Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόκκινο Αερόστατο: συνέντευξη με τον δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη

“Μεγάλη μου τιμή…”

Αυτή ήταν η απάντηση που πήραμε από τον Κώστα Πελετίδη που αναδείχθηκε για τρίτη φορά δήμαρχος Πάτρας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, όταν του ζητήσαμε συνέντευξη.Έτσι, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» από την Πάτρα Βρεθήκαμε στο δημαρχείο της πόλης μας και συζητήσαμε με τον δήμαρχο.

“Στον δήμαρχο που αντιστέκεται”
ήταν η αφιέρωση στο δώρο που του κάναμε…

“ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ” _Λε-λε-λε-υ-τεριά λευτεριά στην Παλαιστίνη» _ΦΩΤΟ

🎈 Ποιο μέρος της Πάτρας αγαπάτε πιο πολύ;

Κώστας Πελετίδης: Το αγαπημένο μου μέρος είναι τα Προσφυγικά. Γιατί με αυτούς τους ανθρώ­πους μας ενώνει ότι οι παππούδες μας ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Σε αυτόν τον χώρο είχα δραστηριοποιηθεί κιόλας: ήμουν στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο και σαν μέλος και σαν πρόεδρός του. Έτσι προσπαθούμε να κρατήσουμε τις μνήμες και τις διηγήσεις των παππούδων μας και των πατεράδων μας ζωντανές.

🎈 Τι κάνει η δημοτική αρχή της Πάτρας για τα παιδιά;

Κώστας Πελετίδης: Τα αγαπάει πάρα πολύ! Έχει μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά, γιατί θεωρεί ότι είναι το μέλλον. Είμαστε σίγουροι ότι θα χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο και γι’ αυτό δε θέλουμε να συνηθίζουν σε κάθε τι που ασχημαίνει τη ζωή, που μας κάνει να να μην πιστεύουμε στη δύναμή μας. Φροντίζουμε να έχουν παιδικούς σταθμούς, να πηγαίνουν σε ένα όμορφο και ασφαλές σχολείο. Έχουμε φτιάξει 113 παιδικές χαρές, πολλά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ οι παιδικές ημερήσιες κατασκηνώσεις συγκεντρώνουν παιδιά απ’ όλη την πόλη. Στα νηπια­γωγεία είμαστε κάπως πιο πίσω… αλλά θα τα φτιάξουμε κι αυτά.

Φυσικά και το καρναβάλι μας έχει τον δικό του χώρο για τα παιδιά με τις καρναβαλουπόλεις που φτιάχνουμε και μπορείτε να παίζετε.

🎈 θέλατε από πάντα να γίνετε δήμαρχος;

Κώστας Πελετίδης: Εγώ; Όχι! Αλλά, δήμαρχος δεν είναι αν θέλεις…
Εμείς εδώ δεν είμαστε μια ομάδα; Είμαστε. Συμφωνούμε λοιπόν ότι ως ομάδα θέλουμε να κάνουμε όμορφη την πόλη μας, να βρίσκουμε λύσεις για προβλήματα που συναντάμε. Ομως, για λόγους λειτουργίας ένας είναι δήμαρχος, άλλοι είναι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κλπ. Το τι θα κάνει ο καθένας το αποφασίζουμε συλλογικά. Και δεν ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε ίσοι.

Έτσι, συζητάμε, αποφασίζουμε, σχεδιάζουμε όλοι μαζί…

🎈 Πώς περάσατε τα παιδικά σας χρόνια;

Κώστας Πελετίδης: Μεγάλωσα σε ένα αγροτικό μικρό χωριό. Είχαμε τα χωρά­φια μας, τα ζώα μας. Φανταστείτε τα χωράφια τα οργώναμε με το μουλάρι, τα στάρια τα θερίζαμε με το δρεπάνι. Δεν υπήρχαν τότε όλα αυτά τα μηχα­νήματα που υπάρχουν τώρα. Κι έτσι όλες αυτές οι δουλειές γίνονταν από την οικογένεια. Εμείς μέναμε όλοι μαζί: ο παππούς μου, η γιαγιά μου, η μαμά μου, ο μπαμπάς μου, τα αδέρφια μου κι όλοι βοηθούσαμε.
Από πολύ μικρός βόσκαγα τις αγελάδες, πριν πάω σχολείο. Και φοβό­μουν γιατί ήμουν πολύ μικρούλης. Όλα τα παιδιά παίζαμε δουλεύοντας και αυτό μας έδωσε τόσο όμορφες εμπειρίες.

Το χωριό μου είναι το καλύτερο χωριό του κόσμου κι εγώ εκεί έζησα τα πιο όμορφά μου χρόνια.

🎈 Γνωρίζετε το «κόκκινο Αερόστατο»; Το έχετε διαβάσει ποτέ;

Κώστας Πελετίδης: Ναι! Μου αρέσει πολύ γιατί είναι έξυπνο, δίνει γνώσεις και ερεθί­σματα. Και μας κάνει όλους, μικρούς και μεγάλους, καλύτερους.

🎈 Έχετε πει ότι όμορφη πόλη είναι η πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση. Μπορεί να γίνει αυτό;

Κώστας Πελετίδης: Βεβαίως! Ξέρετε; Υπήρχε κάποτε μια περίοδος, όχι στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες που αυτό έγινε πράξη! Απ’ όλα αυτά εμείς μαθαίνουμε, γινόμα­στε πιο έμπειροι και παλεύουμε για να γίνει πραγματι­κότητα αυτό που σήμερα μας φαντάζει ως όνειρο…

🎈 Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα παιδιά του «κόκκινου Αερόστατου» για να βοηθήσουμε;

Κώστας Πελετίδης: Πρώτα και κύρια να διαβάσετε, για να αποφασίσετε ότι αξίζει πραγματικά να παλέψετε.
Κι όταν παλεύ­ουμε με γνώση, όλα μπορούν να γίνουν!