Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάλεσμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από το δίκτυο “Κινηματογραφιστές για Παλαιστίνη – Ελλάδα”

Δραματικά γεγονότα που έχουν φτάσει σε διαστάσεις γενοκτονίας στην Παλαιστίνη από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα κινητοποίησαν τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα να απαιτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή σε αυτή τη πολεμική σύγκρουση, καθώς και να πείσουν μεγάλα κινηματογραφικά ιδρύματα να υποστηρίξουν το αίτημα για κατάπαυση του πυρός.
Τέτοιες ενέργειες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε εκδηλώσεις όπως η πρόσφατη 74η Berlinale, ενώ το δίκτυο Filmmakers for Palestine-Greece δημιουργήθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Στη Γάζα, δεν υπάρχουν πια “βρέφη φυσιολογικού μεγέθους” δηλώνει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η πρωτοβουλία έχει εκπονήσει δημόσια έκκληση για στήριξη του παλαιστινιακού λαού, υπογεγραμμένη από 500 επαγγελματίες του κινηματογράφου, για την ανάδειξη παλαιστινιακών ιστοριών και φωνών οργανώνοντας προβολές Παλαιστινίων κινηματογραφιστών. Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό κείμενο παρακάτω, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται υπογραφές·

Κάλεσμα αλληλεγγύης
από το δίκτυο «Κινηματογραφιστές*
για Παλαιστίνη – Ελλάδα»

«Είμαστε μια ομάδα εργατών του κινηματογράφου που συγκεντρώθηκε με αφορμή τη σιωπή των θεσμών ενόψει της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Γράφουμε αυτό το κείμενο από ανάγκη για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Παλαιστινιακή κοινότητα και να θέσουμε ερωτήσεις στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε ως άνθρωποι που δημιουργούν και κατ’ επέκταση συνδιαμορφώνουν τις αφηγήσεις, τις αντιλήψεις και τις εικόνες του κόσμου μας.

Όσοι συναντηθήκαμε τον Νοέμβριο του 2023 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διαπιστώσαμε, πρώτα με αμηχανία, μετά με θλίψη και οργή, ότι δεν πρέπει να σπάσει η σιωπή του θεσμού απέναντι στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια στιγμή, πολιτιστικοί θεσμοί σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνουν εκδηλώσεις που σχεδιάζουν Παλαιστίνιοι δημιουργοί, όπως προβολές ταινιών, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, παρουσιάσεις και βραβεία συγγραφέων. Εάν υπήρχαν ήδη τακτικές λογοκρισίας, ενισχύθηκε μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή της ρατσιστικής προπαγάνδας με επίκεντρο το απανθρωπιστικό αφήγημα ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν έχουν καμία αξία.

Παρακολουθούμε με φρίκη πάνω από 30.000 εκτελέσεις και 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκτοπισμένους, ενώ οι μαύρες λίστες όσων αψηφούν το καθεστώς του απαρτχάιντ επιστρέφουν στη δημόσια σφαίρα, ενώ μαύρες λίστες όσων επαναφέρουν στη δημόσια σφαίρα αμφισβητούν το καθεστώς απαρτχάιντ, καθώς και το κλίμα εκφοβισμός στην καλλιτεχνική κοινότητα.

Σήμερα, ακόμη και μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον τερματισμό των πράξεων γενοκτονίας, το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου, σε συνεργασία με πολυάριθμες δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση Μέσα σε αυτό το δυστοπικό διεθνές τοπίο, ο ελληνικός κινηματογράφος και τα εθνικά καλλιτεχνικά ιδρύματα ακολουθούν πολιτική σιωπής.

Σε αυτό το καθεστώς λογοκρισίας, σπάει η ψευδαίσθηση της ελεύθερης, πολιτικοποιημένης και μη ποινικοποιημένης έκφρασης στον χώρο της τέχνης. Πιστεύουμε και υπερασπιζόμαστε ότι οι χώροι πολιτισμού πρέπει να αποτελούν χώρους δημόσιου διαλόγου και προβληματισμού. Η ελεύθερη σκέψη και η ομιλία είναι προϋπόθεση για την καλλιτεχνική δημιουργία. Χωρίς αυτό, τι χρησιμεύει η τέχνη και ποιος ο ρόλος των καλλιτεχνών;

Καλούμε όλους τους Έλληνες κινηματογραφιστές
να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια
στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό
αποικιακό καθεστώς.

Τους ζητάμε να ρίξουν φως στην πραγματικότητα της Γάζας και της Δυτικής Όχθης προβάλλοντας ταινίες Παλαιστινίων σκηνοθετών, να δημιουργήσουν χώρους ανοιχτού διαλόγου και να απαιτήσουν ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ κατάπαυση του πυρός στη ΓΑΖΑ.

Καλούμε επίσης την κινηματογραφική κοινότητα όχι μόνο να σπάσει τη σιωπή αλλά και να υποστηρίξει πραγματικά δράσεις αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης και να ενταχθεί στο νέο δίκτυο Filmmakers for Palestine, Ελλάδα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

“Στην Παλαιστίνη, ξυπνάμε κάθε πρωί
για να διδάξουμε ζωή στον υπόλοιπο κόσμο, κύριε”
__ Rafeef Ziadah, ποιητής – ακτιβιστής
ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

🤔💥
*Κινηματογραφιστές θεωρούμε όποιον σχεδιάζει, υλοποιεί, αναλύει και διδάσκει κινηματογράφο: από τον συντάκτη μέχρι τον βοηθό σκηνοθέτη, από τον μηχανικό φωτισμού μέχρι τον κριτικό κινηματογράφου, από τον θεατή μέχρι τον προγραμματιστή. Μια ταινία δημιουργείται από κάθε look που την συνθέτει.

#FreePalestine #FreeGaza

🎥  Θυμίζουμε πως στο Millenium Documentary Film Festival Βρυξέλλες 2 νεαροί έλληνες σκηνοθέτες η Νίνα Αλεξανδράκη και ο Λευτέρης Παναγιώτου (Nina Alexandraki _Eletherios Panagiotou)  κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ τους ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του ισραηλινού αποικισμού στην Παλαιστίνη _απαιτώντας να σταματήσει η σιωπή του κόσμου του κινηματογράφου και να  στηριχτεί η Παλαιστίνη.

Φεστιβάλ Βερολίνου: No Other Land _το ντοκιμαντέρ που μιλάει για τον διωγμό των Παλαιστινίων

Από κατακτητή σε κατακτητή _η πονεμένη ιστορία της Ράφα: ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός