Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ουκρανία του Ζελένσκι βιάζει την Ιστορία

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Βια­σμός της Ιστο­ρί­ας. Αυτή η φρά­ση απο­τυ­πώ­νει πλή­ρως στην κατά­πτυ­στη από­φα­ση των Ουκρα­νι­κών αρχών να ξηλώ­σουν το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο από το μνη­μείο της «Μητέ­ρας Πατρί­δας» στο Κίεβο.

Το ύψους 102 μέτρων εμβλη­μα­τι­κό μνη­μείο που στέ­κει πάνω από την ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα είχε εγκαι­νια­στεί στις 9 Μάη 1981, στην επέ­τειο της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, προ­κει­μέ­νου να συμ­βο­λί­ζει την κολοσ­σιαία συμ­βο­λή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στο τσά­κι­σμα του φασι­σμού-ναζι­σμού κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Ως πρό­σχη­μα, για την απο­κα­θή­λω­ση μνη­μεί­ων και εμβλη­μά­των της σοσια­λι­στι­κής περιό­δου, η Ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί την ρωσι­κή εισβο­λή που ξεκί­νη­σε τον Φλε­βά­ρη του 2022. Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος μετα­ξύ του ΝΑΤΟ και της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας χρη­σι­μο­ποιεί­ται κατά κόρον από αντι­δρα­στι­κές κυβερ­νή­σεις στην ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη προ­κει­μέ­νου να συκο­φα­ντη­θεί η ΕΣΣΔ και ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.

Ο στό­χος ήταν και είναι να σβη­στεί από τη συλ­λο­γι­κή μνή­μη των λαών η συνει­σφο­ρά της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και οι τερά­στιες κοι­νω­νι­κές κατα­κτή­σεις που επι­τεύ­χθη­σαν στα χρό­νια της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης. Το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο, κάτω από την σημαία του οποί­ου οι λαοί έζη­σαν και προ­ό­δευ­σαν ειρη­νι­κά για επτά δεκα­ε­τί­ες, πρέ­πει να απο­κα­θη­λω­θεί. Να αμαυ­ρω­θεί στις συνει­δή­σεις της νέας γενιάς ως σύμ­βο­λο δήθεν «ολο­κλη­ρω­τι­σμού» και «ανε­λευ­θε­ρί­ας».

Η κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι, αυτού του σπι­θα­μιαί­ου κομπάρ­σου της διε­θνούς πολι­τι­κής σκη­νής, βιά­ζει ξανά και ξανά την ίδια την Ιστο­ρία της χώρας. Επι­χει­ρεί να σβή­σει το ένδο­ξο παρελ­θόν της σοβιε­τι­κής Ουκρα­νί­ας και στην θέση του να χτί­σει ένα θλι­βε­ρό ακρο­δε­ξιό ψευ­δο­κρά­τος, προ­τε­κτο­ρά­το και ανά­χω­μα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Μόνο που όσοι ασχη­μο­νούν απέ­να­ντι στην Ιστο­ρία πρέ­πει να είναι έτοι­μοι να δεχθούν τις συνέ­πειες. Και ως γνω­στόν, αργά ή γρή­γο­ρα, την ύβρη την ακο­λου­θεί η Νέμεσις.

Ουκρα­νία: Η κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι ξηλώ­νει το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο από το άγαλ­μα της Μεγά­λης Πατρίδας

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο