Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: υπεράσπιση των κοινωνικών προγραμμάτων της Επανάστασης _υπεράσπιση του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης

Μεταξύ σφύρας και άκμονος (εμπάργκο, οικονομική και νομισματική μεταρρύθμιση, προβλήματα στην ενέργεια και στις μεταφορές _μεταξύ άλλων) το νησί παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στα πόδια του, σε σοσιαλιστική κατεύθυνση και φυσικά το Ατέχνως έχει επανειλημμένα σταθεί _κριτικά ή ασχολίαστα, σε τέτοια ζητήματα.

Τα προβλήματα συζητιούνται ανοιχτά, τόσο επιτελικά (Κόμμα – Κυβέρνηση), όσο και στις μαζικές οργανώσεις, ενώ καθημερινά τόσο η Granma όργανο του ΚΚ Κούβας, όσο και άλλα μέσα (διαδικτυακά και μη _πχ Cubadebate)

65 χρόνια μετά τον θρίαμβο, η Κουβανική Επανάσταση παραμένει σταθερή στις μάχες της

Σημείο γραφής το παρακάτω (από την Granma):

Στην Κούβα, έχουν εντοπιστεί 1.236 κοινότητες σε ευάλωτες καταστάσεις και το 96% από αυτές βρίσκονται σε διαδικασία συνολικής μεταμόρφωσης. Γενικά, εκεί εκτελούνται έργα μετασχηματισμού με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα κύρια προβλήματα και έτσι την επίτευξη αλλαγών στο στυλ και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτά

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του νησιού της επανάστασης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες, στην οποία αξιολογήθηκε το συνολικό έργο μετασχηματισμού σε κοινότητες, ομάδες, οικογένειες, σπίτια και άτομα. Επικεφαλής της σύσκεψης ήταν ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε ότι η προσοχή που δίνεται με αυτή την έννοια είναι θέμα προτεραιότητας, εν μέσω της εφαρμογής όλων των οικονομικών μέτρων που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος των κυβερνητικών προβλέψεων για τη διόρθωση στρεβλώσεων και την τόνωση της οικονομίας το 2024. Η υπεράσπιση των κοινωνικών προγραμμάτων στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, εκτίμησε, υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό, υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να τελειοποιηθεί σαν έργο και δράση.

Σχολιάζοντας τις κύριες πτυχές που οριστικοποιήθηκαν το 2023, η Υπουργός εξήγησε ότι, μαζί με τη βελτίωση των ομάδων πρόληψης στα λαϊκά συμβούλια, συνέχισαν να προστίθενται σε αυτά τα καθήκοντα κοινωνικοί λειτουργοί, κάτι που ευνοεί την εξατομικευμένη προσοχή στις οικογένειες που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις.

Η άμεση και αρθρωμένη δουλειά με τους αντιπροσώπους και τους θεσμούς που βρίσκονται στην περιφέρεια είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε όλα όσα προτείνουμε, τόνισε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων (την οποία διηύθυνε μέλος του Πολιτικού Γραφείου επικεφαλής υπουργός)
Στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις κοινότητες, ξεχωρίζει η ένταξη 25.100 ατόμων στην απασχόληση, εκ των οποίων 8.020 νέοι και 2.335 σε μαθήματα κατάρτισης. Ομοίως, 2.698 νέοι εντάχθηκαν ξανά στη μελέτη και 1.390 επωφελήθηκαν από την παράδοση των επικαρπιακών γαιών.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη φροντίδα για μητέρες με τρία ή περισσότερα παιδιά, τονίστηκε ότι, στο τέλος του περασμένου έτους, 4.222 είχαν ενταχθεί σε εργασία και 276 είχαν ξεκινήσει σπουδές, 829 συμμετείχαν σε μαθήματα κατάρτισης για την απασχόληση. 2.600 επωφελήθηκαν από χρηματικά οφέλη, τόσο προσωρινά όσο και υπό όρους. Σε 5.398 δόθηκαν υλικά μέσα. 573 έλαβαν σπίτι και 878 είχαν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν τα μικρά τους στον παιδικό σταθμό. Αυτά τα νούμερα αθροιζόμενα είναι πάνω από το 80% των εκεί κατοίκων.

Σε σχέση με την προστασία από την Κοινωνική Βοήθεια σε αυτές τις κοινότητες, επεσήμανε ότι 186.112 οικογένειες επωφελήθηκαν από αυτήν το 2023, τόσο με χρηματικά επιδόματα, υπηρεσίες ή πόρους (σσ. χωρίς να διευκρινίζονται ποσά κλπ λεπτομέρειες)

Μεταξύ άλλων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες, αναφέρθηκε στην παροχή επιδοτήσεων για την πραγματοποίηση εποικοδομητικών δράσεων… μικρές επισκευές σε σπίτια και κατασκευές άλλων, αλλαγές δαπέδων,  καθώς και συμβόλαια για την απόκτηση κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων κλπ. σχετικού εξοπλισμού.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι, ακόμη και μέσα στους περιορισμούς που έχει η χώρα, η προσπάθεια δεν  σταματά καθόλου στις ευάλωτες κοινότητες, στις οποίες έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης. Ανέφερε την ανάκτηση ιατρείων, αποκατάσταση αγωγών ύδρευσης, κατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων που δεν υπήρχαν πριν, το άνοιγμα καταστημάτων, φαρμακείων, μεταξύ άλλων, όλα αυτά εν μέσω μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Κούβα (από οικονομική άποψη).