Βήμα πρώτο: 0 5 5, 6/2+8 … Αν σηκωθώ νωρίς 20 φορές το 15, 11+7 18 \ σύνολο 16, πρέπει να ‘ναι εντάξει λες να ‘χω λάθος, ας τα ξαναδώ θα ξεκινήσω νωρίς
- Ετοιμαζόμαστε να ξυπνήσουμε χαράματα αν θέλουμε να φάμε μεσημέρι υπολογίζοντας πως
- Σε λάκκο θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο από ψησταριά ή μπάρμπεκιου
- Έχουμε παραγγείλει 2–3 πριν το αρνί για να προλάβει να “στεγνώσει” και το βάζουμε στο ψυγείο
- Αν ο χασάπης μας είναι γνωστός _όπως ο δικός μου του λέμε να μας το κρατήσει στο δικό του (ο Κώστας που είχα έκλεισε, του πήρε το μαγαζί το carrefour).
- Παίρνουμε το χρόνο μας: προσωπικά σε λιγότερο από ένα μισάωρο σπατσάρω –αλλά μην το πάρετε μετρητοίς, αν θέλετε να κοιμηθείτε και λίγο _
- Μπορείτε να κάνετε και το πρωί τη διαδικασία, ενώ ετοιμάζεται η θράκα _ένας καλός βοηθός, πάντα χρήσιμος
- Βάζουμε το αρνί πάνω στον πάγκο της κουζίνας _αν έχουμε αυλή τα πράγματα είναι πιο απλά σε λαδόκολλα και
- Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας για δέσιμο του αρνιού: σύρμα γαλβανιζέ, πένσα κλπ. _κάποιοι χρησιμοποιούν τις “δαγκάνες” “διχάλες” εμείς όχι.
- Αφαιρούμε τα νεφρά (αν δεν τα κάνουμε κάτι τα πετάμε) αν ψηθούν όλη η γεύση του αρνιού στυφαίνει.
- Απαγορεύονται βότανα φρου_φρου κι αρώματα: αλατοπίπερο _και εσωτερικά, σκόρδο _καρφωμένο σε μπούτια και “χεράκια”, ρίγανη, λίγη μουστάρδα, μια και το ίδιο το κρέας είναι τόσο νόστιμο στη φυσική του γεύση.
- Το αρνί στη σούβλα δεν είναι γαλοπούλα άρα δε γίνεται γεμιστό.
- Περνάμε την σούβλα από πίσω, διαμπερώς μέχρι το λαιμό και να βγει από το κρανίο _του βάζουμε να “δαγκώσει” και την παραδοσιακή λεμονόκουπα.
- “Σταυρώνουμε” (περνώντας μέσα από τον τένοντα) και δένουμε σφιχτά τα πόδια με διπλό σύρμα και στη συνέχεια…
- “Ράβουμε” τη σπάλα και τη σπονδυλική στήλη στη σούβλα σε 4–5 σημεία, μέχρι…
- Πλήρη ισορροπία \ ζύγισμα: κρατώντας τη σούβλα με τη μύτη στο έδαφος στις 30ο δεν πρέπει να γυρίζει, σε οποιαδήποτε θέση και αν το περιστρέψουμε.
- Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως κατά το ψήσιμο δε θα “γυρίσει” (κρεμάσει) το αρνί στη σούβλα (δηλ να σταματήσει να περιστρέφεται, ενώ η σούβλα γυρίζει) οπότε θα διαλύσει και θα είναι καταστροφή χωρίς γιατρειά.
- Δένουμε σφίγγοντας τον λαιμό με 2–3 (διπλά) σύρματα και καπάκι
- Τα “χεράκια”
- Στερεώνουμε τη μπόλια _απαραίτητη για τη σωστή υγρασία ψησίματος (αν έχει ξεκολλήσει βάζουμε οδοντογλυφίδες, ψεκάζοντας νερό) –τέλος
- Ράβουμε την κοιλιά με σύρμα ή σπάγκο (δεν πρέπει να μας ανοίξει, γιατί θα στεγνώσει κατά το ψήσιμο)
Πόσα κάρβουνα θα χρειαστώ;
Χρυσός κανόνας: Ένα κιλό κάρβουνα για κάθε κιλό σφαχτάρι και μάλιστα με καβάτζα έχοντας πάντα υπόψη σου και τον καιρό. Ακόμη και σε απάγκιο αν φυσάει βοριάς απ΄ το νοτιά τα κάρβουνα φεύγουν (προσέχουμε για να έχουμε).
