Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ουκρανία του Ζελένσκι βιάζει την Ιστορία

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Βιασμός της Ιστορίας. Αυτή η φράση αποτυπώνει πλήρως στην κατάπτυστη απόφαση των Ουκρανικών αρχών να ξηλώσουν το σφυροδρέπανο από το μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας» στο Κίεβο.

Το ύψους 102 μέτρων εμβληματικό μνημείο που στέκει πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα είχε εγκαινιαστεί στις 9 Μάη 1981, στην επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, προκειμένου να συμβολίζει την κολοσσιαία συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο τσάκισμα του φασισμού-ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως πρόσχημα, για την αποκαθήλωση μνημείων και εμβλημάτων της σοσιαλιστικής περιόδου, η Ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2022. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας χρησιμοποιείται κατά κόρον από αντιδραστικές κυβερνήσεις στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να συκοφαντηθεί η ΕΣΣΔ και ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.

Ο στόχος ήταν και είναι να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη των λαών η συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης και οι τεράστιες κοινωνικές κατακτήσεις που επιτεύχθησαν στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Το σφυροδρέπανο, κάτω από την σημαία του οποίου οι λαοί έζησαν και προόδευσαν ειρηνικά για επτά δεκαετίες, πρέπει να αποκαθηλωθεί. Να αμαυρωθεί στις συνειδήσεις της νέας γενιάς ως σύμβολο δήθεν «ολοκληρωτισμού» και «ανελευθερίας».

Η κυβέρνηση Ζελένσκι, αυτού του σπιθαμιαίου κομπάρσου της διεθνούς πολιτικής σκηνής, βιάζει ξανά και ξανά την ίδια την Ιστορία της χώρας. Επιχειρεί να σβήσει το ένδοξο παρελθόν της σοβιετικής Ουκρανίας και στην θέση του να χτίσει ένα θλιβερό ακροδεξιό ψευδοκράτος, προτεκτοράτο και ανάχωμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Μόνο που όσοι ασχημονούν απέναντι στην Ιστορία πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν τις συνέπειες. Και ως γνωστόν, αργά ή γρήγορα, την ύβρη την ακολουθεί η Νέμεσις.

Ουκρανία: Η κυβέρνηση Ζελένσκι ξηλώνει το σφυροδρέπανο από το άγαλμα της Μεγάλης Πατρίδας

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα