Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντιάλ Κατάρ 2022: «Ξεκλήρισμα» των εργατών στα έργα υποδομής

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία για τους θανάτους

Mε τους θανά­τους χιλιά­δων εργα­τών μετα­να­στών συνε­χί­ζουν να στιγ­μα­τί­ζο­νται τα έργα υπο­δο­μής ενό­ψει του Μου­ντιάλ στο Κατάρ το 2022. Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα της αγγλι­κής εφη­με­ρί­δας «Guardian», οι νεκροί εργά­τες — στην πλειο­ψη­φία τους μετα­νά­στες — ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 6.500. Και έχου­με ακό­μα σχε­δόν δύο χρό­νια μέχρι τον Νοέμ­βρη — Δεκέμ­βρη του 2022, οπό­τε και είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη να διε­ξα­χθεί η διοργάνωση…
Qatar Madhu BollapallyΗ Latha Bollapally, και ο γιος της Rajesh Goud,
κρα­τούν τη φωτο­γρα­φία του άντρα της Madhu Bollapally, 43 ετών,
μετα­νά­στη εργά­τη που σκο­τώ­θη­κε στο Qatar (φωτο Kailash Nirmal)

Όπως ανα­φέ­ρει το ρεπορ­τάζ του «Guardian», περισ­σό­τε­ροι από 6.500 μετα­νά­στες εργα­ζό­με­νοι από την Ινδία, το Πακι­στάν, το Νεπάλ, το Μπα­γκλα­ντές και τη Σρι Λάν­κα έχουν πεθά­νει στο Κατάρ από το 2012, όταν ανέ­λα­βε τη διορ­γά­νω­ση του Μουντιάλ.
Η μεγά­λη πλειο­ψη­φία τους μάλι­στα φαί­νε­ται ότι έχουν βρει το θάνα­το την τελευ­ταία πεντα­ε­τία, καθώς το 2015 τα επί­ση­μα στοι­χεία έκα­ναν λόγο για 1.200 θύμα­τα.
Πολύ μεγά­λος εμφα­νί­ζε­ται επί­σης να είναι ο αριθ­μός των εργα­τών που έχουν υπο­στεί σοβα­ρούς τραυ­μα­τι­σμούς και σε πολ­λές περι­πτώ­σεις έχουν οδη­γη­θεί ακό­μα και σε ανα­πη­ρία (ακρω­τη­ρια­σμούς κ.λπ.).Qatar 6750 dead Mundial 2022

Τα όσα συμ­βαί­νουν στα έργα στο Κατάρ είναι απο­τέ­λε­σμα της πίε­σης που ασκούν μεγα­λο­ερ­γο­λά­βοι και πολυ­ε­θνι­κές κατα­σκευα­στι­κές που έχουν ανα­λά­βει τα έργα, προ­κει­μέ­νου να τηρη­θούν τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα παρά­δο­σης, αλλά και των σημα­ντι­κών ελλεί­ψε­ων σε ουσια­στι­κά μέτρα ασφα­λεί­ας, με σκο­πό την όσο το δυνα­τόν μεγα­λύ­τε­ρη μεί­ω­ση του κόστους. Επι­πλέ­ον, έχουν υπάρ­ξει σημα­ντι­κές απο­κα­λύ­ψεις για τις άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης εκα­το­ντά­δων εργα­τών, που θυμί­ζουν σκλά­βους, με παρα­κρά­τη­ση των εγγρά­φων τους, απει­λές κατά της ζωής τους κ.λπ.

Όπως ανα­φέ­ρει το δημο­σί­ευ­μα, συγκε­κρι­μέ­νος αριθ­μός νεκρών προ­κύ­πτει από έρευ­να στα επί­ση­μα κυβερ­νη­τι­κά αρχεία των χωρών από όπου προ­έρ­χε­ται η πλειο­ψη­φία των εργα­τών που εργά­ζο­νται στα έργα του Μου­ντιάλ. Εκφρά­ζο­νται δε φόβοι ότι ο αριθ­μός ίσως είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρος, καθώς υπάρ­χουν αρκε­τοί εργά­τες που δεν έχουν κατα­γρα­φεί επίσημα.
Το Κατάρ αμφι­σβη­τεί την εγκυ­ρό­τη­τα των στοι­χεί­ων και των θανά­των στα έργα, ισχυ­ρι­ζό­με­νο ότι ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός θανά­των προ­ήλ­θε από φυσι­κά αίτια, ενώ παράλ­λη­λα υπο­στη­ρί­ζει ότι οι συν­θή­κες εργα­σί­ας και υγιει­νής για τους μετα­νά­στες βελ­τιώ­νο­νται διαρ­κώς την τελευ­ταία δεκα­ε­τία (sic!).

Από την πλευ­ρά της η διορ­γα­νώ­τρια αρχή του Μου­ντιάλ, FIFA, ουσια­στι­κά παρα­μέ­νει αμέ­το­χη και όλα αυτά τα χρό­νια ανα­λώ­θη­κε σε … συστά­σεις προς τους διορ­γα­νω­τές για τα μέτρα ασφαλείας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες και από Ριζοσπάστη


Πόσοι εργαζόμενοι στο Κατάρ 
πέθαναν μέχρι τώρα 
για το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Το σκάν­δα­λο που περι­βάλ­λει τη δια­φθο­ρά στο βρώ­μι­κο λόμπι του παγκό­σμιου ποδο­σφαί­ρου, που ακού­ει FIFA, έχει εστιά­σει την προ­σο­χή του και στους εργα­ζό­με­νους που πέθα­ναν για την  κατα­σκευή των φαρα­ω­νι­κών γηπέ­δων στο Κατάρ για το World Cup του 2022.
Οι συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και εργα­σί­ας για τους μετα­νά­στες στο Κατάρ είναι τρο­μα­κτι­κές.
Πολ­λές ώρες στο λιο­πύ­ρι, χαμη­λοί μισθοί και ύπνος πάνω σε τάβλες, απο­τε­λούν καθη­με­ρι­νή δοκι­μα­σία για χιλιά­δες – που δεν μπο­ρούν να φύγουν κιό­λας χωρίς βίζα εξόδου.

DohaΤο Κατάρ ανη­συ­χεί όχι φυσι­κά για τα δει­νά των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά για όσα βλέ­πουν το φως της δημο­σιό­τη­τας: μια ομά­δα του BBC συνε­λή­φθη εκεί πρό­σφα­τα, ενώ πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι πεθαί­νουν καθημερινά.
Ένα γρα­φι­κό που δημο­σιεύ­θη­κε στην Washington Post που έκα­νε το γύρο στα ΜΚΔ δεί­χνει τους (σχε­τι­κά) μικρούς αριθ­μούς θανά­των άλλων πρό­σφα­των διε­θνών αθλη­τι­κών διορ­γα­νώ­σε­ων — από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Πεκί­νου έως το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Βρα­ζι­λί­ας – σε σχέ­ση με το Κατάρ.

Qatar dead Mundial 2022 trade union organised protest Zurich on 29 May against workers conditions in Qatar APQatar washpo graphic deads Mundial 2022

Δημο­σιεύ­τη­κε για πρώ­τη φορά το μακρι­νό 2013 σε μια έκθε­ση της (ΣΣ — «ατα­ξι­κής» οπορ­του­νι­στι­κής) Διε­θνούς Συνο­μο­σπον­δί­ας Συν­δι­κά­των (International Trades Union Confederation), με την ονο­μα­σία The Case Against Qatar (όπου μπο­ρεί­τε να βρεί­τε πολ­λά «στα­τι­στι­κά» ‑το μόνο που λεί­πει είναι οι πραγ­μα­τι­κοί αυτουργοί).
Η ITUC επι­σκέ­φτη­κε μάλι­στα στις πρε­σβεί­ες του Νεπάλ και της Ινδί­ας, δύο χώρες που απο­τε­λούν την πηγή πολ­λών μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων που πηγαί­νουν στο Κατάρ και είχαν μετρή­σει περισ­σό­τε­ρους από 400 θανά­τους σε ένα χρό­νο από τους συνο­λι­κά 1.239 θανά­τους τα τρία χρό­νια έως το τέλος του 2013.

Donald Trump Emir of Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani 2017… Επι­λε­κτι­κές σχέ­σεις (Photo Shealah Craighead)

Ωστό­σο, το Νεπάλ και η Ινδία αντι­προ­σώ­πευαν (το 2013) μόνο το 60% περί­που των ~1,4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων (!!) μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων στο Κατάρ, οπό­τε ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων είναι σίγου­ρα υψηλότερος.
Τα ίδια δια­πί­στω­σε και η  δικη­γο­ρι­κή εται­ρεία DLA Piper, στην οποία ανα­τέ­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση του Κατάρ για να εξε­τά­σει το ζήτη­μα, προ­σθέ­το­ντας αριθ­μούς για τους θανά­τους εργα­ζο­μέ­νων από το Μπα­γκλα­ντές — αυξά­νο­ντας τον αριθ­μό των θανά­των σε περί­που 1.800 τα τρία χρό­νια, ή 600 το χρόνο.
Αλλά αυτό θα απο­τε­λού­σε μόνο μέρος της ιστο­ρί­ας, καθώς το Κατάρ φιλο­ξε­νεί μεγά­λο αριθ­μό μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων από άλλες χώρες, από την Αίγυ­πτο έως τις Φιλιπ­πί­νες και αυτοί δεν κατα­σκευά­ζουν μόνο τις εγκα­τα­στά­σεις του Παγκο­σμί­ου Κυπέλλου.
Οι περισ­σό­τε­ροι –όντας έμπει­ροι οικο­δό­μοι, δημιουρ­γούν τα πάντα γύρω από το Κατάρ.

Qatar workers 6750 dead Mundial 2022

Εκτός από τα γήπε­δα του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, χτί­ζο­νται μετρό, ξενο­δο­χεία, ακό­μη και μια ολό­κλη­ρη πόλη, για να μην ανα­φέ­ρου­με ένα αερο­δρό­μιο, πολ­λούς δρό­μους, ένα νέο σύστη­μα απο­χέ­τευ­σης στην κεντρι­κή Ντό­χα και 20 ουρα­νο­ξύ­στες
Θυμί­ζου­με ότι το πρό­γραμ­μα υπο­δο­μών στο Κατάρ υπο­τάσ­σε­ται πλή­ρως στην ημε­ρο­μη­νία παρά­δο­σης του World Cup, χωρίς να σημαί­νει πως εάν δεν υπήρ­χε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο δεν θα γίνο­νταν  κατασκευές.
Η οικο­νο­μία του Κατάρ τρι­πλα­σιά­στη­κε σε μέγε­θος μετα­ξύ 2005 και 2009, και είχε ήδη ξεκι­νή­σει μια κατα­σκευα­στι­κή άνθη­ση προ­τού «κερ­δί­σει» τη διορ­γά­νω­ση του 2022.Qatar Mundial 2022

Ένας άλλος παρά­γο­ντας που πρέ­πει να ληφθεί υπό­ψη είναι ότι, σύμ­φω­να με μια εκτί­μη­ση, το ένα τρί­το των μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων στο Κατάρ δεν εργά­ζο­νται καν στις κατα­σκευ­ές.
Στο μετα­ξύ η ινδι­κή κυβέρ­νη­ση –αβα­ντά­ρο­ντας την κατά­στα­ση, ανέ­φε­ρε σε δελ­τίο τύπου: «Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη το μεγά­λο μέγε­θος της κοι­νό­τη­τάς μας, ο αριθ­μός των θανά­των είναι αρκε­τά φυσιο­λο­γι­κός»…Qatar workers 6750 dead Mundial 2022

Φυσι­κά, η Ινδία είναι μια πολύ φτω­χή χώρα και το Κατάρ είναι μια πολύ πλού­σια χώρα — η πλου­σιό­τε­ρη στον κόσμο όσον αφο­ρά το κατά κεφα­λήν ΑΕγχΠ – που βασί­ζε­ται σε ξένους για εργα­τι­κό δυνα­μι­κό, σε τέτοιο βαθ­μό ώστε οι μετα­νά­στες εργά­τες να απο­τε­λούν το 86% του πλη­θυ­σμού και το 94% του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού (ο πλη­θυ­σμός από 1.448.446 κατοί­κους, σύμ­φω­να με την απο­γρα­φή 2008, εκτι­νά­χτη­κε το 2020 σε 2.773.221!)
Στις αρχές του 2017, ο συνο­λι­κός πλη­θυ­σμός του ανερ­χό­ταν στα 2,6 εκα­τομ­μύ­ρια, οι οποί­οι απο­τε­λού­νταν από 313.000 πολί­τες του Κατάρ και 2.300.000 μετα­νά­στες

Εκτός από τους οικο­δό­μους 10άδες ‑ίσως και 100άδες χιλιά­δες είναι οι “οικια­κοί βοη­θοί
Πρό­κει­ται για ένα σύστη­μα που συνε­χί­ζει να επι­τρέ­πει στους εργο­δό­τες να αντι­με­τω­πί­ζουν τους οικιακούς|ες εργαζόμενους|ες όχι ως ανθρώ­πι­να όντα αλλά ως αντι­κεί­με­να που βρί­σκο­νται στην κατο­χή τους.
 Steve Cockburn, επι­κε­φα­λής Οικο­νο­μι­κής και Κοι­νω­νι­κής Δικαιο­σύ­νης της Διε­θνούς Αμνηστίας
Qatar workers home

🆘  Εργά­ζο­νται κατά μέσο όρο 16 ώρες την ημέ­ρα, κάθε μέρα της εβδο­μά­δας, ‑πολύ περισ­σό­τε­ρο από ό, τι επι­τρέ­πει ο «νόμος».
🆘  Με κατα­σχε­μέ­να τα δια­βα­τή­ριά τους από τους εργο­δό­τες τους, πλη­ρώ­νο­νται με καθυ­στέ­ρη­ση υφι­στά­με­νοι βίαιες προ­σβο­λές και επι­θέ­σεις, ενώ πολ­λές γυναί­κες αντι­με­τω­πί­ζουν κακο­ποι­ή­σεις και εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις –μετα­ξύ αυτών καθη­με­ρι­νούς βια­σμούς ενώ υπάρ­χει και εκτε­τα­μέ­νη ατιμωρησία
🆘  Οι παρα­βιά­σεις ενι­σχύ­ο­νται από έναν συν­δυα­σμό παρα­γό­ντων, όπως η έλλει­ψη μηχα­νι­σμών ελέγ­χου και το σύστη­μα που συνε­χί­ζει να παρέ­χει στους εργο­δό­τες υπερ­βο­λι­κές εξου­σί­ες ένα­ντι των υπαλ­λή­λων τους και ασυλία.
Οι κατα­γε­γραμ­μέ­νες μετα­νά­στριες εργα­ζό­με­νες ως οικια­κό προ­σω­πι­κό είναι 173.000 στο Κατάρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο