Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

 Σαν σήμε­ρα 26 Οκτω­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

989 Ισχυ­ρός σει­σμός πλήτ­τει την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Κατα­στρέ­φο­νται πολ­λές εκκλη­σί­ες της βυζα­ντι­νής πρω­τεύ­ου­σας και καταρ­ρέ­ει ο τρού­λος της Αγί­ας Σοφί­ας. Η ανα­κα­τα­σκευή του θα διαρ­κέ­σει έξι χρόνια.

1773 Αμε­ντέ-Φραν­σουά Φρε­ζιέ, Γάλ­λος στρα­τιω­τι­κός μηχα­νι­κός. Έμει­νε στην ιστο­ρία, επει­δή έφε­ρε τη φρά­ου­λα στην Ευρώ­πη από τη Νότιο Αμε­ρι­κή. (Γεν. 1682)

1795 Γεν­νή­θη­κε ο Νικό­λα­ος (Χαλ­κιό­που­λος) Μάν­τζα­ρος, Κερ­κυ­ραί­ος μου­σουρ­γός, συν­θέ­της του «Εθνι­κού Ύμνου»

1863 Ιδρύ­ε­ται η Ένω­ση Ποδο­σφαί­ρου της Αγγλί­ας (Football Association) και τίθε­νται οι πρώ­τοι κανο­νι­σμοί του αθλή­μα­τος. Μαζί γεν­νιέ­ται και ο όρος soccer που προ­έρ­χε­ται από την σύντμη­ση των λέξε­ων: Social Ceremony.

1879 Γεν­νή­θη­κε ο Τρό­τσκι,  από τις ηγε­τι­κές μορ­φές της Οκτω­βρια­νής Επανάστασης

trotski

1905 Νορ­βη­γία και Σου­η­δία υπο­γρά­φουν επί­ση­μα το έγγρα­φο του δια­χω­ρι­σμού των δυο χωρών. Ο βασι­λιάς της Νορ­βη­γί­ας Όσκαρ Β’ παραι­τεί­ται από το θρό­νο του.

1905 Στη Ρωσία, οι τυπο­γρά­φοι δημιουρ­γούν εργα­τι­κό συμ­βού­λιο (σοβιέτ) στην Αγία Πετρού­πο­λη, υπό την ηγε­σία του Τρότσκι.

1911 Γεν­νή­θη­κε ο Mahalia Jackson, Aμε­ρι­κα­νί­δα γκό­σπελ τραγουδίστρια

1912 Το βρά­δυ της 26ης Οκτω­βρί­ου ο αρχι­στρά­τη­γος των οθω­μα­νι­κών δυνά­με­ων Χασάν Ταξίν πασάς υπο­γρά­φει την παρά­δο­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης στον ελλη­νι­κό στρα­τό (Α’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1916 Γεν­νή­θη­κε ο Φραν­σουά Μιτε­ράν, πρώ­ην πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας (1981–95)

miteran

1917 Το συμ­βού­λιο των κομι­σά­ριων του λαού ανα­λαμ­βά­νει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της Ρωσί­ας, μετά την επι­κρά­τη­ση της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης. Πρό­ε­δρος ανα­λαμ­βά­νει ο Λένιν, κομι­σά­ριος Εξω­τε­ρι­κών ο Τρό­τσκι και κομι­σά­ριος των Εθνο­τή­των ο Στά­λιν. Ο ανα­τρα­πείς σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός Κερέν­σκι προ­σπα­θεί να ανα­κτή­σει την εξουσία.

1926 Γεν­νή­θη­κε ο Πάνος Γαβα­λάς, τραγουδιστής

1929 Εγκαι­νιά­ζε­ται από τον Ελευ­θέ­ριο Βενι­ζέ­λο το φράγ­μα του Μαρα­θώ­να. Κατα­σκευά­στρια εται­ρεία είναι η αμε­ρι­κα­νι­κή «Ούλεν». Βάσει συμ­βο­λαί­ου θα συνε­χί­σει να έχει στην ιδιο­κτη­σία της και να εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται το έργο μέχρι το 1974. Με τον περιο­ρι­σμό των υδά­των δημιουρ­γεί­ται μια λίμνη, από την οποία θα υδρεύ­ο­νται η Αθή­να και ο Πειραιάς.

1931 Κορυ­φώ­νο­νται οι συγκρού­σεις στη Λευ­κω­σία μετα­ξύ των Κυπρί­ων και των αγγλι­κών δυνά­με­ων κατο­χής. 17 νεκροί και πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες. (Οκτω­βρια­νή Εξέγερση)

1944 Η μεγα­λύ­τε­ρη ναυ­μα­χία όλων των επο­χών μετα­ξύ των ΗΠΑ και της Ιαπω­νί­ας λήγει στον κόλ­πο του Λέϊ­τε (Φιλιπ­πί­νες) με απο­φα­σι­στι­κή νίκη των πρώτων.

1944 Ο ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νει την Έδεσ­σα και τη Σκύδρα

1952 Η Αυγή, όργα­νο της ΕΔΑ, γίνε­ται καθη­με­ρι­νή εφημερίδα.

1954 Γεν­νή­θη­κε ο Βασί­λης Χατζη­πα­να­γής. ποδοσφαιριστής

1955 H ται­νία του Ελία Καζάν «Επα­να­στά­της χωρίς αιτία», με πρω­τα­γω­νι­στές τους Τζέιμς Ντιν και Νάτα­λι Γουντ, κάνει πρε­μιέ­ρα στη Νέα Υόρ­κη, χωρίς την παρου­σία του πρω­τα­γω­νι­στή της, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε λίγες εβδο­μά­δες νωρί­τε­ρα σε αυτο­κι­νη­τι­στι­κό δυστύ­χη­μα σε ηλι­κία 24 ετών.

1956 Θεμε­λιώ­νε­ται το Καυ­τα­τζό­γλειο Στά­διο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ημέ­ρα εορ­τα­σμού της απε­λευ­θέ­ρω­σης της πόλης και της μνή­μης του πολιού­χου της, του Αγί­ου Δημητρίου.

1957 Πέθα­νε ο Νίκος Καζαν­τζά­κης,  λογοτέχνης

kazantzakis

1962 Εισβο­λή της Κίνας στην Ινδία

kina india

1972 Πέθα­νε ο Ιγκόρ Σικόρ­σκι, Ρώσος αερο­ναυ­πη­γός και εφευ­ρέ­της του ελικόπτερο

skorski

1979 Υπέρ της παρα­χώ­ρη­σης ευρύ­τα­της αυτο­νο­μί­ας στη Χώρα των Βάσκων και στην Κατα­λο­νία ψηφί­ζουν με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία οι κάτοι­κοι και των δύο αυτών περιο­χών. Η οργά­νω­ση ΕΤΑ ανα­κοι­νώ­νει ότι θα συνε­χί­σει τη δρά­ση της κατά της κυβέρ­νη­σης της Μαδρίτης.

1986 Τρα­γω­δία στο στά­διο Αλκα­ζάρ της Λάρι­σας. Στον αγώ­να Λάρι­σα- ΠΑΟΚ, φωτο­βο­λί­δα που εκτο­ξεύ­ει οπα­δός του ΠΑΟΚ κόβει την καρω­τί­δα του 29χρονου δασκά­λου Χαρά­λα­μπου Μπλιώνα.

Οπα­δι­κά εγκλή­μα­τα στην Ελλά­δα – Ένα σύντο­μο χρονικό

1993 Ο Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή του από την ηγε­σία της ΝΔ μετά την εκλο­γι­κή ήττα της 10ης Οκτωβρίου.

1994 Οι ηγέ­τες του Ισρα­ήλ και της Ιορ­δα­νί­ας υπο­γρά­φουν το κεί­με­νο της ιστο­ρι­κής συμ­φω­νί­ας ειρή­νης, που τερ­μα­τί­ζει μια εχθρό­τη­τα 46 ετών. Η υπο­γρα­φή γίνε­ται σε τελε­τή στην πόλη Άκα­μπα της Ιορ­δα­νί­ας, παρου­σία του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλί­ντον και 5.000 επί­ση­μων προσκεκλημένων.

2001 Oι ΗΠΑ επι­κυ­ρώ­νουν τον Αμε­ρι­κα­νι­κό Πατριω­τι­κό Νόμο, μετά τις επι­θέ­σεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

2002 Περί­που 50 Τσε­τσέ­νοι αυτο­νο­μι­στές και 150 όμη­ροι είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός του τερ­μα­τι­σμού της ομη­ρί­ας εκα­το­ντά­δων ανθρώ­πων από Τσε­τσέ­νους αντάρ­τες σε θέα­τρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομά­ντος εισβάλ­λουν στο θέα­τρο εκτο­ξεύ­ο­ντας δηλη­τη­ριώ­δη αέρια. Η ομη­ρία είχε ξεκι­νή­σει 3 μέρες νωρίτερα.

2015 Σει­σμός μεγέ­θους 7,5 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ πλήτ­τει την ορο­σει­ρά Ινδο­κούς στο βορειο­α­να­το­λι­κό Αφγα­νι­στάν. Οι μετα­σει­σμοί φτά­νουν ως την Ινδία. Του­λά­χι­στον 263 είναι οι νεκροί στο Αφγα­νι­στάν και στο γει­το­νι­κό Πακι­στάν με τους τραυ­μα­τί­ες να υπερ­βαί­νουν τους 1000.

 

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο