Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Β. Δάγκα: Εμπορευματοποιούνται η γονική σχέση και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Το νομο­σχέ­διο δεν έρχε­ται να λύσει τη ρύθ­μι­ση των προ­σω­πι­κών σχέ­σε­ων στη συμ­βί­ω­ση ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών, ούτε απα­ντά στην ανά­γκη να κατα­πο­λε­μη­θούν οι απα­ρά­δε­κτες δια­κρί­σεις με κρι­τή­ριο τον σεξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, θέμα­τα για τα οποία το ΚΚΕ δεν θα είχε αντίρ­ρη­ση. Αυτό επι­σή­μα­νε, ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία της, η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, μιλώ­ντας στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, επί του νομο­σχε­δί­ου για τον γάμο και την τεκνο­θε­σία των ομό­φυ­λων ζευγαριών.

Το νομο­σχέ­διο γενι­κεύ­ει και τρο­φο­δο­τεί την παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής για την από­κτη­ση παι­διού, εξή­γη­σε, ενώ κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση που επι­χει­ρεί να θολώ­σει τα νερά και να απο­κρύ­ψει ότι ο γάμος των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών δεν μπο­ρεί να απο­σπα­στεί από την ανα­γνώ­ρι­ση της κοι­νής τεκνοθεσίας/υιοθεσίας.

Με το άρθρο 11, που είναι και ο πυρή­νας του νομο­σχε­δί­ου, συνέ­χι­σε, ανοί­γει ο δρό­μος για αλλα­γές στο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο της ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής και στην Ελλάδα.

Πρό­σθε­σε πως «δεν είναι πρό­ο­δος η ανα­γνώ­ρι­ση γονι­κής σχέ­σης που έχει γίνει στο εξω­τε­ρι­κό, μέσω της αγο­ράς της εμπο­ρι­κής παρέν­θε­της μητρό­τη­τας, ούτε η νομι­μο­ποί­η­ση αυτής της ακραί­ας μορ­φής εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του γυναι­κεί­ου σώμα­τος και εκμε­τάλ­λευ­σης των πιο ευά­λω­των γυναικών».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι στο όνο­μα της ισό­τη­τας από ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια αντι­κει­με­νι­κά εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί­ται η γονι­κή σχέ­ση και δεν αφο­ρά όλους, αλλά εκεί­νους και εκεί­νες που έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να απο­κτή­σουν παι­δί με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της τεκνο­ποί­η­σης, ακό­μα και από το εξωτερικό.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο