Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οργισμένοι και αποφασισμένοι αγρότες περικυκλώνουν το Παρίσι απέναντι σε μια ολόκληρη “αρμάδα” με θωρακισμένα και “Αίαντες”

Πάνω από 25 σημεία αποκλεισμού σήμερα με χιλιάδες αγρότες _το Rungis _ Île-de-France (σσ. η περιφέρεια του Παρισού, η περιοχή εκτός κέντρου) υπό επιτήρηση και στο μάτι του κυκλώνα.
15.000 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την κίνηση τρακτέρ ειδικά στο “Παρίσι και τις μεγάλες πόλεις”.
Όπως ανακοινώθηκε από τους αγρότες σήμερα Τρίτη χιλιάδες διαδηλωτές σε μεγάλες εθνικές οδούς, έχουν παραλύσει την περιοχή.

Την πλατιά στήριξή τους στον αγώνα των Γάλλων αγροτών εκφράζουν τα λαϊκά στρώματα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει τις κινητοποιήσεις επιστρατεύοντας σχεδόν 15.000 αστυνομικούς.

Στο όνομα της «τήρησης της τάξης και της ασφαλείας», η αστυνομία προχωρά σε αυστηρούς ελέγχους ώστε να αποτραπεί ο αποκλεισμός της αγοράς τροφίμων του Ρανζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι αγρότες δεν φαίνονται να τρομοκρατούνται από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην πορεία τους προς τη γαλλική πρωτεύουσα τα τρακτέρ έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες από οδηγούς ταξί και απλό κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει σήμερα συγκεντρώσεις με τρακτέρ για να μπλοκάρουν οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου από τη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αγρότες με αποκλεισμούς δρόμων γύρω από μεγαλουπόλεις

Η κυβέρνηση ανακοινώνει τα “νέα μέτρα” αύριο: Η κινητοποίηση των αγροτών όπως παντού στην Ευρώπη και λίγες δωδεκάδες χιλιόμετρα από το Παρίσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό site Sytadin σε τουλάχιστον τέσσερις αυτοκινητόδρομους, ενώ από το βράδυ της Κυριακής, μια ολόκληρη “αρμάδα” που περιλάμβανε θωρακισμένα οχήματα και Αίαντες της χωροφυλακής είχε αναπτυχθεί κοντά στη μεγαλύτερη αγορά φρέσκων προϊόντων στον κόσμο, νότια του Παρισιού, σημείωσε η AFP.

Νέα μέτρα αύριο”: Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron έδωσε ” οδηγίες” για να “εγγυηθεί ότι οι ελκυστήρες δεν θα κινηθούν προς το Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις, ενώ οι επικεφαλής των συνδικάτων ανακοίνωσαν “πολιορκία” του Παρισιού, της FNSEA (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles η εθνική ομοσπονδία των συνδικάτων των εκμεταλλευτών αγροτών μια γαλλική οργάνωση-ομπρέλα που είναι επιφορτισμένη με την εθνική εκπροσώπηση 20.000 τοπικών γεωργικών ενώσεων και 22 περιφερειακών ομοσπονδιών) και της JA (νέοι αγρότες)

Ακόμη και σύμφωνα με επίσημες αστυνομικές πηγές, “περισσότεροι από 10-15.000 αγρότες κινητοποιήθηκαν ως το απόγευμα της Δευτέρας, με πάνω από 10.000 τρακτέρ (σσ. ενώ στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκε η συμμετοχή επικεντρώνοντας να μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Παρίσι).

Στο μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν και σε άλλες γαλλικές πόλεις – όπως η Μασσαλία και το Μπορντό -και οι οδηγοί των ταξί, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των καυσίμων.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΙΣΙ:  Το σωματείο «Rural Coordination» συνεχίζει να παίζει το ποντίκι με τη γάτα για να φτάσει στο Παρίσι, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο από τον πρόεδρο της Haute-Vienne.

Πολλαπλασιάζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις
σε Γερμανία και Ιταλία

Βδομάδα ανασύνταξης, συντονισμού και σχεδιασμού των επόμενων κινητοποιήσεων είναι αυτή που διανύουμε και για τους Γερμανούς αγρότες, ενώ αγροτικές κινητοποιήσεις σημειώνονται κατά τόπους.

Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού στο θέμα της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ, θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών.

Ημέρα-«κλειδί» σύμφωνα με γερμανικές ιστοσελίδες αγροτών αναμένεται να είναι η σημερινή, κατά την οποία η γερμανική Βουλή καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024.
Οι Ιταλοί αγρότες κινητοποιούνται, επίσης, με αιτήματα όπως την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρήσης αλεύρων από έντομα.

Περίπου 100 αγρότες διαδήλωσαν την Τετάρτη πάνω στα τρακτέρ τους στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Καζαλμπορντίνο, στην περιοχή Όρτε δεκάδες αγρότες με φορτηγά και τρακτέρ διαδήλωσαν σε μικρή απόσταση από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου, διαδήλωση έγινε στη Λούκα της Τοσκάνης και στη Σικελία.

ΒΕΛΓΙΟ: Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες της Βαλονίας

Οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συνδικάτων έφτασαν στο Βέλγιο, με μια σειρά από διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν σήμερα στις τέσσερις γωνιές της περιοχής της Βαλονίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, αγροτικά σωματεία έχουν αποκλείσει με τρακτέρ τους δρόμους στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία, μεταξύ των πόλεων Ομπάνζ και Μον-Σαν-Μαρτίν. Στην επαρχία της Λιέγης έχει οργανωθεί μια επιχείρηση με πομπή από τρακτέρ και οδοφράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο E42, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ κάποιων πόλεων της επαρχίας.

Οι Βέλγοι αγρότες απαιτούν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών (FJA) πήγε να συναντήσει τον υπουργό Γεωργίας, Νταβίντ Κλαρνιβάλ, ζητώντας να ακούσουν οι πολιτικοί τα αιτήματά τους και να ασκήσουν πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από τη φλαμανδική πλευρά, η Algemeen Boerensyndicaat (Γενική Ένωση Αγροτών) δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση την επόμενη εβδομάδα.

Ξεκλήρισμα

Στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, οι αγρότες αντιπροσωπεύουν πλέον _αριθμητικά ένα ασήμαντο μειοψηφικό κλάσμα του ενεργού πληθυσμού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε περίπου 10,3 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις για 445 εκατομμύρια κατοίκους στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, στις οποίες εργάζονταν σε 156,7 εκατομμύρια εκτάρια γης ή το 38,2% του συνόλου. Περίπου το ήμισυ της γεωργικής γης στην ΕΕ αφορούσε μόλις τέσσερις χώρες

      • Γαλλία (17,8% του συνόλου της ΕΕ).
      • Ισπανία (14,8%);
      • Γερμανία (10,7%);
      • Πολωνία (9,2%).

Στη δεκαετία του 1960, οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ είχαν έξι εκατομμύρια αγρότες, αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τότε. Σχεδόν το ένα τρίτο (31,5% ή 3,9 εκατομμύρια) όλων των εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν στη Ρουμανία. Τα τρία τέταρτα από αυτά ήταν αγροκτήματα μικρότερης των 2 εκταρίων. Όσον αφορά την επιφάνεια ανά γεωργική εκμετάλλευση, κατά μέσο όρο, ο ευρωπαίος αγρότης κατέχει μόνο δώδεκα εκτάρια γης και το 70% έχει έκταση μικρότερη από πέντε εκτάρια. Η τάση είναι προς τη γήρανση του πληθυσμού των αγροτών στην ΕΕ, λόγω κυρίως του ασήμαντου, έως μηδενικού εισοδήματος στις μικρές εκμεταλλεύσεις:

      • 30% των αγροτών είναι άνω των 65 ετών.
      • 24% είναι μεταξύ 55 και 64 ετών.
      • 23% είναι μεταξύ 45 και 54 ετών.
      • 17% είναι μεταξύ 35 και 44 ετών.
      • Μόλις 8% είναι κάτω των 35 ετών.

Η γεωργία είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακή δραστηριότητα στην ΕΕ, διότι στο 77,8% των περιπτώσεων, τα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν τη φάρμα. Στη Γαλλία, οι απογραφές ανέφεραν 1,6 εκατομμύρια αγρότες το 1970 και 389.000 το 2020. Το 2020, το 60% των Γάλλων αγροτών είναι άνω των πενήντα ετών.

ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων στην Καρδίτσα – Κλιμακώνονται πανελλαδικά τα μπλόκα 🎥 _ΦΩΤΟ