Ο πατροπαράδοτος οβελίας, κυμαίνεται από τα 12 ως τα 14 _ακόμη και παραπάνω κιλά. Η προβατίνα του Ηρακλή 18+ … εξάλλου, κάτω από 10–12 κιλά θα γίνει πολύ στεγνό
Να βάλω λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο κλπ ή όχι; Είναι καθαρά θέμα προτίμησης και δεν υπάρχει ναι ή όχι. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν το αρνί να διατηρεί τα ζουμιά του πάνω στη πέτσα κι αυτοί που τη θέλουν πιο ξεροψημένη. Αν αποφασίσεις να βάλεις, να θυμάσαι ότι θα πρέπει να την αφαιρέσεις 30–45 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Ψηλά ή χαμηλά στη φωτιά; Και χαμηλά και ψηλά. Ξεκινάς από ψηλά στα 40εκ περίπου και γυρνάς γρήγορα με το χέρι (τα «μηχανάκια» δεν έχουν τέτοιες ταχύτητες) ώστε να μην αρπάξει απότομα. Προσοχή να είναι χωνεμένα τα κάρβουνα. Μετά σιγά-σιγά, θα κατεβάσεις το αρνί χαμηλότερα, αλλά θα απομακρύνεις τα κάρβουνα από το κέντρο και θα τα κατανείμεις προς το στήθος _τα «χεράκια» και τα μπούτια. Η κοιλιά είναι από τα πρώτα σημεία που γίνονται και αρπάζει σχετικά γρήγορα. Ο λόγος απλός: επειδή το κομμάτι της κοιλιάς και της πλάτης, είναι γεμάτο πλευρά και κόκαλα όπου δεν υπάρχει πολύ κρέας. Μετά από περίπου 2,5–3 ώρες, θα περισσότερα από τα κάρβουνα σου θα πρέπει να βρίσκονται στις δύο άκρες. Εκεί που βρίσκονται τα πόδια του αρνιού και στο σημείο που είναι τα χέρια και ο λαιμός. Από το χρώμα του λαιμού και από τα κόκαλα των ποδιών που θ’ αρχίσουν να πετάγονται προς τα έξω, θα καταλάβεις πως το αρνί σου είναι έτοιμο. Θα χρειαστείς ‑περίπου- 4_5 ακόμη και 6 ώρες για ένα αρνί 12–13 κιλών και + 15λ για κάθε κιλό παραπάνω.
🍋 Λαδολέμονο με ρέγουλα!!
Το λεμόνι σκληραίνει την πέτσα και το κρέας.
🤔 Στα σημεία όπου ακουμπάει η σούβλα πάνω στα στηρίγματα, φρόντισε να ρίχνεις λίγο λάδι.
Σερβίρισμα
Αρκεί μια μεγάλη _διπλή καλύτερα λαδόκολλα … την ακουμπάμε στο τραπέζι, κόβουμε με πένσα τα δεσίματα, τραβάμε τη σούβλα …μπαλταδάκι και βουρ.
Η νοικοκυρά (ή ο νοικοκύρης) του σπιτιού έχει έτοιμα τα συνοδευτικά, σαλατικά κλπ. το κρασί _φυσικά κόκκινο μπρούσκο, μπύρα για όποιον _σαν τον υποφαινόμενο την προτιμάει και κοκα-κόλα για τις\τους ξενέρωτους. Η σόδα πάντα χρήσιμη
- Το κεφαλάκι είναι σπουδαίος μεζές. Τα πάντα, Μάτια, μάγουλα, γλώσσα και μυαλό τρώγονται (προσωπικά δε μου αρέσει το μυαλό, λόγω απωθημένων παιδικής ηλικίας). Αρκεί να ξέρεις από που ψωνίζεις.
- Την μπόλια (ή σκέπη) δεν την πετάμε. Αν έχουμε υπομονή, ψωνίζουμε συκωτάκια, καρδιές και νεφρά, φτιάχνοντας μερικά γαρδουμπάκια (για όποιους αρέσουν).
🌀 Νωρίτερα, επιβάλλεται ούζο, αγγουράκι, αβγά, κοκορέτσι… _εδώ ισχύει το «άμα δε χορταίνεις σταμάτα» που λέω στη φίλη την Σταυρούλα, γιατί θα βλέπεις το αρνί και θα λες «φάτε μάτια»
Σωπάστε αδέρφια.
Το τραπέζι είναι στρωμένο.
Και δεν θα το ξεστρώσουμε πριν πάρει τέλος.
Να πιήτε σεις να πιουν κι αυτοί. Να πιω κι εγώ συντρόφοι.
Πασχαλινό είν’ το τραπέζι και μεγάλο.
Κι οχτρούς και φίλους τους χωράει η ίδια τάβλα.
Καθένας το ποτήρι του να πιεί. Καθένας να μεθύσει
με το δικό του το μυαλό κι όποιο του πάει τραγούδι
να τραγουδήσει πάνω στα κεράσματα.
Τι εδώ είναι Πάσχα. Και το θέλουμε ως το τέλος Πάσχα.
Πάσχα πλατύ. Πάσχα τρανό σαν την καρδιά μας.
Πάσχα για οχτρούς. Πάσχα για φίλους. Πάσχα για όλους.
Τι ένα σφαχτό μπορεί να φτάσει σε χιλιάδες
σαν οι καρδιές μονιάσουν όλες στην αλήθεια.
Όρκο μεγάλο ομόσωμεν αδέλφια αλήθεια.
Το νιόν αυτό παράδεισο που μας αντάμωσε όλους
με τους αγώνες στην αρχή, με το ψωμί κατόπι,
με τις δροσιές του, με τα λουλούδια, με τα πουλιά του
να τον απλώσουμε στη γην αγάλι-αγάλι
κι οι Ανατολίτες λαοί κι από την Δύση να το σπρώξουν.
Ακούραστοι μπροστά κι αντάμα πάντα
το ζωντανό νερό της πίστης μας αδέλφια
απ΄τους φραγμούς να το λυτρώσουμε τον κόσμο να ποτίσει.
Άγγελος Σικελιανός