Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αντιλαϊκή κυβέρνηση του Εκουαδόρ διώχνει τους Κουβανούς γιατρούς

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στις 12 Νοεμ­βρί­ου η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών του Εκουα­δόρ Maria Paula Romo ανα­κοί­νω­σε πως η διμε­ρής συμ­φω­νία με την Κού­βα δεν θα ανα­νε­ω­θεί και στα­μα­τά μετά το τέλος του χρό­νου. Σύμ­φω­να με την Romo, οι Κου­βα­νοί για­τροί θα αντι­κα­τα­στα­θούν από ειδι­κούς του Εκουα­δόρ, οι οποί­οι θα κλη­θούν να υπο­βά­λουν αίτη­ση για να εκπλη­ρώ­σουν τις περί­που 400 κενές θέσεις που θα προ­κύ­ψουν μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Reuters και ανα­δη­μο­σιεύ­ει το Telesur.

Κατά την υπουρ­γό “η αντι­κα­τά­στα­ση των Κου­βα­νών για­τρών ήταν στα αρχι­κά σχέ­δια της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης και τώρα που υπάρ­χει ικα­νός αριθ­μός για­τρών μπο­ρούν να πραγματοποιηθούν”.

Κου­βα­νοί για­τροί με μεγά­λη εμπει­ρία είχαν έρθει στο Εκουα­δόρ (Ιση­με­ρι­νό) για να φρο­ντί­σουν ασθε­νείς σε δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες σε ολό­κλη­ρη τη χώρα των Άνδε­ων. Ήταν μέρος της συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ Κού­βας και του προη­γού­με­νου προ­έ­δρου της χώρας Ραφα­έλ Κορέα.

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του Εκουα­δόρ είχε δηλώ­σει κατά τη διάρ­κεια των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την Κού­βα ότι “ο Ιση­με­ρι­νός δεν είχε έλλει­ψη ικα­νό­τη­τας αλλά η κατά­στα­ση απαι­τού­σε περισ­σό­τε­ρους για­τρούς και ειδικούς”.

Οι Κου­βα­νοί για­τροί συνέ­βα­λαν στην ενί­σχυ­ση του εκπαι­δευ­τι­κού συστή­μα­τος της ιατρι­κής και στην καλύ­τε­ρη εξυ­πη­ρέ­τη­ση του πλη­θυ­σμού, ιδί­ως των κατοί­κων με χαμη­λό­τε­ρο εισόδημα.

 Tο Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας της Κού­βας σε ανα­κοί­νω­σή του για την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης του Εκουα­δόρ ανα­φέ­ρει μετα­ξύ των άλλων.

“Από την έναρ­ξη της ιατρι­κής συνερ­γα­σί­ας της Κού­βας μέχρι σήμε­ρα, συνο­λι­κά 3.565 επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας έχουν παρά­σχει τις υπη­ρε­σί­ες τους στο Εκουα­δόρ. Έχουν παρα­σχε­θεί περί­που 6.749.666 ιατρι­κές δια­βου­λεύ­σεις, έγι­ναν 212.360 χει­ρουρ­γι­κές επεμ­βά­σεις, δόθη­κε βοή­θεια σε 3.548 γεν­νή­σεις και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 100.084 εμβο­λια­σμοί. Το Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας επι­βε­βαιώ­νει την επι­θυ­μία του να εξα­κο­λου­θή­σει να παρέ­χει υπη­ρε­σί­ες συνερ­γα­σί­ας σε αυτόν τον αδελ­φό λαό, οι οποί­ες στα­μα­τούν αυτή τη στιγ­μή ως απο­τέ­λε­σμα από­φα­σης της κυβέρ­νη­σης του Εκουα­δόρ. Οι λαοί της Αμε­ρι­κής και του υπό­λοι­που κόσμου γνω­ρί­ζουν ότι μπο­ρούν πάντα να υπο­λο­γί­ζουν στην ανθρω­πι­στι­κή και αλλη­λέγ­γυα απο­στο­λή των Κου­βα­νών επαγγελματιών”.

Κατά παρό­μοιο αλλά πιο βίαιο τρό­πο, έγι­νε η απο­χώ­ρη­ση Κου­βα­νών για­τρών από τη Βρα­ζι­λία στην αρχή αυτού του χρό­νου και είχε σοβα­ρές συνέ­πειες για τον πιο ευά­λω­το πλη­θυ­σμό της χώρας, καθώς η κυβέρ­νη­ση του ακρο­δε­ξιού προ­έ­δρου Jair Bolsonaro δυσκο­λεύ­ε­ται να γεμί­σει το κενό που άφη­σαν οι Κου­βα­νοί για­τροί που ο ίδιος έδιω­ξε σε μια κίνη­ση μισαλλοδοξίας.

Το Ελ Σαλ­βα­δόρ είναι μια άλλη χώρα που επί­σης στα­μά­τη­σε τα ιατρι­κά προ­γράμ­μα­τα με την Κούβα.

equador

Το Εκουα­δόρ συγκλο­νί­στη­κε από τις 3 Οκτω­βρί­ου και επί δώδε­κα ημέ­ρες από μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις. Η κυβέρ­νη­ση του Εκουα­δόρ ανα­γκά­στη­κε να υπο­χω­ρή­σει και να ανα­κα­λέ­σει την ισχύ του προ­ε­δρι­κού δια­τάγ­μα­τος, με το οποίο καταρ­γή­θη­κε η επι­δό­τη­ση της τιμής των καυ­σί­μων και εκτί­να­ξε κατά 100% την τιμή τους. Τα μέτρα που τελι­κά απο­σύρ­θη­καν ήταν απαι­τή­σεις του ΔΝΤ προ­κει­μέ­νου να χορη­γή­σει δάνειο ύψους 4,2 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων στο Εκουαδόρ.

Ο πρό­ε­δρος της χώρας Λ. Μορέ­νο ανέ­στει­λε τα μέτρα και οι εκπρό­σω­ποι της συνο­μο­σπον­δί­ας αυτο­χθό­νων εθνών του Ιση­με­ρι­νού (CONAIE) που πρω­τα­γω­νί­στη­σαν στις δια­μαρ­τυ­ρί­ες ανέ­στει­λαν τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους μετά από μεσο­λά­βη­ση και του ΟΗΕ.

Ο απο­λο­γι­σμός των κινη­το­ποι­ή­σε­ων και της αιμα­τη­ρής κατα­στο­λής με στρα­τιω­τι­κό νόμο, περι­λαμ­βά­νει 7 νεκρούς, 1.340 τραυ­μα­τί­ες και 1.152 προ­σα­γω­γές και συλλήψεις.

Η δεξιά στρο­φή της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης του Εκουα­δόρ γίνε­ται ολο­φά­νε­ρη, πέραν από την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της αλλά και από την ανα­γνώ­ρι­ση του αχυ­ράν­θρω­που Γκουαι­δό σαν προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας και με την ευθυ­γράμ­μι­ση της με τα μέτρα απο­κλει­σμού των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της Κού­βας, Βενε­ζου­έ­λας και Νικα­ρά­γουας. Η ακύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας με την Κού­βα φαί­νε­ται να εντάσ­σε­ται μέσα σε αυτά τα μέτρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο