Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΙΝΔΥΝΟΣ — ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ Τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά

Την επέ­κτα­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, που έχουν μετα­τρέ­ψει την χώρα μας σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου και στό­χο αντι­ποί­νων, προ­βλέ­πει τρο­πο­λο­γία που υπερ­ψη­φί­στη­κε από τη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων των ΗΠΑ, στο νομο­σχέ­διο για τον αμυ­ντι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό (NDAA).

Η επι­κίν­δυ­νη αυτή τρο­πο­λο­γία, στρώ­νει το έδα­φος για την δημιουρ­γία αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στα ελλη­νι­κά νησιά. 

Πατώ­ντας πάνω στην επι­κίν­δυ­νη συμ­φω­νία για τις βάσεις, με την τρο­πο­λο­γία αυτή καλού­νται οι Αμε­ρι­κα­νοί υπουρ­γοί Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών να υπο­βά­λουν από κοι­νού στις αρμό­διες επι­τρο­πές του Κογκρέ­σου έκθε­ση για την σχέ­ση ασφα­λεί­ας μετα­ξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η έκθε­ση θα πρέ­πει να έχει κατα­τε­θεί εντός δύο μηνών από την υπο­γρα­φή του τελι­κού νομο­σχε­δί­ου (NDAA), περι­λαμ­βά­νο­ντας τα ακό­λου­θα στοι­χεία:

  • Ανά­λυ­ση της δυνα­τό­τη­τας για πρό­σθε­τες βάσεις ή διευ­ρυ­μέ­νη στρα­τιω­τι­κή παρου­σία των ΗΠΑ στην Ελλη­νι­κή Δημο­κρα­τία, ιδιαί­τε­ρα στα ελλη­νι­κά νησιά.
  • Περι­γρα­φή των δικαιω­μά­των των βάσε­ων (basing rights) που παρα­χω­ρή­θη­καν στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες βάσει της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας ΗΠΑ-Ελλά­δας (MDCA) που υπε­γρά­φη στις 14 Οκτω­βρί­ου 2023.
  • Περι­γρα­φή των δρα­στη­ριο­τή­των και των επεν­δύ­σε­ων των ΗΠΑ στις βάσεις που περι­λαμ­βά­νο­νται στην MDCA.
  • Αξιο­λό­γη­ση του καθε­στώ­τος της συνερ­γα­σί­ας στον τομέα της ασφά­λειας, σύμ­φω­να με τις επι­τα­γές του Νόμου περί Άμυ­νας και Δια­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Εται­ρι­κής Σχέ­σης ΗΠΑ-Ελλά­δας του 2021.

Σημειώ­νε­ται πως η Γερου­σία έχει ήδη υπερ­ψη­φί­σει το δικό της νομο­σχέ­διο για τον αμυ­ντι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Έτσι, τα δύο νομο­θε­τι­κά σώμα­τα βρί­σκο­νται σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη δια­μόρ­φω­ση του τελι­κού κει­μέ­νου το οποίο θα στα­λεί στον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται ψηφί­στη­κε στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων η τρο­πο­λο­γία για την αξιο­λό­γη­ση της δυνα­τό­τη­τας για πρό­σθε­τες βάσεις με παρα­πέ­ρα στρα­τιω­τι­κή παρου­σία των ΗΠΑ ειδι­κά σε ελλη­νι­κά νησιά. Αυτή η τρο­πο­ποί­η­ση έρχε­ται στο πλαί­σιο της διευ­ρυ­μέ­νης συμ­φω­νί­ας αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας που υπε­γρά­φη από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και την Ελλά­δα τον Οκτώ­βριο του 2021, η οποία παρέ­χει στις αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις πρό­σβα­ση σε τέσ­σε­ρις επι­πλέ­ον στρα­τιω­τι­κές βάσεις στην Ελλά­δα.

Διε­ρεύ­νη­ση πιθα­νο­τή­των που υπάρ­χουν για επέ­κτα­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής παρου­σί­ας στην Ελλά­δα, με ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στα νησιά, προ­βλέ­πε­ται τρο­πο­λο­γία που ψήφι­σε η Βου­λή στο νομο­σχέ­διο για τον αμυ­ντι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των ΗΠΑ (NDAA), την ετή­σια εξου­σιο­δό­τη­ση νομο­σχέ­διο για το Υπουρ­γείο Άμυνας.

Η τρο­πο­λο­γία ζητά από τους αρμό­διους Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ να υπο­βά­λουν από κοι­νού στις επι­τρο­πές του Κογκρέ­σου έκθε­ση για τη “σχέ­ση ασφα­λεί­ας μετα­ξύ ΗΠΑ και Ελλάδας”.

Η Γερου­σία έχει ήδη υπερ­ψη­φί­σει το δικό της νομο­σχέ­διο και τώρα τα δύο νομο­θε­τι­κά σώμα­τα βρί­σκο­νται σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για να δια­μορ­φώ­σουν το τελι­κό κεί­με­νο που θα στα­λεί στον Πρό­ε­δρο Τζο Μπάιντεν.

Η τρο­πο­λο­γία της Βου­λής προ­βλέ­πει ότι η έκθε­ση θα πρέ­πει να κατα­τε­θεί εντός δύο μηνών από την υπο­γρα­φή του τελι­κού νομο­σχε­δί­ου (NDAA), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ακό­λου­θων πληροφοριών:

  • Ανά­λυ­ση της δυνα­τό­τη­τας για πρό­σθε­τες βάσεις ή διευ­ρυ­μέ­νη στρα­τιω­τι­κή παρου­σία των ΗΠΑ στην Ελλη­νι­κή Δημο­κρα­τία, ιδιαί­τε­ρα στα ελλη­νι­κά νησιά.
  • Περι­γρα­φή των δικαιω­μά­των βάσης που χορη­γού­νται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες στο πλαί­σιο της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας ΗΠΑ-Ελλά­δας (MDCA) που υπε­γρά­φη στις 14 Οκτω­βρί­ου 2023.
  • Περι­γρα­φή των δρα­στη­ριο­τή­των και των επεν­δύ­σε­ων των ΗΠΑ στις βάσεις που περι­λαμ­βά­νο­νται στο MDCA.
  • Εκτί­μη­ση του καθε­στώ­τος της συνερ­γα­σί­ας στον τομέα της ασφά­λειας, σύμ­φω­να με τις απαι­τή­σεις του Νόμου Άμυ­νας και Δια­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Εται­ρι­κής Σχέ­σης ΗΠΑ-Ελλά­δας του 2021.

Η τρο­πο­λο­γία φέρε­ται να κατα­τέ­θη­κε από την Δημο­κρα­τι­κή εκπρό­σω­πο των ΗΠΑ Γκρέις Μενγκ. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο