Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΣ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών _Β. Δάγκα: Εμπορευματοποιεί την τεκνοποίηση και τεκνοθεσία προς όφελος των ιατρικών κολοσσών

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι ο τίτλος του «περί ισότητας στον γάμο» παραπλανά γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την κοινή γονεϊκή ευθύνη.

Όμως την ώρα που τα παιδιά προς υιοθεσία είναι ελάχιστα και πολλαπλάσιες οι αιτήσεις πώς ακριβώς θα αποκτήσουν το δικαίωμα, διερωτήθηκε η Β. Δάγκα. Και εξήγησε ότι αυτό αντικειμενικά θα συμβεί μέσω ιδιωτικών υιοθεσιών από το εξωτερικό, από παιδιά προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Ταυτόχρονα επωφελείται η εμπορευματοποιημένη ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η εμπορική παρένθετη μητρότητα, στην αρχή στο εξωτερικό, αλλά και στη συνέχεια θα θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, σημείωσε.

Ειδικά για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υπογράμμισε ότι πρόκειται για κερδοφόρο τομέα με παγκόσμια διάσταση, όπως και η εμπορική παρένθετη μητρότητα που αποτελεί ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος με δεκάδες γυναικείες οργανώσεις να αντιδρούν. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία, ελάχιστες περιπτώσεις, μόλις 2%, παρένθετης μητρότητας είναι αλτρουιστικές, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι εμπορικές.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που στο όνομα της ισότητας, επιχειρεί να κρύψει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη διαδικασία της αναπαραγωγής και εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ανησυχία των ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Β. Δάγκα: Εμπορευματοποιούνται η γονική σχέση και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Επίσης, την κατήγγειλε γιατί με τη στάση της συνέβαλε ώστε να ακουστούν και να εκφραστούν ρατσιστικές φωνές και ακροδεξιές, εθνικιστικές αντιδραστικές δυνάμεις να παρουσιάζονται σήμερα με τον μανδύα του υπερασπιστή των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν υπερασπίζονται ως κύριο ρόλο της γυναίκας τη μητρότητα και φροντίδα των παιδιών, ως σύζυγος και τροφός.

Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται οι ιδιωτικές υιοθεσίες παιδιών ευάλωτων οικογενειών, προσφύγων από χώρες που λιμοκτονούν, ενώ ρόλο μεσάζοντα έχουν αναλάβει διεθνείς ΜΚΟ. Κατήγγειλε την υποκρισία των κομμάτων που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο επικαλούμενα τα δικαιώματα των απροστάτευτων παιδιών, ενώ την ίδια ώρα δεν λένε λέξη για τις αιτίες που αυτά τα παιδιά στερούνται τις οικογένειές τους και είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η φτώχεια και η εξαθλίωση που παράγει το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, όπου η δημόσια δωρεάν στήριξη του παιδιού και της οικογένειας θεωρείται κόστος.

Η Β. Δάγκα αναφέρθηκε και στην επίθεση που εξαπολύουν στο ΚΚΕ άλλες πολιτικές δυνάμεις, επειδή αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, τονίζοντας πως «μας καλείται να πάρουμε θέση  για το δήθεν δικαίωμα στην τεκνοθεσία με αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο ή ενάντια σε αυτό», κάτι που αποτελεί ψευτοδίλημμα, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν υπάρχουν οι έννοιες πατρότητα – μητρότητα, αλλά γονεϊκότητα ουδέτερη προς το φύλο, η Β. Δάγκα τόνισε ότι έτσι ανοίγει δρόμος να καταργηθούν δικαιώματα προστασίας της μητρότητας, βαθιά αντιδραστικές απόψεις που ταυτίζουν την ανθρώπινη λειτουργία της αναπαραγωγής, που έχει βιολογικό υπόβαθρο, με τη λειτουργία μιας μηχανής. Με αυτό τον τρόπο κολλάνε προοδευτικά ένσημα στην κυβέρνηση, σημείωσε και πρόσθεσε «δεν μας κάνει έκπληξη, εδώ βρώμισαν αξίες αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προβάλλοντας ως συμμαχική υποχρέωση τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στη διαστρέβλωση των Μαρξ – Ένγκελς θα κολλήσουν; Σε λίγο θα προσυπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας όπου οι ΗΠΑ δίνουν συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση για αυτό το νομοσχέδιο. Για τέτοια πρόοδο μιλάμε».

Β. Δάγκα: Νομιμοποιείται το εμπόριο παιδιών και ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση της προστασίας της μητρότητας

Η Β. Δάγκα σημείωσε ακόμα πως το άρθρο 6  αποκαλύπτει πού οδηγεί η διαγραφή της αντικειμενικής βιοκοινωνικής βάσης της γονικής σχέσης μητρότητας – πατρότητας. Το συγκεκριμένο άρθρο «περιλαμβάνει την επέκταση της άδειας μητρότητας και αποσπά  την άδεια για την προστασία της μητρότητας από το φύλο του γονέα που τη δικαιούται. Ειδικά στην 4η παράγραφο διαγράφεται η διάκριση του φύλου στους δικαιούχους της άδειας των 9 εβδομάδων μετά τον τοκετό, που μέχρι τώρα δικαιούνταν γυναίκες. Με ξεκάθαρο τρόπο, απαλείφονται οι πρόσθετες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας λόγω  της μητρότητας» σημείωσε, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα μας πείτε ότι είναι παρωχημένη η διάκριση του φύλου, παρωχημένα τα αναγκαία μέτρα προστασίας μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, ότι είναι παρωχημένο το γεγονός ότι η γυναίκα έχει πρόσθετες κοινωνικές ανάγκες λόγω της θέσης της στην αναπαραγωγική διαδικασία». «Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο της απαξίωσης της μητρότητας από το κράτος, στο όνομα της ισότητας παρότι πρόκειται για δικαιώματα που κατέκτησε το εργατικό – λαϊκό κίνημα, το γυναικείο κίνημα με σκληρούς αγώνες».

Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 9 που αναφέρεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, την Εκπαίδευση, την Υγεία, τη στέγη και αλλού και κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει «ότι αυτή εφαρμόζεται αρκεί να μη θίγει τα μέτρα που είναι αναγκαία για την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας, τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης κ.ά.».

Καταλήγοντας επισήμανε πως ισότητα σε μια καπιταλιστική κοινωνία σημαίνει πάντα ανισότητα και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει.

Ν/σ για γάμο ομόφυλων ζευγαριών – Β. Δάγκα: Είναι ένα νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της τεκνοθέτησης και υιοθεσίας