Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Θεέ μου τη δεύτερη φορά…»

Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ μονολογεί ///

Ήταν το βράδυ της Κυριακής, 25.10.2020, που ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, αγόρευε από το βήμα της Βουλής για την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που κατάθεσε ο ίδιος και το κόμμα του. 

Σε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας με τη προσποιητική ΣΥΡΙΖΑίικη έμφαση τόνισε: «Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό: Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός.
Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο. Και η δεύτερη φορά να το ξέρετε και για εμάς και για εσάς και κυρίως για το λαό, θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα».

«Με ένα άρθρο ή πολλά άρθρα, θα είναι ρε Μεγάλε;» αναρωτήθηκε φωναχτά ο Κρετίνος.

Θυμήθηκε ο Κρετίνος εκείνη την αλήστου μνήμης δέσμευση του Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015 ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Μια δέσμευση, που ανάμεσα στα άλλα, κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο, το ίδιο επαχθές όσα και τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

«Άραγε η σύνταξη του ενός άρθρου είναι πολύ δυσκολότερη απ’ τη σύνταξη των πολλών άρθρων, και γι’ αυτό ο πρόεδρος να μην προχώρησε σε λεπτομέρειες;» σκέφτηκε ο Κρετίνος και χαμογέλασε.

Ο Κρετίνος κόλησε σε εκείνη τη φράση του Τσίπρα για τη «δεύτερη φορά». Στο μυαλό του ήχησε η φωνή του αξέχαστου Στέλιου Καζαντζίδη στο τραγούδι «Δε θα ξαν΄ αγαπήσω (Το μερτικό μου απ’ τη χαρά)». Πήγε στο κομπιούτερ και άκουσε στο youtube τους καταπληκτικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε μουσική του –επίσης αξέχαστου- Μάνου Λοΐζου. Το ρεφραίν του τραγουδιού είναι: «Θεέ μου τη δεύτερη φορά/ που θα ‘ρθω για να ζήσω,/ όσο η καρδιά κι αν αγαπά/ δεν θα ξαναγαπήσω».

Μόλις τελείωσε το τραγούδι ο Κρετίνος σκάρωσε αμέσως μια παραλλαγή: «Θεέ μου τη δεύτερη φορά αν σε ξαναψηφίσω/ καμιά, δεν πρέπει μου, φορά, για να ξαναμιλήσω!».  Τεκμηρίωσε, μάλιστα, αυτή την παραλλαγή επικαλούμενος τη σοφία του Μενάνδρου, ο οποίος έλεγε: «“Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού”. Δηλαδή “το να κάνει κανείς το ίδιο λάθος δύο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα”».

Και ο Κρετίνος τελείωσε τους συλλογισμούς του με το ερώτημα: «Τώρα που και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ελληνικός λαός θεωρεί σε ποσοστό 53% ότι το ΚΚΕ είναι το πιο αξιόπιστο κόμμα, γιατί να μην το εκφράσει, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, και στην κάλπη;»

belogiannis ploumpidis banner