Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Στον πάτο οι μισθοί, θρύψαλα τα πανηγύρια περί “καλύτερων αμοιβών”

Μισθοί στον πάτο, «ευέ­λι­κτη» δου­λειά και ανυ­παρ­ξία Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας δια­μορ­φώ­νουν την εφιαλ­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νους που καλού­νται να τα βγά­λουν πέρα με όλο και μικρό­τε­ρες αμοι­βές. Κι αυτά την ίδια περί­ο­δο που η κυβέρ­νη­ση και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι δια­φη­μί­ζουν την προ­σέγ­γι­ση της «επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας», τις «καλές ειδή­σεις» για τα κρα­τι­κά έσο­δα και τα ελλείμ­μα­τα που περιο­ρί­ζο­νται κ.ο.κ.

Έτσι, μπο­ρεί η κυβέρ­νη­ση να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι έρχε­ται περί­ο­δος «αυξή­σε­ων μισθών», όμως την ίδια στιγ­μή, ακό­μα και με τις πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νες «αυξή­σεις» στον κατώ­τα­το μισθό, τα ίδια τα στοι­χεία του ΕΦΚΑ φανε­ρώ­νουν την πραγ­μα­τι­κή εικό­να για την πλειο­ψη­φία των μισθωτών.

⚠️ Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι…

🆘 ⚠️ Ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών, πάνω από 1 στους 4, αμείβονται με λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό!

Τα στοι­χεία αυτά περι­λαμ­βά­νο­νται στα «Μηνιαία Στοι­χεία Απα­σχό­λη­σης» για την περί­ο­δο Γενά­ρη — Νοέμ­βρη 2022 που αργο­πο­ρη­μέ­να δημο­σιο­ποί­η­σε ο ΕΦΚΑ και αφο­ρούν τους εργα­ζό­με­νους στις λεγό­με­νες κοι­νές επι­χει­ρή­σεις, οι οποί­οι ξεπερ­νούν τα 2,5 εκατομμύρια.

Σύμ­φω­να με αυτά, λοι­πόν, το 27% των μισθω­τών στις κοι­νές επι­χει­ρή­σεις «αμεί­βε­ται με απο­δο­χές μικρό­τε­ρες εκεί­νων του ανει­δί­κευ­του εργά­τη. Αυτό οφεί­λε­ται κυρί­ως στη μερι­κή απα­σχό­λη­ση»! Δηλα­δή, σχε­δόν 700.000 εργα­ζό­με­νοι έπαιρ­ναν λιγό­τε­ρα από τον κατώ­τα­το μισθό που το 2022 είχε δια­μορ­φω­θεί στα 713 ευρώ μεικτά!

Αντί­στοι­χα οι εργα­ζό­με­νοι με μερι­κή απα­σχό­λη­ση απο­τε­λούν περί­που το 27% των μισθω­τών ή αλλιώς φθά­νουν σε 685.000 ανά μήνα. Σε αυτούς πρέ­πει να προ­στε­θούν οι εργα­ζό­με­νοι με εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­ση (πλή­ρες ωρά­ριο αλλά λιγό­τε­ρες μέρες τη βδο­μά­δα) που είναι μορ­φή μερι­κής απα­σχό­λη­σης αλλά ο ΕΦΚΑ τους συμπε­ρι­λαμ­βά­νει στους εργα­ζό­με­νους με πλή­ρη απα­σχό­λη­ση λόγω του τρό­που κατα­γρα­φής τους. Η εικό­να της βαρ­βα­ρό­τη­τας με την οποία ανα­με­τρώ­νται οι μισθω­τοί συμπλη­ρώ­νε­ται από τα στοι­χεία της ΕΡΓΑΝΗ που έδει­χναν ότι το 2022 γίνο­νταν πάνω από 7.000 απο­λύ­σεις κάθε μέρα, λόγω της τερά­στιας «ευε­λι­ξί­ας».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η κυβέρ­νη­ση φέρ­νει από την πίσω πόρ­τα δου­λειά ως τα 74 χρό­νια! — ΠΑΜΕ: Να το πάρει πίσω

Μέσος μισθός πιο κάτω και από το 2011!

Απο­κα­λυ­πτι­κά είναι και τα στοι­χεία για τον μέσο και διά­με­σο μισθό.

  • Ο μέσος μισθός των εργα­ζο­μέ­νων στις κοι­νές επι­χει­ρή­σεις δια­μορ­φώ­θη­κε στα 1.000 ευρώ μει­κτά τον μήνα (λιγό­τε­ρο από 860 ευρώ καθα­ρά τον μήνα) και είναι μικρό­τε­ρος κατά 21% από τον μέσο μει­κτό μισθό πριν από 12 χρό­νια (!), αφού το 2011 ήταν 1.264 ευρώ…
  • Ο μισθός του πρώ­του 50% των εργα­ζο­μέ­νων (διά­με­σος) στις κοι­νές επι­χει­ρή­σεις φθά­νει να είναι κάτω από 910 ευρώ μει­κτά, λιγό­τε­ρο από 770 ευρώ καθα­ρά. Και ο αριθ­μός των μισθω­τών που παίρ­νει λιγό­τε­ρα από αυτά τα χρή­μα­τα είναι περί­που 1.300.000!

Από την άλλη, τα στοι­χεία δεί­χνουν ξεκά­θα­ρα τις αρνη­τι­κές συνέ­πειες της απο­σύν­δε­σης του κατώ­τα­του μισθού από τα επό­με­να μισθο­λο­γι­κά κλι­μά­κια λόγω της κατάρ­γη­σης των τριε­τιών, οι οποί­ες μέχρι το 2012 που καταρ­γή­θη­καν τα ανα­προ­σάρ­μο­ζαν αυτό­μα­τα σε κάθε αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού.

Από το 2019 έως σήμε­ρα οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει τέσ­σε­ρις απο­φά­σεις αύξη­σης του κατώ­τα­του μισθού. Από τα 586 ευρώ μει­κτά το 2018 έφθα­σε τα 780 ευρώ μει­κτά τον Απρί­λη του 2023. Ποσο­στιαία, αυτή η αύξη­ση φτά­νει το 33%, όμως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα έχει εξα­νε­μι­στεί στο σύνο­λό της αφού έχει καλύ­ψει μόνο ψίχου­λα των τερά­στιων ανα­τι­μή­σε­ων στο κόστος ζωής λόγω του πλη­θω­ρι­σμού, των πολύ μεγά­λων αυξή­σε­ων στα ενοί­κια, των λογα­ρια­σμών Ενέρ­γειας κ.ο.κ.

Όμως, ούτε ακό­μα κι αυτόν τον ρυθ­μό αύξη­σης δεν ακο­λού­θη­σαν οι αυξή­σεις στους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων με προ­ϋ­πη­ρε­σία. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι ο μέσος μισθός το 2018 — δηλα­δή πριν εφαρ­μο­στεί η πρώ­τη αύξη­ση στον κατώ­τα­το μισθό το 2019 — ήταν 919 ευρώ και το 2022 ο μέσος μισθός είναι μόλις 1.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, ο μέσος μισθός αυξή­θη­κε μόλις 81 ευρώ ή μόνο 9% (!), την ίδια στιγ­μή που ο πλη­θω­ρι­σμός στα είδη δια­τρο­φής κινεί­ται διαρ­κώς σε διψή­φια ποσο­στά τα τελευ­ταία δύο χρό­νια (11 — 15%)!

Tα σαΐ­νια της απά­της με τα “Kαλά­θια της Nοικοκυράς”

Απο­δει­κνύ­ε­ται δηλα­δή ότι ο μηχα­νι­σμός καθο­ρι­σμού του «κατώ­τα­του μισθού» από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπε­ρα­σπί­ζο­νται σαν κόρη οφθαλ­μού και ως μια «βέλ­τι­στη ευρω­παϊ­κή πρα­κτι­κή», απο­τε­λεί στην ουσία μέσο προ­στα­σί­ας των κερ­δών της εργο­δο­σί­ας, αφού προ­σαρ­μό­ζει διαρ­κώς το «κόστος εργα­σί­ας» στους στό­χους της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των ομί­λων, έτσι που το εργα­τι­κό εισό­δη­μα να είναι διαρ­κώς στην πρέ­σα των «αντο­χών» της οικονομίας.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Φυλ­λά­διο ΠΑΜΕ: Χτί­ζου­με μαχη­τι­κό, ταξι­κό, εργα­τι­κό — λαϊ­κό τεί­χος αντί­στα­σης, για να μην περά­σουν οι νέες απαι­τή­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που προ­στί­θε­νται στα προη­γού­με­να βάρ­βα­ρα μέτρα

Εκρη­κτι­κό μείγ­μα ακρί­βειας, φόρων και αυξή­σε­ων στο ρεύμα
Στα­θε­ρά πάνω από 10% ο πλη­θω­ρι­σμός σε τρό­φι­μα και Ενέρ­γεια, κοντά στα 2 ευρώ η βεν­ζί­νη, έρχο­νται νέες αυξή­σεις στο ρεύμα

Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις τα σωματεία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο