Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγαλώνουν οι επικίνδυνες συνέπειες από το σύστημα Υγείας της «μίας νόσου»

🆘  «Φρακάρουν» οι ΜΕΘ Covid στην Αττική

Το «φρακάρισμα» στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας, καθώς και οι συνεχείς αποκαλυπτικές καταγγελίες υγειονομικών, σωματείων και ασθενών για τις επικίνδυνες συνέπειες από τη νέα μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της «μίας νόσου», ξεσκεπάζουν για μια ακόμα φορά το απατηλό κυβερνητικό αφήγημα περί «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ» και αναδεικνύουν την κρισιμότητα των αιτημάτων που πρόβαλαν και με τη χτεσινή τους απεργία οι υγειονομικοί.

Στην Αττική, με τη νέα έξαρση της πανδημίας, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 90%, και μάλιστα παρά τα «βαφτίσια» και τη μετατροπή σε ΜΕΘ Covid κλινών εντατικής θεραπείας που προορίζονται για άλλες σοβαρές ασθένειες. Σε πολλά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου έχουν γεμίσει όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ Covid, ενώ σε άλλες κλινικές εντείνεται το άθλιο και χρόνιο φαινόμενο των ράντζων, καθώς συμπτύσσονται κλινικές προκειμένου να «εξοικονομηθούν» κρεβάτια και προσωπικό για τη νοσηλεία ασθενών με Covid.

Χαρακτηριστικές καταγγελίες μέσα από τα νοσοκομεία

Νέο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τζάνειο Νοσοκομείο:
Τα 10 κρεβάτια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας εν μία νυκτί βαφτίστηκαν MEΘ Covid-19, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Ο 3ος όροφος, όπου ήταν η Ουρολογική κλινική, καταργήθηκε και νοσηλεύει περιστατικά Covid, με την κλινική να συστεγάζεται με την ΩΡΛ και δύο μόνο χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν για τις ανάγκες όλων των κλινικών…

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Πάτρα:
Στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, μετά την Οφθαλμολογική (26 κρεβάτια) και την ΩΡΛ (23 κρεβάτια) εκκενώθηκε και η Παθολογική κλινική, ενώ τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50% και έχουν συγχωνευτεί.
Και τα 22 κρεβάτια της Γενικής ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε μονάδα Covid 19, με τους ασθενείς που χρήζουν Γενικής ΜΕΘ να «καλύπτονται» από τα 6 κρεβάτια της υπομονάδας στεφανιαίων νοσημάτων, τα οποία είναι μονίμως κατειλημμένα.

Στην Κρήτη, στο ΠΑΓΝΗ ήδη γίνονται «συζητήσεις» για τη συρρίκνωση και της Παθολογικής κλινικής, για τις ανάγκες νοσηλείας Covid, όπως και για τη μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων σε ΜΕΘ Covid. Ενώ από τον Νοέμβρη έχει συρρικνωθεί δραματικά η λειτουργία της Παιδοχειρουργικής (από τα 20 κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 9) και της Νεφρολογικής (το εξεταστήριο των νεφρολόγων είναι μέσα στην κλινική Covid!). Στην Καρδιολογική, στη Νευροχειρουργική και στην Παθολογική κλινική το τελευταίο διάστημα «αυξάνεται η πληρότητα αλλά και η βαρύτητα των περιστατικών».

Τις επιπτώσεις της επιλογής της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε μίας νόσου, αφήνοντας χωρίς υπηρεσίες Υγείας χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων, αναδεικνύει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Covid Παπανικολάου ΑΧΕΠΑ

Φωτο Reuters

Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στο ΑΧΕΠΑ «κλινικές και μονάδες που έκλεισαν ή άλλαξαν χρήση για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν, συνεχίζουν να είναι εκτός λειτουργίας ή να υπολειτουργούν, με τη δικαιολογία της αναμονής του τρίτου κύματος της πανδημίας».

Ρωτά χαρακτηριστικά: «Οι 800 και πλέον ασθενείς που προσέρχονταν σε μία εφημερία του ΑΧΕΠΑ πού πάνε τώρα; Μέσα στην οικονομική κρίση και στην ανεργία που μαστίζει τη χώρα, πού απευθύνονται οι πολίτες για θεραπεία και πρόληψη; Πού γράφουν έστω τα φάρμακά τους για τα χρόνια νοσήματα; Από τη στιγμή που μόνο ως επείγον περιστατικό έχει κάποιος πρόσβαση στις εφημερίες, πού πάνε οι πολίτες που δεν φέρνει το ΕΚΑΒ; Μήπως στρέφονται σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια; Αλήθεια, αν κάποιος δεν έχει χρήματα, πού πρέπει να απευθυνθεί;».

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία που μετατράπηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο, το Σωματείο σημειώνει πως τα ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, που κλείνονται σε βάθος τριμήνου, προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία σύντομα.

Επίσης θέτει το ερώτημα: «Εως πότε οι εργαζόμενοι με την πρόφαση της κρίσης θα μεταφέρονται από κλινική σε κλινική και από μονάδα σε μονάδα, κουβαλώντας εξοπλισμό και υλικά; Εως πότε οι ασθενείς θα μεταφέρονται σαν βαλίτσες από κλινική σε κλινική, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τελικά σε ιδιωτικά κέντρα;» – τα οποία μάλιστα και στην πανδημία επέλεξαν να χειριστούν το κερδοφόρο κομμάτι των νοσηλειών, αφήνοντας τα περιστατικά Covid στο ΕΣΥ.