Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιταχύνεται η εξάπλωση της επιδημίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη – #Covid-19

«Η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοινώνοντας πως πάνω από 300.000 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί πλέον σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Η κοινωνική απόσταση και ο κατ’ οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε, ανέφερε ο Τέντρος. «Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας», είπε.

Κίνα: Στην Ουχάν επιστρέφουν σταδιακά στην καθημερινότητα

Οι κάτοικοι της κινεζικής πόλης Ουχάν, από όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβρη η επιδημία του κορονοϊού, έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες ξεκίνησαν να κινούνται κανονικά έπειτα από δύο μήνες.

Η άρση των περιορισμών αποφασίστηκε την ώρα που το υπουργείο Υγείας της Κίνας δεν ανακοίνωσε κανένα νέο κρούσμα της Covid-19 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο εντοπίστηκαν 39 εισαγόμενα κρούσματα σε όλη την Κίνα.

 Κίνα: 39 νέα κρούσματα – όλα «εισαγόμενα», 9 νέοι θάνατοι

Οι κάτοικοι της Ουχάν που θεωρείται ότι είναι καλά στην υγεία τους μπορούν πλέον να μετακινούνται μέσα στην πόλη, να παίρνουν το λεωφορείο ή το μετρό εμφανίζοντας την ταυτότητά τους, εξήγησαν οι αρχές. Μπορούν επίσης να πηγαίνουν στην εργασία τους, εφόσον διαθέτουν τη σχετική άδεια από τον εργοδότη τους.

Τέλος, μπορούν να ταξιδεύουν εκτός Ουχάν σε άλλες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι αν έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό SARS- CoV-2 και έχουν στην κατοχή τους ιατρική βεβαίωση.

Στους 335 οι νεκροί στη Βρετανία – Νέες απαγορεύσεις

Επιπλέον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο να ανέρχεται σε 335, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 6.650 σήμερα από 5.683 χθες.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε σήμερα σε όλους τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

 Εφιαλτική χωρίς τέλος στην Ιταλία 601 νεκροί χτες – 6.077 συνολικά

Ελβετία: Ανησυχίες για την αντοχή του συστήματος Υγείας

Οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας κατέγραψαν 1.046 νέα κρούσματα της επιδημίας Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, που ανέρχονται σε 8.060 συνολικά στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 6 από χθες και ανέρχεται σε 66.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας στο καντόνι της Γενεύης δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή» και ότι οι εξελίξεις των προσεχών λίγων ημερών θα είναι καθοριστικές για το ελβετικό σύστημα Υγείας το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Για να ανακουφίσει τις πιέσεις που δέχεται το προσωπικό των ελβετικών νοσοκομείων, ο στρατός ανακοίνωσε ότι μπορεί να κινητοποιήσει μέχρι και 8.000 εφέδρους στα 26 καντόνια της ελβετικής ομοσπονδίας. «Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της Πολιτοφυλακής επιστρατεύονται πραγματικά. Η τελευταία φορά ήταν το 1939», εξηγεί ο διοικητής 750μελούς τάγματος που βρίσκεται στην Μπιέρ.

Δραματική η κατάσταση στην Ισπανία: 462 νεκροί χτες, 2.182 συνολοκά – #Covid-19

Αυστρία: Σχεδόν κατά 20% αυξάνονται ημερησίως τα κρούσματα

Έπειτα από την ιδιαίτερα χαμηλή ποσοστιαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία, που καταγράφηκε χθες στο 15% σε σχέση με προχθές και ήταν το χαμηλότερο ποσοστό ημερήσιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων από την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη χώρα, πριν από έναν μήνα, τα 585 νέα κρούσματα αντιστοιχούν σε ποσοστό ημερήσιας αύξησης 19,33% και αύξησαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 3.611 στις 8.00 τοπική ώρα.

Η πορεία της ασθένειας στη διάρκεια της περασμένης πρώτης εβδομάδας του «περιορισμού εξόδου» στην Αυστρία είχε οδηγήσει αρχικά σε περιορισμό της ραγδαίας μέχρι τότε αύξησης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, όπως διαπιστώνονταν από τα στοιχεία των τελευταίων 24ώρων.

Χθες, η αύξηση αντιστοιχούσε σε ποσοστό 15% σε σχέση με την προηγούμενη, προχθεσινή ημερήσια αύξηση που ήταν στο 20% και οι ειδικοί άφηναν να εννοηθεί πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μέση ημερήσια αύξηση τις προηγούμενες επτά ημέρες είχε διαμορφωθεί στο 20,9%, ενώ την προηγούμενη, προτελευταία εβδομάδα η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων έφθανε κατά μέσο όρο το 40%.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο σχετικό τεστ διάγνωσης κορονοϊού συνολικά 23.429 άνθρωποι, ενώ σε 16 ανέρχονται οι οφειλόμενοι στον κορονοϊό θάνατοι στην Αυστρία.

Γαλλία: 186 νεκροί στο τελευταίο 24ωρο

Στους 186 ανέρχονται οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 860, κάτι που συνιστά αύξηση περίπου 28%, την ώρα που η Γαλλία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα αποκλεισμού της.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 19.856, δηλαδή αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με τον Βεράν, 2.082 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Ισπανία-Covid-19: Στρατιώτες ανακάλυψαν πτώματα μέσα σε γηροκομεία!!!!

Απαγόρευση συναθροίσεων στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενισχύει και παρατείνει μέχρι την 1η Ιουνίου την απαγόρευση συναθροίσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με βάση την προηγούμενη απόφαση, απαγορεύονταν μέχρι τις 6 Απρίλη οι συγκεντρώσεις άνω των 100 προσώπων και «αποθαρρύνονταν» κάθε είδους συναθροίσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκράπερχαους είπε ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν πλέον να διαλύουν ομάδες άνω των τριών ανθρώπων σε δημόσιους χώρους και να επιβάλουν «βαριά πρόστιμα» αν χρειαστεί ώστε να τηρηθεί η απαγόρευση.

Στους 6 οι νεκροί στην Ιρλανδία

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιρλανδία από τον νέο κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους έξι.

Μέσα σε μία ημέρα αναφέρθηκαν επίσης 219 νέα κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 ανέρχεται στους 1.125.

Γερμανία: Αρνητικό το τεστ της Μέρκελ

Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ για τον κορονοϊό στο οποίο υπεβλήθη σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ παραμένει από χθες σε προληπτική καραντίνα, καθώς ο γιατρός που την εμβολίασε την Παρασκευή κατά του πνευμονιόκοκκου βρέθηκε στο μεταξύ θετικός στον COVID-19 και θα υποβληθεί σε νέα εξέταση αύριο.

Κύπρος: Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο πόλεμος κατά του κορονοϊού κερδίζεται μόνο αν παραμείνουμε στα σπίτια μας, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ότι παρά τα υφιστάμενα μέτρα και τις θυσίες, μια μειοψηφία επέδειξε συμπεριφορά ανευθυνότητας και απειθαρχίας και για το λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα από αύριο Τρίτη (24/3) στις 18:00 το απόγευμα ως και τις 13/4, γιατί διαφορετικά το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Δεν διανοούμαι, είπε χαρακτηριστικά, πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι γιατροί εξ’ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός και αν γίνεται για μετάβαση στους χώρους εργασίας, σε υπεραγορές, φαρμακεία ή τράπεζες ή προς βοήθεια ατόμων που το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή για επίσκεψη στο γιατροί. Οι πολίτες πρέπει να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν.

Επίσης κλείνουν δημόσιοι χώροι άθλησης, πάρκα, μαρίνες, παραλίες, εκδρομικοί χώροι, χώροι συναθροίσεων, εκκλησίες και τεμένη, ενώ απαγορεύονται και οι λαμπρατζιές. Τη λειτουργία τους αναστέλλουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην κάποιων και τα εργοτάξια εκτός και αν είναι για έργα δημόσιας ωφελείας.

Τρίτος νεκρός από τον κορονοϊό στη Σερβία

Στην Σερβία καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος από τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατέληξε σήμερα το μεσημέρι μία γυναίκα 60 ετών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και οι εμπειρογνώμονες από την Κίνα που έφτασαν στην Σερβία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Δημόσια Υγεία αποδέχθηκε την σύσταση των Κινέζων να ακολουθηθεί επιθετική τακτική για την καταπολέμηση του ιού. Ανακοίνωσε ότι σε 48 ώρες θα αρχίσουν να γίνονται μαζικά στον πληθυσμό τεστ για τον κορονοϊό ώστε να καταγραφούν όλοι όσοι νοσούν και να απομονωθούν στα νοσοκομεία. Όπως εξήγησε ο Βούτσιτς οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες θεωρούν λανθασμένη την τακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη, δηλαδή, οι υγειονομικές αρχές να αμύνονται από τον ιό και όχι να αντεπιτίθενται.

Το κινέζικο μοντέλο θα εφαρμοστεί επίσης και για την αντιμετώπιση των ασθενών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία με δεδομένο ότι με τα μαζικά τεστ θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών. Συγκεκριμένα – όπως ανέφερε – θα εφαρμοστούν τρία επίπεδα νοσηλείας. Οι βαριά ασθενείς που χρειάζεται να μπουν στην εντατική θα νοσηλεύονται σε τέσσερα νοσοκομεία στην Σερβία που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον κορονοϊό. Οι ασθενείς που θα παρουσιάζουν σταθερή κατάσταση θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε ειδικούς θαλάμους. Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 αλλά είναι ασυμπτωματικοί θα νοσηλεύονται στο χώρο της Διεθνούς έκθεσης Βελιγραδίου όπου ο στρατός θα τοποθετήσει 3000 κλίνες όπως επίσης και στις φοιτητικές εστίες. Ανάλογοι χώροι για την νοσηλεία ασυμπτωματικών θα διαμορφωθούν κατάλληλα σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι οι Κινέζοι γιατροί που βρίσκονται στη Σερβία έκαναν και συστάσεις για τα φαρμακευτικά κοκτέιλ που πρέπει να χρησιμοποιούνται και που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην Κίνα.