Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχή του τέλους των πυρηνικών;

Στις 7-Ιουλ-2017, 122 χώρες ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Πρόκειται βασικά για κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα αλλά ζουν υπό την απειλή τους.

Η ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, μόνο συμβολική αξία είχε (και έχει) έχει καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδικασία -διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα έχει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά τη μείωση του παγκόσμιου αποθέματος των περίπου 15.000 πυρηνικών κεφαλών» |> η συνθήκη υιοθετήθηκε με 122 ψήφους υπέρ, μία κατά (της Ολλανδίας, κράτους μέλους του NATO) και μία αποχή. Σημειώνουμε και την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να καταψηφίσει παρά την κριτική βουλευτών, θρησκευτικών ομάδων και της κοινωνίας -κυρίως των επιζώντων («Χιμπακούσα») από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

✔️  Πολλοί επευφήμησαν ηχηρά την έγκριση της συνθήκης, κάνοντας λόγο για ιστορική εξέλιξη, έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων με τη συμμετοχή 141 χωρών.

Οι υποστηρικτές της  😝 ελπίζουν 🤓 ότι θα εντείνει την πίεση στα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, προκειμένου να πάρουν πιο σοβαρά τον αφοπλισμό.

🚀 «Η πρωτοβουλία αυτή αψηφά ξεκάθαρα τις πραγματικότητες του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τρεις αυτές μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ενταχθούν τη συνθήκη ακόμη και a posteriori.

Το κείμενο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης και της απειλής της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο δεν έχει εφαρμογή παρά στα κράτη που την υπογράφουν…

📽️  Ένα ντοκιμαντέρ

Κατά τους δημιουργούς του «αυτή η ταινία ντοκιμαντέρ για τις προσπάθειες να τεθεί σε διεθνές δίκαιο η συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων και ο ρόλος της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, ICAN, ακούγεται μέσω των φωνών κορυφαίων ακτιβιστών από διάφορες οργανώσεις και χώρες και από τον πρόεδρο της διάσκεψης διαπραγμάτευσης».

 

ICANlogo

Αυτή η 56λεπτη ταινία ντοκιμαντέρ οδηγεί το θεατή μέσα από ένα σύντομο ιστορικό της βόμβας και του αντιπυρηνικού ακτιβισμού που προσπαθεί να την εξαλείψει από προσώπου γης.
Εξετάζεται και παρουσιάζεται η ανθρωπιστική πρωτοβουλία που αμφισβήτησε επιτυχώς το κυρίαρχο αφήγημα της ασφάλειας και τα ιστορικά βήματα που έγιναν από το 2010 για να μετατρέψουν τη συνθήκη από ένα όνειρο σε πραγματικότητα.
Τέλος, η ταινία δείχνει τι μπορεί να κάνει κανείς για να συμβάλει στην εφαρμογή της συνθήκης και να στιγματίσει τα πυρηνικά όπλα μέχρι να εξαλειφθούν τελικά.

Atexnos Logo ^^

✔️   Η μόνη πυρηνική χώρα που είχε ψηφίσει ΝΑΙ για να ξεκινήσει η διαδικασία ήταν η Βόρεια Κορέα.
Ότι η χώρα αυτή είναι ανοιχτή σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα υπήρξε «φανταστική είδηση» για πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και ειδήμονες των (αστικών) ΜΜΕ που προφανώς υποφέρουν από τραυματικό φόβο για επίθεση στη Βόρειο Κορέα.
Αυτά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο κύριος υπέρμαχος της «διευρυμένης ανάπτυξης», με πολλαπλασιασμό και απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων.
✔️  Ο Αμερικανός επιτετραμμένος σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε τη συνθήκη πριν ακόμη ξεκινήσει η σύνταξή της.

Dogma GTI

Πάνε σχεδόν 20 χρόνια από την εξαγγελία ενός ακόμη «νέου» αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ (2001), που σήμανε επιστροφή στο μέλλον της πυρηνικής φρίκης.

«Χρειάζεται η Αμερική εξωτερική πολιτική; Προς τη διπλωματία του 21ου αιώνα» – βιβλίο που ο αρθρογράφος των «New York Times» Τόμας Φρίντμαν το χαρακτήρισε ως «βιβλίο για ένα μόνο αναγνώστη: Τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους»

Μόλις έξι μήνες… τόσο χρειάστηκε ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να ανατρέψει συλλήβδην την παγκόσμια σκακιέρα, εισάγοντας νέους όρους στη διεθνή πολιτική σκηνή. Όρους όπως «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» ή «Αντιπυραυλική Ασπίδα» (ΝΜD), εννοώντας ολοκάθαρα τη μετάλλαξη του προγράμματος που είχε τεθεί προς υλοποίηση επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν, τον «Πόλεμο των άστρων».

Όρους όπως μικρά ευέλικτα σχήματα που είναι έτοιμα να δράσουν σε οποιοδήποτε σημείο της οικουμένης, «εγκατάλειψη της θεωρίας των δύο πολέμων», εκσυγχρονισμό του αμερικανικού στρατεύματος, κυρίως με τη συνεισφορά της υψηλής τεχνολογίας και άλλα πολλά.

Αυτά αφού διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, το «Dogma GTI», και τα παρόμοια σε άλλες περιοχές του κόσμου, που καλά κράταγαν από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καλύπτοντας το υπογάστριο του Συμφώνου της Βαρσοβίας: τα περισσότερα πήγαν περίπατο πριν καν τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες |> GTI ➗  Greece ➕ Turkey ➕ Iran <|, έχοντας κάνει τη δουλειά τους (μεταξύ άλλων εθνικές «ανασυγκροτήσεις» με αμερικανική «οικονομική βοήθεια» …κρίση Σουέζ, Κυπριακό, επιχείρηση «λευκή επανάσταση» στο Ιράν από τον Σάχη, επιβολή χούντας στην Ελλάδα το 1967, πόλεμος των έξι ημερών, πόλεμος Yom Kippur, διεθνής πετρελαϊκή κρίση, κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους κλπ)

🇺🇲 Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Στις αρχές Φλεβάρη 2019 οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή την απόφασή τους για αποχώρηση από τη Συνθήκη εξάλειψης των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF), που είχαν υπογράψει με την ΕΣΣΔ το 1987. Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, που επίσης ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συνθήκη. Διάφοροι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση και της συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων (START – 3), που υπεγράφη το 2010.

Με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -στο ένα μάτι να λάμπει δάκρυ υποκρισίας, στο άλλο η χαρά της αφοσίωσης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που -θυμίζουμε, καταψήφισε [#] το 2017 τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, έχοντας δώσει τη Σούδα, στήνοντας σε όλη την επικράτεια νέες βάσεις ως εφαλτήρια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που εκσυγχρόνιζε τον Άραξο για να «φιλοξενήσει» τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που συμμετείχαν ενεργά στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει χαράξει τη γραμμή του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και εκπονεί ανάλογα θερμοπυρηνικά -στρώνοντας το χαλί στη ΝΔ που συνέχισε «συμφωνώντας και επαυξάνοντας»

[#] ΣΣ |> όπως ακριβώς έχει καταγραφεί στα πρακτικά:
|> 
Greece did not participate in the negotiation of the UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons. It voted against the UN General Assembly resolution in 2016 that established the mandate for nations to negotiate the treaty. It claims that US nuclear weapons are essential for its security.
|> Η
Ελλάδα δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Καταψήφισε το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ το 2016 …  Ισχυρίζεται ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είναι απαραίτητα για την ασφάλειά της.

🔄  🌐  Ο «πολυπολικός κόσμος» των πυρηνικών όπλων

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας προπαγάνδας την οποία καλλιεργούν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει ασφαλέστερος μόνο και μόνο γιατί αναδεικνύονται «νέοι πόλοι» παγκόσμιας ισχύος.
Γιατί δίπλα «στη μία και μόνη υπερδύναμη», τις ΗΠΑ, εμφανίζονται νέες δυνάμεις οι οποίες αμφισβητούν την υπεροχή της, όπως η Κίνα, η ΕΕ, η Ρωσία κ.ο.κ.
Προσπαθούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πείσουν τους εργαζόμενους πως ο καπιταλισμός «αυτορρυθμίζεται» με αυτόν τον τρόπο, «φτιάχνει νέους πόλους ισχύος» και θα γίνει ασφαλέστερος.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως αυτό που παρακολουθούμε είναι η «κορυφή του παγόβουνου» στις διεργασίες αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Ο πόλεμος
, όμως, είναι σύμφυτος με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, πολύ περισσότερο στο ανώτατο στάδιό του, το ιμπεριαλιστικό, και δεν εξαρτάται από τον αριθμό των «πόλων ισχύος».

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν ζήτησε να φτιαχτεί ένας «πραγματικός ευρωπαϊκός στρατός» για «να προστατευθούμε» – όπως είπε – «από την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και από τις ΗΠΑ».

Όπως είναι γνωστό, εκτός των ΗΠΑ – Ρωσίας και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαθέτουν και αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα.
Στην πρώτη πεντάδα, μαζί με ΗΠΑ – Ρωσία, βρίσκονται η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα, κι από κοντά έρχονται το Ισραήλ και άλλες χώρες, ενώ άλλες επιδιώκουν να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια πυρηνικά όπλα, αναπτύσσοντας την πυρηνική τεχνογνωσία τους.

Οι ΗΠΑ με την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη INF επιδιώκουν να «στριμώξουν» τη Ρωσία, γνωρίζοντας πως είναι ισχυρότερες οικονομικά. Έτσι, θεωρητικά πιο εύκολα θα αντεπεξέλθουν σε μια νέα «κόντρα» ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Την ίδια ώρα, δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να θέσουν όρια και στις άλλες ανερχόμενες πυρηνικές δυνάμεις – πχ. σύμφωνα με διαφορικές εκτιμήσεις ένα σημαντικό ποσοστό των πυρηνικών όπλων της Κίνας (από το 30% έως και το 95%) στηρίζεται σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, ωστόσο η Κίνα – όπως και η Γαλλία – δεν δεσμεύεται από κάποια συμφωνία περιορισμού αυτών των όπλων. Οι ΗΠΑ, ανακατεύοντας γερά την «τράπουλα» των συμφωνιών για τα πυρηνικά όπλα, ισχυρίζονται πως επιδιώκουν να πιέσουν όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις να υπογράψουν από κοινού μια νέα ανάλογη συνθήκη. Αυτό που δεν λένε οι ΗΠΑ είναι ότι μέσα από αυτήν τη νέα συμφωνία θέλουν να διασφαλίσουν τη σημερινή πυρηνική υπεροχή τους έναντι των ανταγωνιστών τους.

