Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για ακόμη μια φορά στην αποτυχημένη τακτική της αυστηροποίησης του lockdown καταφεύγει η κυβέρνηση

Mε την πανδημία να «καλπάζει» και τα νοσοκομεία να έχουν φρακάρει, η κυβέρνηση καταφεύγει για ακόμη μια φορά στην αποτυχημένη τακτική της αυστηροποίησης του λοκνταουν, καταφεύγει για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει την πανδημία η οποία οδηγεί στα νοσοκομεία εκατοντάδες πολίτες καθημερινά.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η επιβολή ακόμη περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις. Για παράδειγμα, συζητείται η απαγόρευση των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση), χωρίς να αποκλείονται και ακόμη σκληρότερα μέτρα για την αυστηροποίηση του λοκνταουν.

Τη στιγμή που ο εργαζόμενος μπορεί να μετακινηθεί σε δυο και τρεις δήμους χρησιμοποιώντας ασφυκτικά γεμάτα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει [τα παράθυρα μετακίνησης» με τον κωδικό 6, αφήνοντας έξω από το «κάδρο» τα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέτρα και ελέγχους, στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, μέτρα και ελέγχους στις ιδιωτικές δομές Υγείας.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να καταλήξει στις προτάσεις που θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που θα λάβει τις αποφάσεις. Αν και στις προτάσεις κάποιων λοιμοξιωλόγων είναι και αυτή του καθολικού lockdown τύπου 2020, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. Αντίθετα έκανε λόγο για αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και το lockdown. Όπως είπε, μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Παρεμβάσεις στο μέτωπο κατά της πανδημίας, οι οποίες «θα ελέγχουν την κινητικότητα», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Ν. Κικίλιας θα παρουσιάσει και το σχέδιο της κυβέρνησης για την «ενίσχυση» των Νοσοκομείων της Αττικής που έχουν πάθει «έμφραγμα» από τα πολλά κρούσματα. Και στην προκειμένη περίπτωση, η πραγματική θωράκιση τους αντιμετωπίζεται ως κόστος και προκρίνονται παρεμβάσεις που μετατοπίζουν το πρόβλημα στους υπόλοιπους ασθενείς όπως για παράδειγμα η μετατροπή γενικών ΜΕΘ και κλινών σε Μονάδες covid.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής