Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι «ψωμόλυσες» και «Μαρίες Αντουανέτες» του Instagram…

Διαβάζουμε σήμερα πως μια κυρία, που αυτοπαρουσιάζεται ως «influencer» και «διασημότητα» του Instagram, «εξεμάνη» εναντίον αεροπορικής εταιρείας επειδή της χρέωσε υπέρβαρο αποσκευών με επιπλέον 40 ευρώ.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε, η ενόχληση της εν λόγω κυρίας έγινε θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια ανέβασε ανάρτηση στο Instagram στην οποία τονίζει πως πέταξε 50 ευρώ και έφυγε αποκαλώντας «ψωμόλυσες» τους υπαλλήλους της εταιρείας γράφοντας πως δεν πρόκειται να πετάξει ξανά μαζί της.

«Πετάω μίνιμουμ δύο φορές κάθε εβδομάδα μαζί τους. Τους έχω αφήσει έναν σκασμό λεφτά και μου έκαναν ολόκληρο σκηνικό σε άδεια πτήση γιατί είχα δύο κιλά έξτρα στη χειραποσκευή μου. Με χρέωσαν 40 ευρώ. Τους πέταξα 50 και σηκώθηκα κι έφυγα. Καλά δεν έκανα; Ψωμόλυσες!» ανέφερε στην ανάρτηση της (instastories τα λένε) η κυρία «influencer».

Είναι πλήρως ανώφελο να ασχοληθεί κάποιος με το τι γράφουν οι διάφορες περσόνες του διαδικτύου που παριστάνουν τους «celebrities». Το εν λόγω περιστατικό, ωστόσο, είναι ενδεικτικό των μηνυμάτων που περνάνε οι περίφημοι «influencers», τους οποίους το σύστημα επιχειρεί να παρουσιάσει ως παραδείγματα προς μίμηση για τη νεολαία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανέστατη η πρόθεση της εν λόγω κυρίας να απαξιώσει τους εργαζόμενους/εργαζόμενες της εταιρείας, τους «ψωμόλυσες» όπως τους χαρακτηρίζει, στους οποίους πέταξε 50 ευρώ… Τι είναι άλλωστε 50 ευρώ για μια «influencer» που με μια φωτογραφία της βγάζει υπερπολλαπλάσια χρήματα;

Προφανώς, οι εργαζόμενοι της εταιρείας που δουλεύουν (κανονικά, όχι στο… Instagram) καθημερινά για πολύ λιγότερα χρήματα είναι… «πλέμπα» μπροστά στην Μαρία-Αντουανέτα «influencer» που εξαγριωμένη τους πετά το παντεσπάνι των… 50 ευρώ, επειδή δεν έτυχε ιδιαίτερης εξυπηρέτησης ως «διασημότητα» που είναι. «Ψωμόλυσες», λοιπόν, οι εργαζόμενοι και «μεγαλόψυχη» η influencer που πετάει τα 50ευρα σαν χαρτοπετσέτες…

Να τι είδους πρότυπα πλασάρουν στη νεολαία, κομμένα και ραμμένα στον κυρίαρχο τρόπο ζωής της καπιταλιστικής, εκμεταλλευτικής κοινωνίας. «Σημαντικός» είναι όποιος έχει δεκάδες χιλιάδες «followers» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όποιος βγάζει λεφτά ποντάροντας στο λάιφ στάιλ, στην ατομικότητα και την αναπαραγωγή όλων των στερεότυπων που εδρεύουν στα σάπια θεμέλια της ταξικής κοινωνίας.

che guevara 008