look out

🐒 Αποπροσανατολιστικοί στόχοι της δήθεν «αντιπυρηνικής πάλης»

Το κυριότερο, είναι πως αποκρύπτεται η ρίζα του φαινομένου που βλέπουμε, ότι δηλαδή, όπως έχει αποδείξει η ζωή, αυτή είναι η κατάληξη του σφοδρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων, που επιδιώκουν να αυξήσουν την ισχύ τους για να επιτύχουν τον έλεγχο:

  • Των ενεργειακών πηγών (πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.ά.) και δρόμων μεταφοράς τους (αγωγών, λιμανιών κ.ο.κ), καθώς και του ορυκτού πλούτου, των σπάνιων γαιών, των αποθεμάτων νερού.
  • Των χερσαίων και θαλάσσιων διόδων μεταφοράς εμπορευμάτων.
  • Του Διαστήματος, για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που αφορούν το πώς θα μοιραστούν σε τελική φάση τα μερίδια των αγορών, δεν παύουν ούτε στιγμή. Εξελίσσονται με όλα τα μέσα. Μέσα σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό τους τα πυρηνικά όπλα κατέχουν εξέχουσα θέση, γιατί αναβαθμίζουν τη στρατιωτική ισχύ της κάθε δύναμης. Οταν λοιπόν καλούμαστε να στρέψουμε την προσοχή «στην πάλη κατά των πυρηνικών», έχουμε να κάνουμε με μια κούφια φλυαρία, που έχει διπλό στόχο:

  1. Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από την πάλη ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα πελώριο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που μπορούν να διεξαχθούν ακόμα και με πυρηνικά όπλα (βλ. Αραξο).
  2. Τη σπορά στο λαό της αυταπάτης πως μπορεί να υπάρξει ένας «καλύτερος» καπιταλισμός, «ανθρώπινος», «ειρηνικός», όπου θα συνεχίσουν μεν να υπάρχουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί αλλά αυτά θα «ρυθμίζονται» δήθεν από «συμφωνίες» και «συστήματα ασφαλείας», ώστε να μην κινδυνεύουμε από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Η αλήθεια είναι ότι όπως ο λύκος δεν μπορεί να γίνει χορτοφάγος, έτσι και ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει «ανθρώπινος» και «ειρηνικός», όσο κι αν ασπρίζει η τρίχα του. Η κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων και πυρηνικών όπλων θα συνεχίσει να «οργιάζει».

Ούτε ο λεγόμενος «πολυπολικός κόσμος» ούτε οι διάφορες συμφωνίες ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια για τους λαούς, όσο παραμένουν οι αιτίες που προκαλούν τους πολέμους! Να γιατί ο αγώνας ενάντια στα πυρηνικά είναι αναπόσπαστος από τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στις ξένες βάσεις, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Όπως σημειώναμε στο  ☢️💀 Αποχώρηση ΗΠΑ από τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς INF, διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου |> Στη φόρα τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αντιθέσεις |> «Μετά από αυτήν τη Διάσκεψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε τις εργασίες της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας ο επικεφαλής της, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Για ακόμη μια φορά, στο κορυφαίο φόρουμ για την ασφάλεια ήρθαν στο προσκήνιο τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, που όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και την «καθιερωμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Γερμανικές «μπηχτές» σε ΗΠΑ και «στο βάθος» Κίνα: η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) «αναπόφευκτη», εξαιτίας των παραβιάσεων της Ρωσίας, ωστόσο σημείωσε – απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ – ότι προκαλούνται κίνδυνοι πρώτα και κύρια για την Ευρώπη που συνορεύει με τη Ρωσία και τόνισε ότι σε όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία αφοπλισμού θα πρέπει να συμμετέχει και η Κίνα, που διατηρεί «πολλές επιφυλάξεις»

📽️ 🎬 🎞️

Μετά τα παραπάνω διευκρινιστικά, περιηγηθείτε το «Beginning of the End of Nuclear Weapons» (A documentary film about how the UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons came into being), δείτε αποσπάσματα από 14 συνεντεύξεις ακτιβιστών -προκειμένου να σχηματίσετε ιδία άποψη και -όπως λένε οι ίδιοι νιώσετε «εμπνευσμένοι»! -που δεν το νομίζουμε…

The Beginning of the End of Nuclear Weapons

ΣΣ |>
Στα αγγλικά επίσης ισπανικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά κλπ. σε κάποιες γλώσσες με πλήρη κείμενα κείμενα
Υπάρχει και σχετική λίστα στο YouTube


 

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog