλά της συγκάλυψης των ευθυνών. Κανένα ερώτημα -και φυσικά καμιά απάντηση- για τις διαβεβαιώσεις –πρIν το χιονιά- της κυβέρνησης για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Τρεις νεκροί σε Εύβοια και Κρήτη. Αφού έπεσε χιόνι μπορεί να υπάρξουν και θύματα. Κι ας πέθανε ο κακομοίρης ηλικιωμένος στην Εύβοια, από έλλειψη οξυγόνου γιατί διακόπηκε το ρεύμα στη συσκευή χορήγησης. Τσιμουδιά για τις τεράστιες ελλείψεις στην Αττική στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του πληθυσμού, με ευθύνη των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων.

«Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει!», όπως έχει αποφανθεί η λαϊκή θυμοσοφία. Και από κει και πέρα ξετυλίγεται η επιχειρηματολογία της αιτιολογίας και της συγκάλυψης των ευθυνών…

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων