Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων — Ζήτημα ωρών οι ανακοινώσεις

Μια συμ­φω­νία μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Χαμάς, με τη μεσο­λά­βη­ση του Κατάρ, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων και μια πολυ­ή­με­ρη παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών είναι στα «τελι­κά στά­δια» και είναι «πιο κοντά από ποτέ», δήλω­σε σήμε­ρα στο Reuters πηγή με γνώ­ση των συνομιλιών.

Η συμ­φω­νία θα αφο­ρά την απε­λευ­θέ­ρω­ση περί­που 50 αμά­χων που κρα­τού­νται όμη­ροι από τη Χαμάς και την απε­λευ­θέ­ρω­ση Παλαι­στί­νιων γυναι­κών και παι­διών που τελούν υπό ισραη­λι­νή κρά­τη­ση, δήλω­σε η πηγή.

Η συμ­φω­νία θα σημα­το­δο­τή­σει τη μεγα­λύ­τε­ρη απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων και την πρώ­τη ανταλ­λα­γή τους με παλαι­στί­νιους κρα­του­μέ­νους από τότε που ξεκί­νη­σε ο πόλε­μος στις 7 Οκτω­βρί­ου. Η Χαμάς συνέ­λα­βε περί­που 240 ομή­ρους κατά την επι­δρο­μή της στο Ισραήλ.

Ο επι­κε­φα­λής της Χαμάς δήλω­σε στο Reuters νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ότι η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση είναι κοντά σε μια συμ­φω­νία ανα­κω­χής με το Ισρα­ήλ, παρό­λο που η φονι­κή επί­θε­ση στη Γάζα συνε­χί­ζε­ται ακα­τά­παυ­στα, ανε­βά­ζο­ντας διαρ­κώς τον αριθ­μό των θυμά­των που έχουν ξεπε­ρά­σει τις 13.000, στην πλειο­ψη­φία τους γυναί­κες και παιδιά.

«Απόψε ή Τετάρτη πρωί θα έχουμε συμφωνία»

Κοντά σε ορι­στι­κο­ποί­η­ση της συμ­φω­νί­ας εκε­χει­ρί­ας, η οποία ενδε­χο­μέ­νως θα επι­τευ­χθεί ακό­μα και από­ψε ή νωρίς αύριο Τετάρ­τη το πρωί, βρί­σκο­νται Ισρα­ήλ και Χαμάς, είχε μετα­δώ­σει λίγα λεπτά νωρί­τε­ρα το Al Jazeera, επι­κα­λού­με­νο πηγές κοντά στους διαπραγματευτές.

Μετα­ξύ άλλων, σύμ­φω­να με το αρα­βι­κό δίκτυο, η Χαμάς πρό­κει­ται να δώσει λίστα με τα ονό­μα­τα των ανθρώ­πων που θα απε­λευ­θε­ρω­θούν και σε αντάλ­λαγ­μα ζητά Παλαι­στί­νιοι που κρα­τού­νται σε ισραη­λι­νές φυλα­κές να απε­λευ­θε­ρω­θούν ταυτόχρονα.

Ο ηγέ­της της Χαμάς, Ισμα­ήλ Χανί­για, είχε γνω­στο­ποι­ή­σει νωρί­τε­ρα την Τρί­τη, με γρα­πτές δηλώ­σεις του σε πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων και παλαι­στι­νια­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ότι η επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας εκε­χει­ρί­ας με το Ισρα­ήλ «είναι κοντά».

Από πλευ­ράς Ισρα­ήλ δεν έχει υπάρ­ξει επί­ση­μη απά­ντη­ση, ωστό­σο, σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές σε ισραη­λι­νά μέσα, το πολε­μι­κό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο έχει δώσει το «πρά­σι­νο φως» σε συμ­φω­νία για κατά­παυ­ση πυρός και απε­λευ­θέ­ρω­ση ομήρων.

Οι όροι της συμφωνίας

Σύμ­φω­να με το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, η προ­σω­ρι­νή συμ­φω­νία θα μπο­ρού­σε να περιλαμβάνει:

–Πεν­θή­με­ρη εκε­χει­ρία με κατά­παυ­ση του πυρός στις χερ­σαί­ες μάχες και περιο­ρι­σμούς στις ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις πάνω από τη νότια Γάζα.

–Παλαι­στι­νια­κές οργα­νώ­σεις θα απε­λευ­θε­ρώ­σουν 50 έως 100 ομή­ρους, οι οποί­οι θα είναι Ισραη­λι­νοί πολί­τες ή πολί­τες άλλων εθνι­κο­τή­των, αλλά όχι στρατιώτες.

–Σε αντάλ­λαγ­μα, 300 Παλαι­στί­νιοι, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων γυναι­κών και παι­διών, θα απε­λευ­θε­ρω­θούν από τις ισραη­λι­νές φυλακές.

Το AFP επι­κα­λέ­στη­κε ανώ­νυ­μους αξιω­μα­τού­χους της Χαμάς και της Ισλα­μι­κής Τζι­χάντ, οι οποί­οι δήλω­σαν επί­σης στο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο ότι οι οργα­νώ­σεις τους έχουν συμ­φω­νή­σει με τους όρους.

Παράλ­λη­λα, το στέ­λε­χος της Χαμάς Ισάτ Αλ Ρισκ δήλω­σε στο Al Jazeera ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις επι­κε­ντρώ­νο­νται στη διάρ­κεια της εκε­χει­ρί­ας, στην παρά­δο­ση βοή­θειας στη Γάζα και στην ανταλ­λα­γή Ισραη­λι­νών ομή­ρων με Παλαι­στί­νιους κρατουμένους.

Και οι δύο πλευ­ρές θα απε­λευ­θε­ρώ­σουν γυναί­κες και παι­διά, σύμ­φω­να με τον Αλ Ρισκ.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο Νετανιάχου για το θέμα των ομήρων

«Ελπί­ζω ότι σύντο­μα θα υπάρ­ξουν καλά νέα», δήλω­σε σχε­τι­κά με το θέμα των ομή­ρων ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

«Κατα­γρά­φου­με πρό­ο­δο» στις προ­σπά­θειες για την επι­στρο­φή των ομή­ρων που κρα­τού­νται στην Γάζα,

ΠΟΥ: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την εκκένωση τριών νοσοκομείων στη Γάζα

Τρία νοσο­κο­μεία στην πολιορ­κού­με­νη από το Ισρα­ήλ Γάζα έχουν ζητή­σει βοή­θεια για την απο­μά­κρυν­ση των ασθε­νών και βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία αυτή, δήλω­σε σήμε­ρα εκπρό­σω­πος του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Ο εκπρό­σω­πος του ΠΟΥ Κρι­στιάν Λιντμά­γερ είπε ότι τα τρία αυτά νοσο­κο­μεία είναι το Αλ Σίφα –από το οποίο 28 βρέ­φη έχουν ήδη δια­σω­θεί– το Ινδο­νη­σια­κό Νοσο­κο­μείο και το Νοσο­κο­μείο Αλ Άχλι.

Ο ίδιος χαρα­κτή­ρι­σε έσχα­τη λύση τη δια­δι­κα­σία αυτή.

“Στε­ρεί από ολό­κλη­ρο τον πλη­θυ­σμό του βόρειου τμή­μα­τος τα μέσα να ανα­ζη­τή­σει υγειο­νο­μι­κή φρο­ντί­δα”, δήλω­σε στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Γενεύη.Unicef: Υγειο­νο­μι­κή τρα­γω­δία δια­φαί­νε­ται στη Λωρί­δα της Γάζας

Μια πραγ­μα­τι­κή υγειο­νο­μι­κή «τρα­γω­δία» δια­φαί­νε­ται στη Λωρί­δα της Γάζας εξαι­τί­ας της έλλει­ψης καυ­σί­μων και νερού, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα η Unicef.

«Αν δεν υπάρ­χουν αρκε­τά καύ­σι­μα, θα παρα­κο­λου­θή­σου­με την κατάρ­ρευ­ση των υπη­ρε­σιών απο­χέ­τευ­σης», δήλω­σε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρό­σω­πος της Unicef στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου μέσω βιντε­ο­σύν­δε­σης από το Κάι­ρο, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την κατά­στα­ση πραγ­μα­τι­κή «τρα­γω­δία» ή «τέλεια καται­γί­δα» που προ­κα­λεί­ται από την εμφά­νι­ση ασθενειών.

«Έχου­με τρα­γι­κή έλλει­ψη σε νερό. Δρό­μοι σε πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές είναι στρω­μέ­νοι με περιτ­τώ­μα­τα. Υπάρ­χει απα­ρά­δε­κτη έλλει­ψη σε τουα­λέ­τες», πρόσθεσε.

Ο εκπρό­σω­πος της Unicef υπο­γράμ­μι­σε επί­σης ότι είναι πολύ δύσκο­λο οι κάτοι­κοι της Λωρί­δας της Γάζας να έχουν προ­σω­πι­κή υγιει­νή ή ακό­μη απλώς να πλύ­νουν τα χέρια τους.

«Αν η πρό­σβα­ση των παι­διών σε νερό και εγκα­τα­στά­σεις υγιει­νής στη Γάζα παρα­μεί­νει περιο­ρι­σμέ­νη και ανε­παρ­κής, θα δού­με μια τρα­γι­κή αύξη­ση (…) του αριθ­μού των θανά­των παι­διών», τόνι­σε ο Έλντερ.

«Τα παι­διά είναι αντι­μέ­τω­πα με σοβα­ρό κίν­δυ­νο μαζι­κής επι­δη­μί­ας», υπογράμμισε.

Ο Κρί­στιαν Λίντμαϊ­ερ, εκπρό­σω­πος του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, επε­σή­μα­νε ότι προς το παρόν δεν υπάρ­χουν κρού­σμα­τα χολέ­ρας στη Λωρί­δα της Γάζας, όπου το βακτή­ριο που προ­κα­λεί την ασθέ­νεια δεν είχε εντο­πι­στεί πριν το ξέσπα­σμα του πολέμου.

Αντι­θέ­τως, υπο­γράμ­μι­σε ότι η οξεία διάρ­ροια από την οποία υπο­φέ­ρουν χιλιά­δες ήδη απο­δυ­να­μω­μέ­νοι άνθρω­ποι είναι εξί­σου επικίνδυνη.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο