Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Η κυβέρνηση Ζελένσκι ξηλώνει το σφυροδρέπανο από το άγαλμα της Μεγάλης Πατρίδας

Το έμβλη­μα του σφυ­ρο­δρέ­πα­νου ξηλώ­νει η αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση του Κιέ­βου από το άγαλ­μα της Μητέ­ρας Πατρί­δας, συνε­χί­ζο­ντας να κατα­στρέ­φει κάθε τι που θύμι­ζε στον ουκρα­νι­κό λαό την Σοβιε­τι­κή Ένωση.

Το άγαλ­μα της Μητέ­ρας Πατρί­δας, αυτό το μεγα­λειώ­δες μνη­μείο της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης, είναι κατα­σκευα­σμέ­νο από ανο­ξεί­δω­το χάλυ­βα και το ύψος του ξεπερ­νά τα 100 μέτρα, μαζί με το βάθρο του.

Το γιγα­ντιαίο γλυ­πτό απο­τε­λεί μέρος του Εθνι­κού Μου­σεί­ου Ιστο­ρί­ας της Ουκρα­νί­ας για τον Δεύ­τε­ρο Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Απει­κο­νί­ζει το άγαλ­μα μιας γυναί­κας που σηκώ­νει ένα ξίφος στο ένα χέρι και μια ασπί­δα με το έμβλη­μα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στο άλλο, αυτό που ξηλώ­νουν οι αρχές του Κιέβου.

Μέσα στο βάθρο υπάρ­χει μια αίθου­σα μνή­μης, επεν­δυ­μέ­νη με μαρ­μά­ρι­νες πλά­κες με τα ονό­μα­τα περισ­σό­τε­ρων από 11.000 στρα­τιω­τών και 200 ​​εργα­τών που έλα­βαν τους τίτλους του Ήρωα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και του Ήρωα της Σοσια­λι­στι­κής Εργασίας.

Το άγαλ­μα της Μητέ­ρας Πατρί­δας τοπο­θε­τή­θη­κε στη δεξιά όχθη του ποτα­μού Δνεί­πε­ρου το 1981, κατά τη διάρ­κεια των εορ­τα­σμών της Ημέ­ρας της Νίκης. Σχε­διά­στη­κε από τον Σοβιε­τι­κό γλύ­πτη Yevgeny Vuchetich.

Στο πλαί­σιο της «απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­σης» η κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας έχει ξηλώ­σει δεκά­δες αγάλ­μα­τα και μνη­μεία που θύμι­ζαν το σοσια­λι­στι­κό, σοβιε­τι­κό παρελ­θόν. Μετά την εισβο­λή της Ρωσί­ας, η δια­δι­κα­σία αυτή επιταχύνθηκε.

Με αυτές τις εργα­σί­ες βεβή­λω­σης που γίνο­νται στο άγαλ­μα, το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο στην ασπί­δα θα αντι­κα­τα­στα­θεί από την τρί­αι­να που απει­κο­νί­ζει υπο­τί­θε­ται το οικό­ση­μο της Ουκρανίας.

Οι εργα­σί­ες θα πρέ­πει να έχουν ολο­κλη­ρω­θεί μέχρι τις 24 Αυγού­στου που γιορ­τά­ζε­ται η «Ημέ­ρα της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας» όπως ονο­μά­ζουν την από­σχι­ση της Ουκρα­νί­ας από το Σοβιε­τι­κό Κρά­τος, ένα κρά­τος στο οποίο ζού­σαν αδελ­φω­μέ­νοι Ουκρα­νοί και Ρώσοι για δεκαετίες.

Βεβαί­ως, ότι και να κάνουν η μνή­μη δεν δια­γρά­φε­ται. Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός και η ΕΣΣΔ ήταν η ψυχή της συντρι­βής τους φασι­σμού, έδω­σαν ποτά­μια αίμα για να τσα­κί­σουν το φασι­στι­κό τέρας.

Πηγή: 902.gr

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο