Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Απογειώνεται» η αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ με ενίσχυση των πολιτικών προετοιμασιών

Νέα «μηνύματα» για τις κινήσεις ολόπλευρης ενίσχυσης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας του εξέπεμψε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιθεωρώντας την Τρίτη τη νότια ναυτική διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού -λίγες μέρες μετά τα μεγάλα κινεζικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν- επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας.

Από τη Ζανζιάνγκ της περιοχής Γκουαντόνγκ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού και των εντάσεων με τις ΗΠΑ, ο Σι τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε πολύπλοκες καταστάσεις την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο. Πρόσθεσε δε πως η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την εδαφική της ακεραιότητα (η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο περιλαμβάνει και την Ταϊβάν), τα ναυτικά δικαιώματα και συμφέροντά της (ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφορές με άλλες χώρες της περιοχής), καθώς και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να διατηρήσει τη «σταθερότητα» στις γειτονικές περιοχές.

Στο μεταξύ, η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία συνεχίζουν να επιχειρούν γύρω από τη νήσο, παρότι έχουν περάσει πλέον 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Κίνας πως τα τριήμερα γυμνάσια που οργάνωσε ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με την Ταϊβάν, συνολικά 26 αεροσκάφη και επτά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ως τις 6.00 (τοπική ώρα, στη 1.00 ώρα Ελλάδας). Εξ αυτών, 14 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέρασαν τη διάμεση γραμμή του στενού της Ταϊβάν και εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της νήσου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την Τετάρτη έκανε λόγο για 35 αεροσκάφη και οκτώ πολεμικά πλοία.

Σε εξέλιξη οι ασκήσεις ΗΠΑ – Φιλιππίνων

Την ίδια ώρα, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνεχίζονται μέχρι τέλη Απρίλη οι μεγάλες ασκήσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, με τον κωδικό «Balikatan», που φέτος έχουν πολύ ευρύτερη συμμετοχή από άλλες χρονιές και περιλαμβάνουν χρήση αληθινών πυρών στη θάλασσα.

Μάλιστα ΗΠΑ και Φιλιππίνες είχαν χτες, μετά από χρόνια, και συνάντηση 2+2 των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, όπου επιβεβαίωσαν τις εκατέρωθεν προθέσεις να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, καταρχάς στην «ασφάλεια», αλλά όχι μόνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Όστιν ξεχώρισε τις συνθήκες πρόσβασης που αμερικανικά στρατεύματα διασφαλίζουν στις 9 στρατιωτικές βάσεις τους στις Φιλιππίνες τις οποίες προβλέπει η επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας του 2014. «Αυτές οι περιοχές θα στηρίξουν συνδυασμένες ασκήσεις και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, για να διασφαλιστεί ότι είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις».

Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σε αυτές τις περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκάλβες συζήτησαν και τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, που η Μανίλα αναμένει εδώ και καιρό. Πρόκειται για UAV, ραντάρ, μεταγωγικά αεροσκάφη και άλλα συστήματα που θα παραδοθούν μέσα στην επόμενη 10ετία.

Σε Τόκιο και Ανόι ο Μπλίνκεν

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ετοιμάζεται για νέες επαφές στον Ειρηνικό.

Από αύριο Παρασκευή μέχρι την Κυριακή θα βρεθεί στο Βιετνάμ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα και αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζεφ Μέρκλεϊ. Την αντιπροσωπεία συνάντησε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Pham Minh Chinh, ο οποίος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ δήλωσε ότι το Βιετνάμ θεωρεί τις ΗΠΑ έναν από τους σημαντικότερους εταίρους του στην εξωτερική πολιτική, καθώς και ότι εκτιμά τη στήριξη των ΗΠΑ «για ένα ανεξάρτητο, ευήμερο και ισχυρό Βιετνάμ».

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στο Τόκιο για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7.

Στη Σαγκάη ο Λούλα

Χτες αναμενόταν να ξεκινήσουν και οι επίσημες επαφές του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Κίνα. Αρχικά ο Λούλα αναμενόταν να βρεθεί στη Σαγκάη, όπου συν τοις άλλοις θα παρευρισκόταν στην επίσημη ανακήρυξη της προκατόχου του, Ντίλμα Ρουσέφ, στη θέση της προέδρου της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Κίνας, τον πρωθυπουργό κ.ά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα