Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

☢️💀 Αποχώρηση ΗΠΑ από τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς INF

Νέοι κρίκοι στην επικίνδυνη αλυσίδα των ανταγωνισμών. Κατηγορούν για μη συμμόρφωση τη Ρωσία και θυμίζουν ότι η Κίνα δεν ήταν μέρος της Συνθήκης

Intermediate Range Nuclear Forces Treaty INF USA CCCP

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Συνθήκη INF), που συνάφθηκε το 1987 ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, συνιστά σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της αμερικανοΝΑΤΟικής επιθετικότητας απέναντι στη Ρωσία και δείγμα της παραπέρα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Συζητήθηκε ευρέως στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που έγινε αρχές Οκτώβρη 2018 στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η οποία συμφώνησε με όλες τις αποφάσεις.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου συνεδρίασε η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, όπου ο ΓΓ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει την INF, αναπτύσσοντας ένα νέο πυραυλικό σύστημα αυτού του τύπου. Τη σκυτάλη των προφάσεων και των απειλών πήρε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η οποία δήλωσε δημόσια ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα στρατιωτικό χτύπημα προκειμένου να εξουδετερώσουν αν χρειαστεί «έναν (ρωσικό) πύραυλο που θα μπορούσε να χτυπήσει κάποια από τις συμμάχους χώρες μας».

☢️💀 Βέβαια, αυτό που δεν ειπώθηκε στη Σύνοδο είναι ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη αναπτύξει ένα πολυπλόκαμο σύστημα «αντιπυραυλικής ασπίδας» με έδρα τη Ρουμανία, που καταγγέλθηκε από τη Ρωσία ως επιθετική ενέργεια.
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: Στη φόρα τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αντιθέσεις

«Μετά από αυτήν τη Διάσκεψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε τις εργασίες της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (15-17 Φεβ 2019) ο επικεφαλής της, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Για ακόμη μια φορά, στο κορυφαίο φόρουμ για την ασφάλεια ήρθαν στο προσκήνιο τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, που όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και την «καθιερωμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων».Μονάχου MerkelPens

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στις αρχές του 21ου αιώνα οι δομές που προέκυψαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «υπόκεινται σε απίστευτη πίεση, επειδή οι εξελίξεις απαιτούν τη μεταρρύθμισή τους». Με αυτήν την έννοια «ο τίτλος της φετινής διάσκεψης είναι “Το μεγάλο παζλ”», όπου ο κόσμος περιγράφεται σαν ένα παζλ με διαλυμένα κομμάτια, είπε και ανέδειξε πλευρές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία και Κίνα.

  • Γερμανικές «μπηχτές» σε ΗΠΑ και «στο βάθος» Κίνα

☢️💀 Χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) «αναπόφευκτη», εξαιτίας των παραβιάσεων της Ρωσίας, ωστόσο σημείωσε – απευθυνόμενη στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ – ότι προκαλούνται κίνδυνοι πρώτα και κύρια για την Ευρώπη που συνορεύει με τη Ρωσία. Τόνισε ότι σε όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία αφοπλισμού θα πρέπει να συμμετέχει και η Κίνα, που διατηρεί «πολλές επιφυλάξεις». Η Κίνα αναπτύσσει στρατιωτικούς εξοπλισμούς για «αυστηρά αμυντικές ανάγκες» και απορρίπτει την προσχώρηση σε μια συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, είπε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΓ του ΚΚ Κίνας Γιανγκ Ζιετσί.

Για το Ιράν η Μέρκελ είπε ότι «ο στόχος είναι κοινός» με τις ΗΠΑ, ο περιορισμός του Ιράν σε Συρία, Μέση Ανατολή, Υεμένη, αλλά «διαφωνούμε στην τακτική». Υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τα πυρηνικά στο Ιράν, μέσω της οποίας «ίσως μπορέσουμε να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση». Εξάλλου, άσκησε κριτική στις ΗΠΑ λέγοντας: «Μήπως η γρήγορη και άμεση απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία θα ενισχύσει την επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας;».

Εξίσου κρίσιμες είναι και «οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώπης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», συνέχισε η καγκελάριος. «Οταν ταξιδεύω στην Κίνα, οι Κινέζοι εκπρόσωποι μου λένε: Τα 1.700 από τα 2.000 χρόνια μ.Χ., υπήρξαμε ηγετική οικονομική δύναμη. Μην ταράζεστε. Δεν θα συμβεί τίποτα, όταν επιστρέψουμε εκεί που πάντα βρισκόμασταν. Κι εμείς απαντάμε: Τα τελευταία 300 χρόνια είμαστε οι ηγέτες. Πρώτα οι Ευρωπαίοι, μετά οι ΗΠΑ και μετά μαζί. Τώρα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δεδομένη κατάσταση και να βρούμε εύλογες λύσεις, ώστε ο αγώνας να μην καταστεί αμοιβαία εξουθενωτικός», είπε ενδεικτικά η καγκελάριος.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας της αφορούσε και την Αφρική, όπου επιδιώκεται μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και πολιτική επιρροή, ενώ «η Κίνα έχει δαπανήσει πολλά σε αναπτυξιακή πολιτική και επενδύσεις στην Αφρική».

Υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά την κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον να αφεθεί η Ρωσία στην εξάρτηση και την προμήθεια φυσικού αερίου μόνο της Κίνας.

«Η Αμερική ισχυρότερη από ποτέ»

Trump Make America Great Again

Warning Emoji, Facebook styleΕπαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάικ Πενς, είπε: «Το θεμελιώδες ζήτημα της εποχής μας είναι αν η Δύση έχει τη βούληση να επιβιώσει». Ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής «η Αμερική είναι ισχυρότερη από ποτέ και οδηγεί για άλλη μια φορά στην παγκόσμια σκηνή».

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ επιδοκιμάζουν «όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που εναντιώνονται σθεναρά στον αγωγό “Nord Stream 2”», αλλά και ότι «δεν θα μείνουμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ (σ.σ. Τουρκία) αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας (σ.σ. Ρωσία)». Επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην Κίνα, εξηγώντας ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις «δεν αφορούν απλώς την ανισορροπία του μεταξύ τους εμπορίου», αλλά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και άλλα διαρθρωτικά ζητήματα στην Κίνα, «που επιβάρυναν την οικονομία μας και τις οικονομίες όλου του κόσμου». Ακόμη επιτέθηκε στην Κίνα για παρεμπόδιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επισήμανε ότι «είναι μια αλλαγή στην τακτική, όχι στην αποστολή. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή». Εξάλλου, επανέλαβε πως το Ιράν είναι «ο κορυφαίος κρατικός χορηγός τρομοκρατίας στον κόσμο» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να υπονομεύουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία.

Η Βενεζουέλα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ «ηγούνται του ελεύθερου κόσμου», εκτίμησε ο Πενς, υπογραμμίζοντας την …ανάγκη για «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από την INF, επιβάλλοντας, όπως είπε, τη θέση της και στα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ προέβαλε το «δικαίωμα» της Ρωσίας να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και εκτός συνόρων, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο «προνόμιο» του ΝΑΤΟ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Λαβρόφ απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα είχε ανάμειξη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «δεν παρουσιάστηκαν ποτέ γεγονότα», ενώ από την άλλη «πέντε ή έξι κορυφαίοι ηγέτες της Δύσης επισκέφτηκαν τα Σκόπια και έκαναν εκστρατεία υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα».

αποχώρηση ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate-Range_Nuclear_Forces_Treaty-INF)Τελικά η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate – Range Nuclear Forces Treaty – INF) τέθηκε σε εφαρμογή (στις 2 Αυγούστου), επιβεβαιώνοντας τη σοβαρή όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη ρίχνοντας φυσικά «νερό στο μύλο» των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας, σε βάρος της ασφάλειας των λαών. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι η παραβίαση της συμφωνίας από τη Ρωσία, επειδή «δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό» της INF.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα κατηγορώντας την για μη συμμόρφωση με τη Συνθήκη, που «διακυβεύει τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς η ανάπτυξη και η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός πυραυλικού συστήματος που παραβιάζει τη Συνθήκη αντιπροσωπεύει άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας». Νωρίτερα, άλλοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την INF αναπτύσσοντας «πολλές συστοιχίες» ενός ρωσικού πυραύλου «Κρουζ» στη Ρωσία και στο δυτικό τμήμα της, που έχουν «τη δυνατότητα να πλήξουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους».

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, που υποστήριξε πως η Συνθήκη, που υπογράφηκε στις 8/12/87 μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, τερματίστηκε «με πρωτοβουλία των ΗΠΑ». Ωστόσο, ακολούθως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «TASS» επανέφερε στο προσκήνιο ρωσική πρόταση για ένα, έστω προσωρινό, μορατόριουμ στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των ΗΠΑ για τερματισμό της συμφωνίας υποστηρίχτηκε πλήρως από το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε υποκριτικά λύπη, «επειδή η Ρωσία δεν έδειξε προθυμία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Τόνισε πως είναι «ομόφωνη θέση» όλων των μελών του ΝΑΤΟ ότι η Συνθήκη παραβιάστηκε από τη Ρωσία και πως, ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν. Παρ’ όλα αυτά απέφυγε να προχωρήσει στη λήψη αντιποίνων προς τη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ θα απαντήσει «με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο» διασφαλίζοντας παράλληλα πως η «αποτρεπτική πυρηνική» δύναμή του θα παραμείνει «αποτελεσματική». Ισχυρίστηκε δε πως τάχα το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει μία νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών… Βέβαια, για να διαπιστώσει κανείς αν αληθεύουν τέτοιοι ισχυρισμοί, αρκεί να θυμηθεί μόνο το γνωστό «νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ το Φλεβάρη του 2018 με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία «σύγχρονων όπλων χαμηλής ισχύος», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε πεδία συγκρούσεων στα οποία θεωρείται πως διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από την INF έχουν επικαλεστεί και το γεγονός ότι αυτή δεν περιλαμβάνει την Κίνα. Μάλιστα, το Πεκίνο μέχρι σήμερα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε σχετικές συνομιλίες. Στα μέσα του Ιούλη, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «επί του παρόντος, δεν βλέπουμε προϋποθέσεις ή λόγους για συμμετοχή της Κίνας σε τέτοιες συνομιλίες»

(με πληροφορίες από το Ριζοσπάστη δείτε & |>”Διασκέψεις «Ασφαλείας» των κεφαλαιοκρατών”<|)


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog