Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κυβέρνηση ΗΠΑ: Απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους την χρήση του TikTok

Στο πλαίσιο των σφοδρών ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ-ΕΕ και της Κίνας.

Έτσι, πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν την εφαρμογή TikTok στα υπηρεσιακά τους τηλέφωνα, επικαλούμενη την «προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας», σε μία ενέργεια που στην πραγματικότητα αποτελεί έναν ακόμη κρίκο της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα.

Σύμφωνα με την επίσημη σχετική ανακοίνωση, «το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής» για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

«Το μέτρο αυτό αποσκοπεί», όπως αναφέρεται επισήμως, «στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντος της Επιτροπής».

Κάτι ανάλογο έχει ήδη γίνει πράξη στις ΗΠΑ που από πέρυσι έχει απαγορεύσει στους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κάνουν χρήση της εφαρμογής, που αποτελεί προϊόν της κινεζικής (και με έδρα την Κίνα) εταιρείας ByteDance και σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αποτελεί – δυνητικά – μέσο κατασκοπείας, παραπληροφόρησης, επηρεασμού της κοινής γνώμης, διασάλευσης της κοινωνικής συνοχής και, ως εκ τούτου, δυνητική απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, δυνάμει εγκυκλίου που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από την Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες καλούνται μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ 30 ημερών να εγγυηθούν πως οι συσκευές τους δεν θα έχουν εγκατεστημένη και δεν θα επιτρέπουν ούτε την εγκατάσταση ούτε τη χρήση της εφαρμογής βίντεο TikTok.

Η εγκύκλιος της OMB διανεμήθηκε για να δοθούν διευκρινίσεις ως προς εφαρμογή του νόμου, τον οποίο κύρωσε υπογράφοντάς τον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Γενάρη.

Στο «μνημόνιο προς τους επικεφαλής» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που υπογράφει η Σαλάντα Γιανγκ, η επικεφαλής της OMB, ζητείται από όλες να «απεγκαταστήσουν και να απαγορεύσουν τις εγκαταστάσεις» της εφαρμογής συσκευών που τους ανήκουν ή διαχειρίζονται και να «απαγορεύσουν τη διαδικτυακή κίνηση» από τις συσκευές τους σε αυτή την εφαρμογή.

Παρόμοια απόφαση έλαβε και η κυβέρνηση του Καναδά η οποία ανακοίνωσε χθες πως θα απαγορευθεί η χρήση της πλατφόρμας TikTok σε όλες τις κινητές συσκευές που δίνονται στο προσωπικό της από σήμερα Τρίτη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου» για την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή.

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση «We Are Social» για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Γενάρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα